Laddar...

Mumsiga kanelsnurror – grädda i ugn eller airfryer

Det är Kanelbullens dag den 4 oktober och vi har plockat fram ett recept på mycket goda kanelsnurror med mandelmassa som går att grädda både i ugn och i airfryer. Snurra och njut – inte bara på Kanelbullens dag!

 

Cirka 35 kanelsnurror

Ingredienser

75 g jäst för söta degar
5 dl rumstempererad mjölk
1,8 – 2 liter vetemjöl
200 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
Ev 1 msk stött kardemumma

Kanelfyllning

100 g mandelmassa
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk malen kanel

Brödglans

1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten
Pärlsocker

 

Gör så här

  1. Smula jästen i en köksmaskin eller bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 1 ½ l, allt smör i bitar, socker, ägg och salt och eventuellt kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand.
  3. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram – då är degen färdig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter. Håll koll på tiden med en äggklocka.
  5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
  6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
  7. Vik degen så att den ligger omlott på längden. Kavla lite på den igen.
  8. Skär degen i ca 2 cm breda remsor från den ena kortsidan till den andra. Med en pizzakniv blir det enkelt att skära.
  9. Ta en remsa och dela på den nästan hela vägen så att den får två "ben". Snurra de två benen runt varandra och rulla ihop "flätan" till en snurra. Fäst skarven under.
  10. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
  11. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.
  12. Vispa ihop ägg, salt och vatten. Saltet gör att ägget inte trådar sig utan blir lätt att pensla ut. Pensla de jästa bullarna med brödglansmixen. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 7 – 10 minuter.

 

Kanelbullar i airfryer

Gör så här

  1. Följ stegen 1–10 ovan.
  2. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter.
  3. Vispa ihop ägg, salt och vatten. Saltet gör att ägget inte trådar sig utan blir lätt att pensla ut. Pensla de jästa bullarna med brödglansmixen. Strö över pärlsocker.
  4. Sätt airfryer på 170° C och 8 min. Tiden kan variera mellan olika airfryers och beroende på din preferens till hur mycket färg bullarna ska få, men börja med den här inställningen.
  5. Ställ ner bullarna i airfryer-korgen och slå på airfryern.

 

 

Se fler airfryer-recept här!

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här