Steamer – kläder utan skrynklor

Har du tröttnat på att släpa fram strykbrädan varje gång du vill få bort skrynklorna från dina kläder? Lösningen heter steamer och har flera fördelar. Vi går igenom allt du behöver veta om hushållsapparaten som ångar dina kläder släta. 

 

Innehåll:

 • Vad är en steamer?
 • Hur fungerar en steamer?
 • Hur använder man en steamer?
 • Vilka kläder kan jag steama?
 • Fördelar med en steamer?
 • Vanliga frågor

Vad är en steamer?

En steamer slätar ut kläder precis som ett klassiskt strykjärn gör men det finns flera skillnader mellan dem. Den främsta skillnaden är att steamern låter vattenånga räta ut tyget medan ett strykjärn har en upphettad metallplatta som gör jobbet.

En ångstation är i sin tur en blandning mellan en steamer och ett strykjärn. Det stryker med vattenånga och har en stor tank men används på samma sätt som ett strykjärn. Det vill säga på en strykbräda.

 

Läs mer: Ångstation – har du koll?

 

En steamer ångar dina kläder till perfektion

Kort och gott så ångar steamern dina kläder. När ångan transporteras genom klädesplagget i hög fart, mjuknar fibrerna i tyget vilket gör att det får tillbaka sin naturliga form. Det innebär att skrynklor försvinner men också att textur och färger framträder. Den heta vattenångan är bakteriedödande vilket är extra uppskattat hos damm-och kvalsterallergiker. 

 

Hur använder man en steamer?

Steg 1 - Fyll tanken med rent vatten och koppla in kontakten.

Steg 2 - Skippa strykbrädan! Häng upp plagget på en galge och stäng eventuella knappar och dragkedjor.

Steg 3 - Nu är steamern klar att använda! Sträck ut tyget på plagget du vill släta ut och håll in startknappen. Dra långsamt munstycket längs plagget medan du håller tyget utsträckt. Ångan gör plagget slätt.

Steg 4 – Låt svalna någon minut. Klart!

 

TIPS! När det kommer till extra känsliga material, eller plagg du ska steama för första gången – vänd plagget ut och in.

 

Vilka kläder kan jag steama?

En steamer kan ta sig an de flesta kläder – från den kraftiga ulltröjan till den skira sidenskjortan. Med andra ord fungerar steamern på ett större utbud av tyger, eftersom den är mindre benägen att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt som direkt värme från ett strykjärn. En steamer är med andra ord ett självklart val för dig som har en dressad garderob med skjortor, kostymbyxor, klänningar, kavajer, blusar eller andra tunnare plagg. Dessutom kan steamern användas till hemtextilier, såsom gardiner och dukar. 

 

Fördelar med en steamer

 • Sparar tid – Du slipper släpa fram och tillbaka strykbrädan varje gång du behöver släta ut något plagg. En steamer kan du starta på nolltid vilket underlättar när du har ont om tid och behöver göra det i sista minuten.
 • Håller kläderna fräscha mellan tvättar – Ångan tar bort dålig lukt och bakterier från kläderna. Detta gör att du inte behöver tvätta dem lika ofta vilket i sin tur leder till att du sparar energi.
 • Förlänger klädernas livslängd – Utöver miljöaspekten är en positiv följd av att tvätta mindre att klädernas livslängd förlängs. Genom att undvika strkjänet minskar även risken att bränna ömtåliga plagg.
 • Lätt att transportera och förvara – En handhållen steamer är lätt att packa ner i resväskan för resor. På så sätt kan du ha släta kläder vart du än befinner dig.
 • Framhäver färger – Ångan får fram färgerna på känsligare material som kashmir och siden.
 • Allergivänligt - Den upphettade ångan dödar upp till 99% av bakterierna i plagget, vilket gör steamern till ett bra val för dig som är allergisk mot damm och kvalster.

Vanliga frågor

Vilken steamer ska man köpa? 

I Elons sortiment hittar du steamers i olika prisklasser från populära märken som Electrolux, Philips och Tefal.

Kan steamer ersätta strykjärn?

En steamer sparar mycket tid jämfört med att stryka. Du slipper ta fram strykbrädan och trixa - med en steamer är det bara att plocka fram den och sätta igång!

Hur steamar man en skjorta?

Häng skjortan på en galge och använd därefter steamern för att få bort skrynklorna på plagget. Du får en skryngelfri skjorta på ett ögonblick! Detsamma gäller alla plagg: bara att hänga upp på en galge och steam. 

Hur undviker man skrynkliga kläder?

En steamer är ett perfekt hjälpmedel som håller dina kläder skrynkelfria och fräschar upp dina plagg mellan tvättarna. Enkel och smidig att använda - skrynklor är ett minne blott.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris