Vad är en ångstation – har du koll?

En ångstation är en blandning mellan ett strykjärn och en steamer. I denna guide får du lära dig mer om hur den fungerar, dess fördelar och nackdelar.


Låt oss vara ärliga. De flesta av oss tycker att det finns roligare saker att göra än att stryka. Oftast vill man att det ska gå snabbt och smidigt, med proffsiga resultat på ett effektivt men skonsamt vis. Kanske är då ångstation strykningsapparaten för dig. 


Innehåll:

  • Ångstation: en effektiv blandning mellan steamer och strykjärn
  • Fördelar och nackdelar med en ångstation 
  • Ångstation bäst i test – testvinnare hos Elon

Ångstation: en effektiv blandning mellan steamer och strykjärn

En ångstation liknar strykjärnet i utseendet men har en betydligt större vattentank. Ångan bildas i basstationen, där vattenbehållaren finns, och leds till järnet genom en slang. Man kan säga att det är som en blandning mellan en steamer och ett mer avancerat strykjärn. Ångstationen sticker ut tack vare sitt höga ångtryck. De flesta modeller fungerar bäst med strykbräda som underlag men går också att använda vertikalt, exempelvis direkt på gardinerna.

Fördelar och nackdelar med en ångstation

Ångstationen passar extra bra för dig som stryker mycket och ofta. Den har i regel ett högre ångtryck än både strykjärn och steamer, vilket gör att den enkelt och snabbt slätar ut även riktigt envisa skrynklor. Det höga trycket bidrar också till jämnare resultat. Ångstationens kanske största fördel ligger i den stora vattentanken, tack vare den kan du stryka många plagg utan avbrott. En genomsnittlig vattentank rymmer ofta en till två liter. 


Fler fördelar med ångstationen är att det är ett skonsamt alternativ. Till skillnad från ett strykjärn, behöver du inte pressa ut vecken – ångan gör jobbet! Ytterligare en fördel är att många ångstationer har en vertikal ångfunktion som gör det möjligt att ånga kläderna medan de hänger på en galge. Detta är praktiskt för att snabbt fräscha upp plagg som blivit skrynkliga eller för att fräscha upp gardiner och mattor.


Ångstationen tar däremot en del plats, inte minst på grund av strykbrädan som fortfarande är ett nödvändigt tillbehör för många modeller. Ångstation tenderar också att ligga något högre rent prismässigt jämfört med en steamer och ett strykjärn.


En ångstation passar alltså dig som:

  • Stryker ofta och mycket
  • Vill ha ett proffsigt, slätt resultat 
  • Är beredd att lägga lite mer pengar på din strykningsapparat. 


Ångstation bäst i test – upptäck testvinnare hos Elon!

Hos Elon kan du hitta flera testvinnande ångstationer från varumärken som Tefal och Philips. Här är två modeller som har rankats högt på de största bäst-i-test-sidorna och deras utvärderingar.

ångstation bäst i testångstation bäst i test

Philips GC7933/30 

Ångstationen GC7933/30 från Philips är effektiv och snabb mot vecken. En OptimalTemp-teknik skyddar kläderna från att bli brända. Ångstationen har även ett system som säger till när det är dags för avkalkning. En 1,5 liter stor genomskinlig tank ger dig upp till 1,5 timmars kontinuerlig användning.

bästa ångstationenbästa ångstationen

Pro Express Protect Tefal

Pro Express Protect Tefal har ett högt och jämnt ångtryck samt en extra smidig stryksula för ett snabbt och proffsigt resultat. Den är dessutom lätt att använda tack vare en lång sladd på 1,7 meter. För optimal säkerhet har den även ett automatisk avstängning- och låssystem. 

Vanliga frågor om ångstationer

Varför ångstation?

En ångstation är ett bra val om du har stora mängder kläder att stryka regelbundet eller om du vill ha professionella resultat snabbt och effektivt. Jämför olika modeller och hitta den bästa för dig!

Hur ofta behöver man fylla vattentanken?

Hur ofta du behöver fylla vattentanken beror på hur många klädesplagg du stryker. Men en ångstation är ofta den apparat som innebär minst påfyllningar under en strykningsomgång. En ångstations vattentank brukar ligga på mellan 1–2 liter. De flesta är också genomskinliga, vilket gör att du enkelt kan se när det är dags att fylla på.

Hur avkalka ångstationen?

Hur ofta du behöver avkalka din ångstation varierar. Många av dagens modeller behöver inte avkalkas, det räcker att skölja ur vattentanken då och då. Det kan också bero på vattenkvaliteten. Ju hårdare vattnet är i ditt område, desto snabbare bildas kalkrester som till slut blir hårda om du inte tar bort dem.

Sammanfattning 

En ångstation är en blandning mellan strykjärn och steamer. Den passar bra för dig som stryker ofta, mycket och vill ha ett perfekt, slätt resultat. Ångstationen tenderar dock att ligga något högre rent prismässigt jämfört med en steamer eller ett strykjärn. Dessutom tar den en del plats. 

 

Läs mer:

Steamer – kläder utan skrynklor

Vårda dina kläder på bästa sätt

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris