QLED eller OLED - vad ska man välja?

Ett av de viktigaste valen du måste göra när du väljer en ny tv-skärm är vilken teknik du vill ha på tv:n. Två av de mest populära alternativen är QLED och OLED. Ljud och Bild-experten Medi Khaghani förklarar de viktigaste faktorerna som du behöver tänka på när du väljer mellan QLED eller OLED.

I den guiden beskriver vi vad de två teknikerna är för något och vi går vi igenom de viktigaste för- och nackdelarna med båda teknikerna så att du ska kunna ta ett informerat beslut. 

– En viktig parameter när du väljer mellan QLED och OLED är ljusinsläppet, säger Medi.

Vad är QLED och OLED?

QLED (Quantum Dot LED) och OLED (Organic Light Emitting Diodes) är två olika tekniker som används för att skapa tv-skärmar. QLED är en ny form av LED-teknik där så kallade kvantpunkter används för att täcka LED-lamporna, vilket förbättrar bildkvaliteten genom att öka färgåtergivningen och kontrasten. QLED-tv är ofta billigare än OLED-tv men har inte samma möjligheter till perfekt svärta som OLED-teknik.

– QLED är bättre vid mycket ljusinsläpp och du får fram mer detaljer när du det kommer till vita färger. Där skiljer sig modeller dock åt en aning, en Q90 tål nästan allt ljus medan Q60 har lägre ljusstyrka, säger Medi.

OLED är en teknik där en liten diode bildar varje pixellinje i skärmen, vilket ger en mer exakt kontroll över ljuset i varje enskild pixel. Detta gör att OLED-skärmar kan visa en mycket tätare svärta och mer livaktiga färger jämfört med traditionella LED-skärmar. De är också mjukare och mer flexibla än traditionella LED-skärmar.

Medi beskriver fördelarna med OLED:

– Med OLED får du bättre skärpa och mer kontrast mellan färgerna. Tekniken är även att föredra om du spelar mycket från tv:n, OLED-modellerna är kända för att ha bättre responstid med sitt inbyggda grafikkort. 

Fördelar med QLED

  • Hög ljusstyrka ger bättre bildkvalitet.
  • Bredare betraktningsvinkel än många andra typer av skärmar, vilket gör att bilden ser likadan ut från alla vinklar.
  • Längre livslängd än många andra skärmar på grund av LED-tekniken.
  • Bättre färgåtergivning och kan därmed uppvisa mer naturliga och detaljerade färger.

Nackdelar med QLED

  • Mindre kontrast och svärta jämfört med OLED, vilket kan påverka bildkvaliteten.

Fördelar med OLED 

  • Perfekt svärta och kontrast, vilket bidrar med en exceptionell bildkvalitet.
  • Smalare och lättare än många andra typer av skärmar.
  • Bättre och bedrar betraktningsvinkel än många andra skärmar, vilket gör att bilden ser likadan ut från alla vinklar.

Nackdelar med OLED

  • Mindre bra vid mycket ljusinsläpp jämfört med QLED.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris