Fasadbelysning inspiration – Elvitas nyheter visar vägen

De är stilrena, smarta och snåla – Elvitas nya fasadbelysning är här. Redaktionen djupdyker i de strålande nyheterna och berättar varför tillskotten är ett utmärkt val för det moderna hemmet. 

Elvita 

Elvita är Elons egna varumärke. Produkterna är designade med dig i centrum. Allt för att göra livet lite bättre, skönare och smidigare. Det gäller även Elvitas belysningssortiment – välj mellan prisvärda och noga utvalda produkter som sätter fokus på livets ljusa stunder. 

 

Tre lysande nyheter med många fördelar

Fasadbelysning ger husfasaden en snygg inramning samtidigt som det ökar tryggheten. Elvitas nya fasadbelysning är noga utvalda, både vad gäller formgivning, funktion och elförbrukning. Gemensamt för alla tre nyheterna är:

  • Snygg, stilren design som passar fasad och trädgård.
  • Lampor som lyser åt två håll: uppåt och nedåt.
  • Energieffektiva – klass E.
  • En lång livslängd på 50. 000 timmar.
  • Funkar lika bra för privata som kommersiella byggnader.

Fasadbelysning inspiration – fem tips för att lyckas

1. Skapa helhet med samma armaturfamilj

Ett generellt tips är att hålla sig till en och samma armaturfamilj för ett enhetligt uttryck till fasaden, trädgården eller balkongen. Elvitas fasadbelysningsnyheter är ett utmärkt exempel på det; formspråket vävs samman med hjälp av rundade former, samma ljusriktning och snygg svärta. Du kan helt enkelt mixa och matcha de tre olika armaturerna utan att det blir spretigt. 

fasadbelysning inspiration fasadbelysning inspiration

2. Satsa på upp-och nedljus – både funktionellt och dekorativt

Elvitas belysningsnyheter har alla tre så kallade Up&down-lightings, vilket innebär att lamporna sprider ljus både uppåt och nedåt. Den dubbla ljusspridningen ger i sig en imponerande och dramatisk effekt på fasader och väggar, samtidgt som den lyser upp större områden. 

3. Tänk på ljusstyrka och temperatur

Tänk också på att välja lampor med rätt ljusstyrka och temperatur. Det är viktigt för att känslan ska bli rätt. Belysningsnyheterna från Elvita är utrustade med kraftfulla LED-lampor på 8, 15 och 20 W som kan användas till att framhäva allt från mindre detaljer till att lysa upp större utrymmen. 

Temperaturen på de inbyggda ljuskällorna har en färgtemperatur på 3000 Kelvin (K), vilket är en varm, vit färg. En stor fördel med denna färgtemperatur är att ljuset är mångsidigt och passar bra in i de allra flesta miljöer – inte minst för husfasader där resultatet blir varmt och inbjudande.

4. Lämna inte placering åt slumpen

När det kommer till att placera fasadbelsyningen, bör du undvika att sätta den ovanför belysta fönster eller för nära ytterdörrsbelysningen. Ett knep är att tända lamporna inomhus och sedan undersöka fasaden på kvällstid för att enklare få en uppfattning om vilka ytor du behöver ljussätta.

placering fasadbelysningplacering fasadbelysning

5. Svart och stilrent ger karaktär

Svart fasadbelysning ger en vacker och stilsäker inramning till din husfasad. I kombination med ett avskalat formspråk på armaturen tillför du ett modernt uttryck till fasaden.

svart fasadbelysningsvart fasadbelysning

Vanliga frågor om fasadbelysning

Vad ska man ha för fasadbelysning?

Vilken fasadbelysning som passar dig beror helt på stil, behov och budget. Vissa behöver lysa upp entrén lite extra, medan andra mer vill framhäva fina detaljer på fasaden. 

Hur placerar man fasadbelysning?

För att placera fasadbelysningen rätt bör du:

1. Undvika att placera belysningen vid upplysta fönster eller ytterdörrsbelysningen.
2. Tända inomhusbelysning för att sedan gå ut och se var fasadbelysningen kommer att göra sig bäst. 

Hur många lumen till fasadbelysning?

Antalet lumen som krävs för fasadbelysning beror på olika faktorer, inte minst syftet med belysningen – gäller det allmänbelysning, funktionsbelysning eller ska belysningen framhäva en särskild detalj på fasaden? Generellt sätt kan man säga att 400 till 600 lumen är tillräckligt för en behaglig utomhusbelysning, men du kan behöva upp till 1000 lumen för en kraftigare utomhusspotlight.

Hur många watt på fasadbelysning?

Med den ökande användningen av LED-belysning är watt inte längre den bästa indikatorn för ljusstyrka. Vi brukade räkna i Watt när vi tänkte på hur starkt en glödlampa lyser, men det är två väldigt olika saker. Vi kan nu uppnå fler lumen (starkare ljus) med färre Watt. Effekt och ljusstyrka är alltså inte linjärt kopplade till LED-lampor, men en generell riktlinje för fasadbelysning är mellan sex till nio watt. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris