Ugnen är hjärtat i Niklas Ekstedts kök

Vissa maskiner går mer eller mindre hela tiden i Niklas Ekstedts kök, både på hans restauranger och hemma. Ugnen är en av de superhjältarna och han har några riktigt bra tips för oss hemmakockar.

 

Niklas Ekstedt driver flera restauranger i Stockholm, en med Michelin-stjärna och under hösten har han lagt in en ny växel. Michelin-restaurangen Ekstedt, där all mat tillagas över öppen eld, har fått ett syskon i London. Och så är han som vanligt inblandad i flera tv-produktioner, som SVT:s nya satsning Bäst i köket. En av hans bästa kompisar i köket är ugnen.

 – Jag använder min ugn massor. Som proffs använder man ugnen mycket mer än spisen. Man lagar fisk eller kött till rätt temperatur och rostar grönsaker. För att få lite annan smak kan man även rosta grönsaker och rotfrukter innan de kokas. Så ugnen är central för mig, säger Niklas Ekstedt.

 

Ånga i ugnen – nya trenden 

Vi pratar om hur funktionerna som tidigare bara funnits i restaurangugnarna nu även finns i ugnar för hemmakök.

– Ånga börjar komma ordentligt. Det är väldigt effektivt och något som jag använder mig av väldigt mycket.

Niklas fortsätter:

– Personligen tycker jag att ånga är väldigt bra till grönsaker och när man värmer mat. Även fisken blir helt fantastisk!

Niklas har ett riktigt smart ångtips som fungerar klockrent till alla sorters fiskar.

– Lägg fisken i en ugnsfast form, ringla över olivolja och salta och krydda. Stick sedan in en stektermometer så får du full koll på temperaturen. En viktig sak är att fisken ska vara rumstempererad innan man börjar tillagningen. Annars försämras ångfunktionen av att ugnstemperaturen sänks.

 

Så gör du de perfekta köttbullarna

Niklas Ekstedt har också ett tips som kan komma väl till pass inför julmaten.

– Om du ska steka många köttbullar kan du använda ångan så de “sätter sig”, och inte går sönder under stekningen. Rulla alla köttbullarna och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ånga sen “bullarna” i 4–5 min. Perfekt att ha i kylen eller frysen för att steka på med smör när suget infinner sig.

 

Minska matsvinnet

Många försöker minska sitt matsvinn genom att ta vara på torrt bröd. Niklas brukar fräscha upp det med ånga.

 –Kör upp ugnen i hög temperatur, slå på ånga och låt det gå i ungefär fem minuter. Då blir brödet som nytt igen.

En annan ugnsfunktion Niklas talar sig varm för är grillfunktionen.

 – Ofta har man en salamander i restaurangköken, men grillen i din ugn funkar lika bra. En gratäng bakas färdigt, sen slår du på grillen så att den får färg. Det funkar svinbra även till pajer och grönsaker. Baka grönsaker på lägre temperatur och kör sen av på grillen för lite färg.

För den klassiska hemmapizzan har gjutjärnsvurmaren Niklas Ekstedt ett tips.

– Förbered pizzadegen i botten på en gjutjärnspanna, gärna med olivolja under. Bred ut tomatsås och lägg på ost. Sätt sen in i en förvärmd ugn och dra på grillelementet för att få fin färg på toppen.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris