Experten: Så hittar du rätt utebelysning till altan och balkong

Rätt utomhusbelysning kan förvandla en avskalad balkong eller altan till en personlig, funktionell och mysig oas. Elons belysningsexpert, Håkan Gustafsson, ger oss tipsen för att lyckas. 

Att välja utomhusbelysning till din balkong eller altan kan kännas som något av en utmaning. Det finns många faktorer att ta i beaktning, som färgtemperatur, funktion, design och antal. Elons belysningsexpert, Håkan Gustafsson, har under sina 50 år inom branschen utmejslat ett framgångsrecept.


– Det allra viktigaste när du väljer utomhusbelysning är skapa ett ljus som känns tryggt och trevligt att titta ut på. Tänk bara på att all belysning skall vara godkänd för utomhusbruk. 

 

Balkongbelysning: kombinera funktion med mysfaktor

Att hitta rätt balkongbelysning handlar oftast om att få maximal effekt på minimalt antal kvadratmeter. För att lyckas med det finns ett par saker att tänka på. Först och främst behöver du kartlägga vad du ska använda balkongen till, förklarar Håkan.


– Om du ska läsa eller arbeta på balkongen behöver du ett riktat ljus från en vägg eller takspotlight. Tänk på att inte ha för stor spridningsvinkel på ljuskällan. För stämning väljer du dekorationslampor med ett mjukare ljus och inte så ljusstarka. 


Håkan berättar också att portabla, uppladdningsbara lampor är ett vinnande koncept.


– USB-lampor är bra för att slippa en omfattande elinstallation. Ladda och bär ut, enklare kan det inte bli...  

 

När det kommer till antalet lampor uppmanar Elon-experten att välja mer än en lampa, och gärna minst en av dem med möjligheten att välja belysningsstyrka och färgtemperaturer. På så vis kan du alltid få till rätt ljus efter behov och variera ljusmiljön.


Stilmässigt då? Håkan berättar att säsongens utomhuslampor har mycket att erbjuda, från mjukt naturinspirerat med trädetaljer till skarpare, futuristiska former i metall. Och det bästa av allt? Trenderna går utmärkt att mixa och matcha! Exempelvis gifter sig en ljusslinga med rottinglampor fint tillsammans med en mer avskalad bordslampa i svart eller vitt. Det tillför helt enkelt en spännande dynamik till balkongen, förklarar Håkan.

altanbelysning konstsmidealtanbelysning konstsmide

KONSTSMIDE, Antibes bordslampa, USB

Antibes från Konstsmide är en portabel lampa som är speciellt utformad för utomhusbruk. Designen är stilren med vit glaskupa och en lampfot som kommer i flera stilfulla färger som vit, rost och svart. Bordslampan laddas enkelt via USB och har dessutom flera olika färgtemperatursmöjligheter och olika färgval. Perfekt för terrassen, balkongen, trädgården och andra utomhusmiljöer. 

STAR TRADING, Lykta Lucie & Lisa, USB

Med lyktorna Lucie och Lisa från Star Trading skapar du en fin atmosfär både inom- och utomhus. Både tack vare en snygg design och de olika färgvalen på ljusskenet – tryck på knappen och hitta rätt för varje tillfälle. Den nätta lyktan har ett uppladdningsbart batteri som laddas med medföljande adapter. Lampan kan med lätthet bäras med till stranden, picknicken eller campingturen.

altanbelysning lykta altanbelysning lykta
star trading belysning altan star trading belysning altan

STAR TRADING, Ljusslinga Cesta Light

Utomhusbelysning i rotting? Ja, tack! Ljusslingan från Star Trading är utrustad med sex varmvita lampor, som var och en ger ett vackert sken och en mysig atmosfär. Ljuskällorna har en livslängd på cirka 10 000 timmar vilket gör att du kan njuta av din Star Trading ljusslinga Cesta Light under en lång tid framöver. Ljusslingan sträcker sig över 3,5 meter med ett avstånd på 70 cm mellan varje lampa, vilket ger en fin längd för att sprida ljuset över en större yta. 

KONSTSMIDE, Bordslampa Nice rost, USB

Bordslampan Nice från Konstsmide är lika snygg som praktisk. Du kan enkelt ställa in önskad färgtemperatur efter tillfälle och lackad aluminium gör den både snygg och slittålig. Lampan klarar till och med av tuffare väderförhållanden tack vare sin skyddsklassning IP54 – sommarens oväntade regnskurar är inget problem!

altan belysning snygg altan belysning snygg
design altanbelysning design altanbelysning

NORDLUX, Jim To-Go uppladdningsbar lampa, svart 

Jim To Go är en svart, laddningsbar bordslampa från Nordlux. Lampan har utformats tillsammans med den kreddiga designbyrån Says Who och har en spännande, rund form som passar lika bra en lugn kväll på balkongen som på trädgårdsfesten. Tack vare ett praktiskt handtag kan du enkelt flytta lampan efter behov. Jim To Go  har dessutom en smart Moodmaker™-funktion som gör att du kan välja mellan tre olika ljusinställningar.

 

Altanbelysning: “en förlängning av rummet”

När det kommer till att välja altanbelysning finns det även där nyttiga tips att tillgå. En nyckel är att tänka på hur huset och altanen interagerar med varandra.


– När det kommer till altanbelysning bör du tänka på att altanen är en förlängning av rummet. Det ska kännas trevligt att titta ut på och dessutom vara trivsamt att vistas där. 


Håkan fortsätter:


– Se till att belysningen faller på något specifikt, som en väggyta, växt eller liknande. Tänk också på att variera höjden på belysningen och inkluderar flera typer av ljuskällor. Enbart spotlights i taket ger ett bra allmänljus, men det innebär en risk för att altanen upplevs som något ödslig. 

mushroom lamp mushroom lamp

STAR TRADING, Mushroom bordslampa, vit, USB

Svampformade lampor, så kallade Mushroom-lamps, trendar inte bara inomhus. Denna lampa från Star Trading har en elegant och stilren design i ABS-plats som passar perfekt på altanens matbord. Genom en enkel trestegsfunktion kan du justera ljusstyrkan med ett lätt tryck längst upp på skärmen. Lampan drivs av ett tåligt batteri med fem timmars batteritid. 

STAR TRADING, Sunlight ljusslinga, solcellsbelysning, svart 

Ljusslingan Sunlight från Star Trading ger en varm och mysig atmosfär på altanen. Slingan består av åtta lampskärmar placerade med en meters mellanrum, vilket ger en jämn belysning. Slingan är solcellsdriven, lättinstallerad och dessutom helt underhållsfri. Sunlight har en medellivslängd på 10 000 timmar vilket gör den till en hållbar och pålitlig produkt.

balkongbelysning slingabalkongbelysning slinga
rotting belysningrotting belysning

STAR TRADING, Twine, hängande lampa, svart

Twine är en vacker, naturinspirerad lampa i konstrotting. Lampan passar lika bra inomhus som utomhus och är utrustad med en spiralfilament-LED-lampa, vilket ger ett varmt och behagligt ljus. Twines batteri (ingår ej) är dessutom utrustat med en energismart timerfunktion som gör att du enkelt och smidigt kan ställa in önskad tidintervall. Lampan är enkel att installera och hänga upp.

Konstsmide Cannes lanterna, rost, USB

Sätt stämningen med lanternan Cannes från Konstsmide! Den rustika och stilrena lyktan ger ett vackert, dimbart ljus som passar perfekt för en romantisk middag på altanen. Cannes har en medföljande 150 cm USB-sladd och en platta som gör att du kan ladda din lanterna enkelt och smidigt. Lanternan är dessutom IP54-klassad, vilket innebär att den är vattentålig och klarar av att användas utomhus i regn och blåst.

lykta balkonglykta balkong

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris