Allt du behöver veta om att torktumla kläder

En torktumlare är ett tidseffektivt sätt att få torra, mjuka och varma kläder utan ansträngning efter att de tvättats. Men vad gäller egentligen när man ska torktumla? Kan man torktumla alla kläder och fungerar det egentligen? Vi reder ut alla frågetecken.

Hur fungerar en torktumlare?

En torktumlare är till utseendet ganska lik en tvättmaskin och används för att torka blöta kläder efter att de tvättats. Kläderna läggs in i trumman som sedan snurras torra tillsammans med varmluft.

 

Torktumla kläder – vad betyder symbolerna?

Precis som du kan se tvättråden på dina klädlappar, hittar du också torkråden där. Här ser du några av de vanligaste symbolerna för torktumling av kläder.

Symbolen för torktumling är fyrkanting med en cirkel inuti.

 • En tom cirkel – kläderna kan torkas som vanligt i torktumlaren.
 • En prick – tål att torktumlas vid låg temperatur.
 • Två prickar - tål att torktumlas vid medel temperatur.
 • Tre prickar – tål att torktumlas vid hög temperatur.
 • Svart cirkel – tål torktumling utan värme.
 • Överkryssad symbol – tål inte torktumling alls.
 • Rakt streck - bör plantorkas. Tål inte torktumling.

 

Kan olika färger torktumlas tillsammans?

Det är välkänt att kläderna ska färgsorteras innan de tvättas i tvättmaskin men gäller reglerna även vid torktumling? Svaret är ja. När mörka eller färgade kläder är fuktiga kan färgämnen i dem föras över till ljusare kläder vilket gör dem missfärgade eller fläckiga.

Om du vill minimera in-och-ut-plockningsmomentet från tvättmaskin till torktumlare är en kombimaskin en bra lösning. Den både tvättar och torkar dina kläder i samma trumma vilket spar dig tid och energi.

Läs mer: Så tvättar du kläder som ett proffs.

 

Vad kan man torktumla och vad ska man undvika?

Det finns vissa plagg och material som bör lufttorkas för att inte förlora sin färg, form eller i värsta fall förstöras.

Kan man torktumla jeans?

Du ska inte torktumla jeans eftersom det sliter på både färgen och kvaliteten. Det mest skonsamma sättet att torka jeans på är genom att hänga upp dem och låta de lufttorka. Undvik att hänga dem i direkt solljus som kan bleka färgen.

 

Kan man torktumla dunjackan?

Dunjackor kan torktumlas på låg värme. Vänd jackan ut och in dra igen dragkedjor. Släng in tre stycken rena tennisbollar i trumman och låt jackan torkas tillsammans med dem tills jackan är helt torr. På grund av den låga temperaturen kan det ta några timmar.

 

Kan man torktumla lakan?

Ja man kan torktumla lakan men undvik att knöla in för många i maskinen på samma gång. Stora lakan och sängkläder ska ligga luftigt i torktumlaren för att torka jämnt och snabbt. Dessutom sliter det mindre på dem när de har mer utrymme.

 

Kan man torktumla duntäcken?

Man ska alltid torktumla duntäcken. Precis som med dunjackor är det bra att slänga in ett par tennisbollar för ett så bra resultat som möjligt. Det är viktigt att duntäcken blir helt torra. Om de lämnas fuktiga finns det risk att de börjar mögla. Om man är osäker på om täcket är helt torrt kan man lukta på det. Om det luktar som blöta fjädrar behövs ytterligare tid i torktumlaren. Hellre någon minut för länge än för lite är tumregeln.

 

Kan man torktumla skor?

Träningsskor kan förstöras av att torkas i torktumlare. Värmen kan göra att gummit krymper och smular sig och limmet som håller ihop skorna kan börja släppa. Stötdämpningen som finns i skor blir också sämre efter en omgång i torktumlaren.

 

Kan man torktumla träningskläder?

Träningskläder innehåller ofta elasatan för att göra dem stretchiga. Värmen från torktumlaren gör att elastanet förlorar stretchen vilket i sin tur leder till att de tappar formen. Undvik därför att torktumla dina träningskläder.

 

Andra kläder och material som inte ska torktumlas

 • Silke
 • Stickade plagg
 • Badkläder
 • Kläder med paljetter och glitter
 • Behåar

Dagens torktumlare är välutvecklade och vissa maskiner har specialprogram som inte skadar jeans, fintvätt och elastiska kläder. För de som vill torktumla så mycket som möjligt är detta funktioner att leta efter när du är på jakt efter en ny torktumlare.

Läs mer: Vilken torktumlare passar dig?

 

Varför ska man använda tennisbollar i torktumlaren?

Genom att slänga in några rena tennisbollar när du torktumlar kuddar, täcken och jackor behåller de formen bättre. Bollarna fördelar dunet jämnt så det blir ordentligt torrt överallt och behåller fluffet. De fungerar ungefär som en hård massage för dunet.

 

Ska man fylla torktumlaren helt?

Det bästa ur en tidsmässig aspekt och miljösynpunkt och är att fylla maskinen lagom mycket. Om man fyller den med för mycket kläder kommer det att ta längre tid för dem att bli torra vilket också leder till en högre elförbrukning. Dessutom blir plaggen mer skrynkliga om de torkas tillsammans med för många andra kläder.

För att kläderna ska torka på bästa sätt krävs cirka tre gånger så mycket utrymme som i en tvättmaskin. Det är därför trumman på torktumlare är större än på tvättmaskiner.

En bra tumregel är att fylla upp trumman till hälften ungefär.

Försök undvika att torktumla enstaka plagg i den mån det går. Det påverkar inte kläderna negativt men däremot blir elförbrukningen högre. Alla torktumlare är energimärkta mellan A-G där A är mest energieffektivt. Om du vet med dig att du brukar tvätta och torka plagg separat vill du leta efter en av de första bokstäverna i alfabetet.

 

Vem passar en torktumlare för?

 • För barnfamiljen – För hushåll som tvättar ofta och mycket blir en torktumlare en uppskattad tidsbesparare.
 • För den med litet boende – Om man bor litet kan det vara svårt att dölja tvättstället. Det tar plats och är ofta i vägen. En torktumlare eller kombimaskin ger dig mer utrymme i ditt hem.
 • För den som njuter av nytvättat – En fördel med torktumlaren är att den lämnar kläderna varma, mjuka och mysiga. Är du ett fan av vardagslyx är en torktumlare ett bra steg på vägen.

 

Här hittar du alla torktumlare i vårt sortiment!

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris