Kändiskocken lagade brakmiddag hemma hos familjen

Svampbuljong, hälleflundra med sjökoraller och mos på blomkål. Det blev inget vanligt fredagsmys för familjen Marklund-Sandgren.

Men så hade de också vunnit ett besök av kocken Niklas Ekstedt - som lagade till en brakmiddag i villan i Sollentuna.

 

En tidig fredagskväll i augusti knackar det på dörren till villan i Sollentuna. Familjen Marklund-Sandgren väntar gäster. Men den här gången är det ingen granne eller vän som kommer på fredagsmys.


Istället är det Niklas Ekstedt, framgångsrik kock och känd från många tv-program och böcker, som dyker upp i dörrhålet.


– Hallå i stugan! Är ni laddade för middag? säger Niklas Ekstedt.


– Jajamen, du är väntad! svarar Ola Sandgren.

Niklas Ekstedt knackar på hos vinnarfamiljen Marklund-Sandgren. Med sig har Rasmuss Jönsson, som varit med och designat familjens nya kök från Elons egna varumärke, Nordanro.

Resten av familjen, som i övrigt består av mamma Linda och döttrarna Rut och Stina, stämmer in. Medan Niklas Ekstedt börjar kånka in grytor, stekpannor, porslin och kylboxar med råvaror berättar Linda om deras hem, ett charmigt 1930-talshus alldeles intill Norrviken i Sollentuna. Där har de bott i fyra år.


Redan vid inflytten insåg familjen dock att de ville ändra på köket som var litet och opraktiskt för en familj.

– Vi vill inte bara renovera det utan även hitta en ny plats för att få ett större kök med bättre arbetsytor och mer plats för umgänge, säger Linda Marklund.


De fick kontakt med Rasmus Jönsson från Elon-butiken på Kungsgatan i Stockholm. Han gjorde en grundritning och var tidigt på plats för att mäta. Lösningen blev ett stiligt och funktionellt kök från Nordanro (läs artikeln om hur köket blev till).


I samband med detta deltog de också i en tävling arrangerad av Elon. Vinsten: Ett hembesök av Niklas Ekstedt som lagar finmiddag. Det är bakgrunden till att kändiskocken nu berättar om kvällens trerättersmiddag.


Niklas står runt köksön, som är centralpunkten i det nya kökets öppna planlösning. På köksön finns en stor induktionshäll med en ångsug. Just ångsugen gör att köket inte har en stor fläktkåpa som blockerar utsikten över sensommarfina Norrviken. Runt superkocken står familjen, man känner att det verkligen är förväntan i luften.

Familjen följer hur en alldeles speciell fredagsmiddag tar form. 

– Vi börjar med en förrätt där svampen får spela huvudrollen, det är ett fantastiskt svampår just i år, säger Niklas.


Familjen lyssnar intresserat och väldigt fort märker man att Ola och Linda är väldigt intresserade av matlagning. Niklas delar med sig av sina bästa tips samtidigt som han lägger upp förrätten.


– Om ni har mycket svamp blir det jättegott att koka en buljong på det, den får mycket umami. Ikväll serverar jag den med kantareller som fått steka lätt i smör, säger Niklas.


– Svampbuljong gör vi sällan hemma, det ska jag börja göra, låter gott, säger Ola.


– Rut! Stina! Nu ska vi äta, ropas det från köket.


Familjen slår sig ner vid matsalsbordet några meter från köksön och Niklas serverar som om de hade varit på hans Michelinrestaurang. Och han är inte bara en skicklig kock, han är också väldigt bra på att prata med barn. Barnen älskade kanske inte svamprätten, men de kände sig lika välkomna som de vuxna vid bordet.


Efter förrätten fortsätter middagen med varmrätt. Niklas tar fram några bitar fisk.


– Ni får hälleflundra på ben, det känns lite lyxigare och det brukar man inte göra hemma.


– Hur gör du för att laga till fisken? frågar Linda.


– Jag steker lite yta i stekpannan och sen får den gå klart i ugnen. Enklast är att ha en termometer, så blir det rätt, säger Niklas.


Så blir det dags för varmrätten och barnen kommer återigen till bordet. Som åskådare ser man hur de verkligen njuter av maten, det blev något annat än en vanlig fredagsmiddag efter jobbet.


– Det var spännande rätter och en fantastisk kväll, väldigt bra råvaror och en välkomponerad meny. Niklas är väldigt avslappnad och det var kul att prata om gemensamma intressen som skidåkning och att vistas i naturen, summerar Ola.


Det börjar bli sent och Niklas Ekstedt förbereder desserten som familjen får avnjuta i lugn och ro, efter att reportageteamet lämnat dem.

Middagen är serverad!


trerätters à la ekstedt

Löskokt ägg med smörstekta kantareller och svampbuljong

Hälleflundra stekt på ben med selleri och vitvinsås

Chokladfondant med bakad vit choklad och vaniljglass

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris