Experten: Därför ska du tänka på färgtemperaturen

Alla vill vi få till den där perfekta belysningen, om det så gäller hemmakontoret eller vardagsrummet. Vägen dit går genom rätta färgtemperatur och kelvinskalan. Belysningsexpert Håkan Gustafsson berättar mer. 

Kelvin – ljuskällans färgkompass 

Måttet Kelvin (K) ringar in skillnaden mellan det kalla och det varma ljuset. Du får helt enkelt reda på färgtemperaturen, vilken är viktigt att tänka på när du väljer LED-lampa.

Håkan Gustafsson, Elons belsyningsexpert med över 50 år i branschen, förklarar: 

– Färgtemperaturen är en av de avgörande punkterna när du ska välja ljuskälla, den besitter nämligen förmågan att skapa både stämning, funktion och helhet. Detta missar tyvärr många. 

Kelvin-skalan med vanliga hållpunkter 

Här nedan följer Kelvin-skalans vanligaste grader:

2100 K - varmt ljus, väljs med fördel som stämningsbelysning

2700 K - används ofta för allmänbelysning

3000 K - används ofta för allmänbelysning

4000 K - kallt ljus, fungerar utmärkt som arbetsbelysning.

Håkans 3 tips för att välja rätt färgtemperatur 

  • Tänk på syftet. En varmare ton (lägre kelvin-grad) skapar bra stämningljus för exempelvis vardagsrummet, medan kalla toner (högre Kelvin-grad) passar utmärkt är för arbetsbelysningen på hemmakontoret. 
  • Håll dig till samma färgtemperatur i hela rummet! Om du blandar temperaturer är risken att du skapar en ljussättning som “skär sig” och blir spretig, där varken känsla eller funktion kommer till sin rätt.  
  • Om du känner dig osäker – kontakta din lokala Elon-butik. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt temperatur.

LÄR DIG MER AV EXPERT-HÅKAN!

Färgtemperaturen, som anges på en Kelvin-skala, är avgörande när du väljer ljuskälla – oavsett om det handlar om funktion- eller dekorationsbelysning. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris