Vi firar kaffets dag med exklusiva erbjudanden! Hitta erbjudandena här.

Laddar...

Världens bröd

Ankarsrum har, tillsammans med Sébastien Boudet, tagit fram ”Världens bröd” som är ett tvärsnitt av de mest populära bröden runt om i världen.

Brödets form och ingredienser har fastställts genom algoritmer, som har bearbetat brödrecept från jordens alla hörn. Det datagenererade receptet har därefter knådats av stjärnbagaren Sébastien Boudet. Slutresultatet blev ett saftigt flatbread på bland annat tre sorters mjöl.

Receptet gör att både stora och små hemmabagare kan baka ett bröd som är ett tvärsnitt av bröd från länder runt om i världen byggt på algoritmers bearbetning av de vanligaste ingredienserna och attributen. På så sätt har ett tvärsnitt gällande ingredienser, mängder, bakningsteknik och form kunnat fastställas.

Ankarsrum säger sig ha gjort detta för att engagera och förena människor världen över genom bakning.
– Idag kan vi stolt dela med oss av receptet på ”Världens bröd”, ett globalt brödrecept som representerar världens människor och grundar sig i det vi har gemensamt. Vi hoppas att alla hemmabagare, nybörjare såväl som erfarna, ger sig på att baka brödet, säger Marcus Grimerö, marknadschef på Ankarsrum Kitchen AB.


Samarbete med Sébastien Boudet

För att det datagenererade receptet skulle bli möjligt att baka samarbetade Ankarsrum med bagaren Sébastien Boudet. Sébastien Boudet har utifrån det datagenerade receptet förändrat måtten på de olika ingredienserna för att få fram det slutgiltiga receptet. 

Världens bröd (the bread of the world)

Ingredienser

100 g krossad råg (drygt 1 dl)
1 dl kokande vatten
3 g färsk jäst (en ärtas storlek)
4 dl vatten (rumsvarmt)
150 g dinkelmjöl (2 ½ dl)
50 g majsmjöl (1 dl)
250 g vetemjöl (4 dl)
30 g linfrön (1/2 dl)
30 g rörsocker (2 msk)
30 g smör, rumstempererat (2 msk)
0,5 dl olivolja
15 g salt

Gör så här

 1. Montera assistenten med degkitteln, degrullen och degkniven.
 2. Skålla rågkärnorna genom att hälla 1 dl kokande vattnet på dem i kitteln. Låt dem svalna till 37 °C (fingervarmt)
 3. Starta maskinen på låg hastighet och tillsätt jästen, vattnet, sockret, linfrö, mjölsorterna och saltet. Det blir en väldigt lös, smetliknande deg. Blanda i cirka 2-3 minuter.
 4. Täck bunken med jäslocket och låt jäsa cirka 45 minuter.
 5. Tillsätt det rumstempererade smöret och kör på medelhastighet till smöret har blandats i, cirka 2-3 minuter på medelhastighet. Skrapa kanterna på din kittel och häll på olivolja så den landar mellan kitteln och degen.
 6. Sätt på jäslocket och låt jäsa cirka 2 timmar. Dra gärna lite i degen med jämna mellanrum för att ge den fin spänst och ett härligt inkråm. Bästa tekniken är att man drar degen från kanten mot mitten samtidigt som man snurrar på skålen mellan varje drag.
 7. Mjöla arbetsbänken lite och placera degen där. Dra kanterna mot mitten en sista gång och forma sedan brödet till en rund form med en höjd på cirka 2-3 cm.
 8. Mjöla en bakhanduk riktigt ordentligt och placera brödet uppe på denna. Mjöla uppe på brödet också och vik handduken över degen så den inte torkar.
 9. Plasta in hela paketet, bröd + handduk ordentligt i plastfolie.
 10. Ställ in brödet i kylen i 12 timmar.
 11. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och värm ugnen till 250 °C över- och undervärme.
 12. Vänd upp brödet på den varma plåten med bakplåtspapper och skjutsa in brödet. Häll ett litet glas vatten på botten av ugnen och stäng luckan. Har du en ångugn så använder du ångfunktionen istället för vattnet.
 13. Grädda cirka 15 minuter.
 14. Vänd på brödet och grädda ytterligare 15 minuter.
 15. Ta ut brödet och låt svalna på galler.
 16. Servera brödet med en rejäl klick smör eller olivolja och bryt det gärna med händerna

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här