Guide: Välj rätt projektor för din hemmabio

Sugen på hemmabio? Då är projektor ett alternativ du ska väga in. I den här guiden får du veta vad som är viktigt att tänka på.

Projektorn har funnits med länge, mycket längre än tv. Faktum är att redan 1600-talets uppfinnare skapade ett ljusfenomen för beskådning som blev känt som “Laterna Magica”.


Egentligen handlar ju projektor om att projicera en liten bild till att bli större. Det innebär att våra biografer från början varit drivna av projektorer.


På senare tid har tekniken flyttat in i våra hem. Och nu är projektorn ett förstahandsval för många som vill bygga sin egen hemmabio eller bara ha en riktigt stor bild hemma. I den här guiden går vi igenom vad du i så fall ska tänka på. 


Vi har tagit hjälp av experterna Patrik Thun på Epson, företaget som står bakom många av innovationerna inom projektorteknik, samt Johan Nord, expert inom Ljud och Bild på Elon.

Olika typer av projektorer

Långt eller kort avstånd?

Kastavstånd – alltså avståndet från linsen till duken – är en av de viktigaste faktorerna att hålla ett öga på när man köper en ny projektor. En kortskjutande (short throw) projektor kan installeras mycket närmare duken eller väggen än en långskjutande (long throw) och man slipper även dra långa kablar genom rummet. 


På senare tid har tekniken “ultra short throw” slagit igenom, vilket innebär att du kan placera projektorn endast några centimeter från duken/väggen, exempelvis på en tv-bänk rakt nedanför.


Laser eller traditionell lampa

De traditionella projektorerna använder en lampa för att skapa bilden.


På senare tid har laserprojektorer gjort entré på marknaden. De använder sig istället av laserpaneler som kan hålla i upp till 30 000 timmar vilket motsvarar tittande dygnet runt i 4 år eller 5,5 timmar per dag i 10 år. 

– En laserprojektor har betydligt högre kontrastvärden vilket gör att detaljerna i de mörkare partierna blir tydligare, förklarar Patrik Thun.


Fördelar med laser: Stark färgåtergivning, hög svärta, hög kontrastförhållande.

Nackdelar med laser: Dyrare att köpa för närvarande.


Andra egenskaper att hålla koll på

  • Upplösning: En högre upplösning ger skarpare bild och lämpar sig bra för 4K-innehåll. En bra hemmabioprojektor har en upplösning på minst HD Ready (1280x720) men den går upp till 4K (3840x2160). 
  • Ljusstyrka: Detta avgör hur tydlig bilden är i ljusa rum. Ljusstyrkan mäts i ANSI-lumen. Ett vardagsrum med relativt mycket ljusinsläpp behöver en ljusstyrka på minst 2000 ANSI-lumen
  • Kontrast: Ju högre kontrast, desto tydligare är skillnaden mellan ljusa och mörka partier.
  • Anslutningar: Se till att den har de portar du behöver, som HDMI eller USB.
  • Lamplivslängd: Längre livslängd innebär färre byten och lägre kostnader över tid.
hemmabio från epsonhemmabio från epson

Kastavståndet är en av de viktigaste faktorerna att hålla koll på när du köper en ny projektor.

Vilken typ av hemmabio vill jag skapa?

Hemmabio har blivit ett begrepp som används brett. Ofta åsyftas någon form av avancerad anläggning för att avnjuta film och tv i hemmet.


Men Patrik Thun vill vara mer noggrann än så.


– Hur mycket pengar är jag beredd att satsa på min hemmabio? Hur ska den användas? Vem ska använda den? Det är frågor man först måste ställa sig, förklarar Patrik.


Beroende på vilka svar som ges kan projektet – givetvis lite förenklat – delas in i någon av följande tre behovsgrupper.


Vardagsanvändaren

Här hittar vi ofta en familj eller delar av en familj som är beredda att investera i en mer avancerad upplevelse i form av ljud och bild.

Exempel på projekt kan vara:

  • Uppgraderad TV-kväll med familjen med storslagen skärm
  • Tonårsrummet i källaren med lite biokänsla

I dessa fall är det vanligt att en projektor inhandlas som ett komplement till vanlig tv, eftersom den mäktigare bildupplevelsen mest är aktuell på exempelvis helger, när man samlas för att avnjuta storfilmen eller kanske finalen i något familjevänligt program. 

– Jag är faktiskt själv exempel på en sådan användare, berättar Patrik.

– Jag slötittar på tv under vardagarna, men när jag sedan vill kolla på en högklassig långfilm, då vill jag se den i fullformat och behöver mina 200 tum. I det fallet är projektorn mitt självklara alternativ.


Johan Nord på Elon Ljud och Bild i Lidingö, känner igen beteendet.

– Det ligger absolut något i det. Jag har haft många kunder som tänkt att de ska titta på projektor varje dag, men egentligen behöver de både en tv och en projektor och då finns lösningar för det. 


Rådet från Patrik och Johan till “vardagsanvändaren” är att inte titta på den mest avancerade modellen av projektor. Snarare en standardmodell med lyxiga funktioner för en bra upplevelse i form av film eller gaming.


Här är modellen Epson EH-TW6150 4K-projektor ett alternativ. Den ger skarpa bilder, djup svärta och smidiga rörelser - samt att den är enkel att installera, vilket underlättar för vardagsanvändaren.


De som inte vill ha en fast installation har också möjligheten till den mindre, flyttbara enheten Epson CO-W01 WXGA-Projektor. Eller den portabla laserprojektorn EF-12 som passar perfekt både för hemmet och att ta med sig på semestern. 


Vissa vardagsanvändare investerar i en projektorduk medan andra nöjer sig med en vit vägg.


Livsnjutaren

Livsnjutaren liknar vardagsanvändaren i sin längtan efter mer biokänsla i hemmet. Men fokus ligger inte primärt på stora skärmar, utan ett brinnande intresse för sport eller gaming. Något man gör ensam eller tillsammans med vänner, kanske i en avskild del av bostaden.


– Det kan handla om att man avsätter ett särskilt rum för gaming eller sport. Även känt som “tv-rummet”. Det är dock inte inrett som en riktig hemmabio, men man börjar närma sig det, säger Patrik. 


Det separata rummet passar dock utmärkt för att montera en fast projektorduk och projektor.

– För många gamers och sportentusiaster kanske projektor inte varit ett alternativ tidigare. Men med den upplösning och ljusstyrka du kan hitta nu så är det ett utmärkt val för en livsnjutare som vill skapa ett eget rum för sitt intresse.

projektorduk med människor runt omkringprojektorduk med människor runt omkring

Hemmabio-nörden

Till sist återstår de äkta hemmabio-nördarna. De som är beredda att investera och läsa på för att återskapa samma bioupplevelse i hemmet, som du kan få ute på den riktiga biografen.

– Den här kundgruppen bygger upp riktiga biorum. De målar väggar och tak i mörka färger, de köper in isolering, biostolar och en ljudanläggning som skapar rätt vibrationer. Ofta har den här kundgruppen egna installatörer som är specialiserade på hemmabio.


Det givna alternativet för bionörden är en laserprojektor som exempelvis Epson EH-LS800W Ultra Short throw Laser-Projektor, vilken alltså går att ställa några få centimeter från duken, vilket gör att den tar minimal plats i rummet.


– Investerar du också i en ramspänd duk som är optimerad för projektorns ljus har du samma bild som på en tv. Vi kallar därför konceptet för laser-tv, säger Patrik Thun.

Projektor vs tv – hur ska jag tänka?

Oavsett vilket av behoven ovan som passar in på dig kommer du troligen att jämföra projektor med tv - som två olika alternativ för hemmabio. Vad är viktigast att tänka på i det perspektivet?


Inredningsdesign

Många vill ha en större skärm, men alla vill inte att den sitter uppe och syns hela tiden. TV-skärmar på över 80 tum blir oerhört dominanta i rummet. En projektor, däremot, kan du gömma i en möbel, uppe i taket eller ha diskret stående på en bänk framför visningsytan. Väljer du sedan en utfällbar duk som dras ner från taket kan du ha en vägg med tavlor eller liknande, och sedan bara dra ner duken när du vill använda projektorn. 


Riktigt stora behov

Den som önskar en riktigt stor skärm – det vill säga över 100 tum – har svårt att hitta tv-apparater i rätt prisklass och med rätt teknik. För en projektor i standardklass är dock 200 tum en helt normal visningsstorlek i hög kvalitet.

– Det är fullt möjligt att gå upp till 500 tum om man behöver det, säger Patrik.


Johan Nord fyller i:

– Projektorns styrka är just en stor skärm kombinerat med riktigt hög kvalitet.


Skonsam närbild

Stora tv-apparater kan ge en alltför intensiv upplevelse för ögonen om man kommer nära. Så är det inte med projektorer.

– Att sitta närmare en projektorduk är mer skonsamt än att sitta närmare en 100 tum tv, säger Johan Nord.

– På tv-sidan blir du också än mer beroende av att mata den med rätt signal för att det ska se okej ut i stora storlekar.


Driftkostnaden

Tidigare var driftkostnaden något som talade till projektorns nackdel. Då var man tvungen att byta lampa efter 3 000 timmar på vissa modeller (beräkningar visar att medelsvensken tittar på cirka 1 200 tv-timmar årligen). Nu erbjuder standardmodellerna 7 500 timmars brinntid.

– Dessutom är våra lampor billiga, det kostar under 2 000 kronor när man väl byter dem, säger Patrik Thun.


Laserprojektorer (som inte använder lampor) har ännu bättre livslängd, upp till 30 000 timmar, vilket motsvarar många tv med OLED-teknik.

projektor från Epson på bänkprojektor från Epson på bänk

En av de många fördelarna med en projektor är att den med enkelhet smälter in i rumsmiljön, du kan till exempel gömma den i en möbel eller ha diskret stående på en bänk framför visningsytan.

Projektorduk

Bakgrunden för projektorbilden - hur svårt kan det vara? Mer komplicerat än vad man kan tro. Väggen eller duken spelar en stor roll för slutresultatet.


Duk eller vägg

För “vardagsanvändaren” kan en vit vägg vara tillräcklig. Men för att få bästa resultat bör du använda någon form av duk.

– Orsaken är att dukarna är designade för att ta hand om projektorbilden på ett optimalt sätt, säger Patrik Thun.


Ramspända eller utfällbara

Den klassiska projektorduken är utfällbar och sänks ner från taket. Den kan vara antingen manuell eller motordriven.

– Numera finns fler alternativ. En variant är dukar som man kan bygga in i taket, en annan dukar som skjuts upp underifrån. Det finns också tillbehör för att ge duken mer stadga, så kallade “tab tension”.


Finsmakarna låter installera en ramspänd duk permanent på väggen. Den blir då - framför allt kombinerad med en laserprojektor - ett rakt alternativ till tv.

– Det är därför vi kallar den för laser-tv, säger Patrik.


Format

Det kan vara så att dukens format, alltså förhållandet mellan bredd och längd, är en viktig faktor för dig. För vardagsanvändaren och livsnjutaren är 16:9, som exempelvis används för klassiska Youtube-filmer på dator, det vanligaste alternativet.

Men för bio-nörden är formatet 2.35:1-duk, speciellt framtaget för hemmabio, snarare att föredra.

hemmabio med projektorhemmabio med projektor

Beläggningar för rätt ljus

När det gäller bildkvaliteten är det viktigt att välja en duk som både är anpassad till rummet, men också till projektorn. 


Här är några scenarier att ta hänsyn till:

  • Projiceras bilden underifrån, med någon av de nya modellerna som klarar ultrakort kastavstånde (ultra short throw)? I så fall är ALR-dukar specialanpassade för ändamålet. De tar bort sidoljus och ljus uppifrån vilket möjliggör placering i ljusa vardagsrum och nära fönster.
  • Generellt för ljusa rumsmiljöer - samt projektorer som anpassats för sådana rum - väljer man ofta en mörkare duk för bättre svärta. Man brukar då säga att dessa dukar har högre “gain”.
  • Generellt för mörka miljöer, exempelvis ett riktigt biorum, väljer man oftast en vit duk för att få neutrala färger och korrekt vit nyans. Dessa dukar har ofta en lägre “gain”.

Framtiden

Utvecklingen går snabbt och det är svårt att sia om hur projektorn kommer att te sig i framtiden. Men på kort och medellång sikt har Patrik Thun tydliga besked..


– Vi ser att det blir mer och mer “projjar” med kort kastavstånd, ultra short throw. De är. väldigt ljusstarka och lätta att placera i hem. De kommer i nya, billigare modeller och blir alltmer tillgängliga.  

– Vi ser också att behovet av en stor bild fortsätter öka, i alla typer av hem. Och för att nå dit pratar vi över 100 tum och då är projektorn ett starkt alternativ.

Se Epson 4K PRO-UHD-projektor In action:

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris