Frågor och svar om belysning

 

Vad ska man ha för belysning?

Vilken belysning man ska välja beror på i första hand på vilken funktion den ska fylla. Vill man ha ett stämningsljus väljer man ett mjukare ljus med en lägre färgtemperatur (Kelvin). Är syftet en bra arbetsbelysning är oftast ett högre Kelvintal att föredra. Viktigt är att i alla lägen undvika bländning. När det gäller allmänbelysning är ett bra tips att man bestämmer sig för en enhetlig färgtemperatur i ett rum. Vilken belysning man ska välja är viktigt. En bra belysning är ofta skillnaden mellan ett trist och tråkigt rum kontra ett rum som skapar lugn och framhäver inredningen.


Hur ska man rikta spotlights?

Spotlights skall alltid riktas mot den tänkta belysta ytan och alltid ifrån betraktaren för att undvika bländning. Undvik för långa avstånd mellan spotten och det som ska belysas.


Kan man sätta i LED-lysrör i gammal armatur?

Ja, i merparten av gamla lysrörsarmaturer kan man byta till LED-lysrör. Till vissa armaturer finns dock tyvärr inga ersättnings lysrör i LED. Vänd dig då till närmaste Elon-butik för råd.


Om du har en fråga som du vill se besvarad på någon av våra expertsidor kan du mejla info@elongroup.se.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av våra experter, mejla camilla.waldmark@elongroup.se.

Möt vår expert inom belysning

 

Namn: Håkan Gustafsson

Ålder: 73 år 

Butik: Elon Ljus & Design i Umeå. 

Ansvarsområde: Ljusdesigner. 

Yrkesbakgrund: Egenföretagare i 40 år inom ljussättning och belysning. 50 år totalt inom branschen.

Familj: Fru och två barn.  

Utbildning: Väg- och vatteningenjörsutbildning. 

Meriter/utmärkelser: Nöjda kunder är den absolut bästa utmärkelsen enligt Håkan, men han har även fått utmärkelser som “Årets handlare” och sitter som ordförande i en handelsfrämjande stiftelse för hjälpa unga entreprenörer. 

Håkan Gustafsson

Med närmare femtio år inom branschen är ljusdesignern Håkan full av lysande lärdomar. Elons nya belysningsexpert drivs att hjälpa alla kunder att hitta rätt ljuskälla för just dem, både funktionsmässigt och estetiskt: “jag vill få fram den där wow-känslan”. 

För ljusdesignern Håkan finns det ingen hejd på belysningens potential, vare sig som estetiskt uttryck eller som helhetshöjare i ett hem. De senaste åren har medfört LED:ens intåg, ett växande produktutbud med olika färgtemperaturer, och nya typer av armaturer. I detta fullspäckade belysningslandskap hjälper Håkan dig att hitta rätt, oavsett om det gäller att ljussätta ett helt hus eller att hitta den där perfekta lampan att rikta mot favorittavlan.

 

Hur blev du intresserad av just belysning?

– För mig började det faktiskt med ett stort arkitekturintresse och tanken om vad ett väldesignat hem gör med oss. Det handlar lika mycket om funktion som dekoration. Jag brukar säga att jag säljer belysning, inte lampor. Det finns så mycket att tänka på: bländning, riktning, färgtemperatur, och så vidare.

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som ska köpa belysning?

– Jag börjar alltid med att ställa frågan: Vad är syftet? Sen vill jag få kunden att tänka på reflektorer, det vill säga det som ska åter-reflektera ljuset. Det kan vara en tavla eller ett träd, men man måste alltid ta hänsyn till vad det är som ljuset ska falla på. Ett råd jag alltid ger är också att hålla sig till samma färgtemperaturer i lamporna, att variera blir sällan bra. 

 

Vad ser du för trender inom ditt område närmaste åren?

– Jag tror att vi kommer att se fler hållbarhetsinitiativ, och med det menar jag att man inte bara tänker på prislappen när man designar och producerar armaturerna. Den trenden har vi börjat se ett par exempel på. Sen kommer LED:en att fortsätta sin utvecklingsresa, vi ser redan hur ljusflödet per watt har ökat drastiskt de senaste åren. Där hoppas jag också på en standardisering, det hade underlättat för konsumenten. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att hjälpa kunden att hitta den där wow-känslan. Jag gillar verkligen när jag får chansen att ljussätta hela hus, att få vara med från början och att skapa en smakfull helhet. Jag brukar lite skämtsamt säga man borde behöva få bygglov även för ljussättningen – så viktig är den.

 

Bonusfrågan: 

Hur kan man tänka mer energismart när det kommer till utomhusbelysning? 

– En högkvalitativ LED-ljuskälla är grunden, men sen finns fiffiga belysningsstyrningar som gör att du både kan dimra ljuset och koppla det till ett astrour. Den följer solens upp- och nedgång, vilket gör att du kan spara en hel del el.  

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris