Recept på pannkakor – så varierar du barnens favorit

Pannkakor, finns det något godare? Lika mumsigt till frukost, mellis och middag. Det är dock lätt att fastna vid klassisk smet, grädde och sylt. Här hittar du recept som väcker nytt liv i de platta läckerheterna – från fiffiga toppings till matiga varianter för hela familjen. 

Innehåll:

  • Pannkakor recept – matiga och mumsiga
  • Pannkakor med osynliga linser
  • Rödbetspannkakor
  • “Hulkenplättar”
  • Glutenfria pannkakor
  • Tre uppskattade toppings

Pannkakor recept – matiga och mumsiga

Ibland kan det vara svårt att få barnen att äta nyttigt och varierat. Ett trick är att "dölja" olika nyttigheter i pannkakorna men ändå behålla den där söta, barnvänliga smaken. Här är tre sätt. 

Pannkakor med osynliga linser

Du behöver:

Smet

1 dl torkade röda linser

3  ägg

6 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

smör


Ricottayoghurt

250 g ricottaost

2 msk flytande honung

1 1/2 dl fet yoghurt (10%)

 

Till servering

Färska bär

 

Gör så här:

  1. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Mixa linserna med äggen och hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, mjölet och salt. Mixa till en jämn smet.
  3. Vispa ricottan med honungen till en fluffig kräm. Rör ner yoghurten och ställ kallt.
  4. Stek pannkakor i smör.
  5. Servera med färska frukt.
barn väntar på pannkaka gjord på recept barn väntar på pannkaka gjord på recept

Det finns flera sätt att variera pannkakorna på som håller både förälder och barn nöjda.

Rödbetspannkakor

Du behöver:

5 dl mjöl

10 dl mjölk

5 ägg

1/2 tsk salt

1/2 tsk ingefära (valfritt)

150 g rödbet

smör

Gör så här:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål
  2. Använd en elvisp och tillsätt runt en tredjedel av mjölken. På så sätt undviker du mjölklumpar i smeten.
  3. När smeten är jämnt blandad, tillsätt resten av mjölken. Blanda sedan i äggen.
  4. Skala och riv en rödbeta. Mixa sedan med en handmixer tillsammans med lite av smeten. Blanda med pannkakssmeten
  5. Värm upp stekpannan på medelhög/hög värme med smör. Lägg i en slev av pannkakssmet och luta runt pannan för att sprida smeten.
  6. När pannkakan har stelnat och fått lite färg är det dags att vända den och steka den på andra sidan.
  7. Upprepa tills du har använt upp all smet. Kom ihåg att röra pannkakssmeten innan du tar en slev.
  8. Servera varm med den toppning du föredrar. 

“Hulkenplättar”

Du behöver:

1 dl havregryn

0,5 tsk bakpulver

1,5 dl frysta ärtor

0,5 dl majs

2 ägg

1 liten vitlöksklyfta

1 krm svartpeppar

1 krm salt (ej till bebis)

Valfritt fett till stekning

Gör så här:

  1. Mixa havregrynet och bakpulvret först.
  2. Använder du frysta ärtor och majs, tina dem innan eller värm i en kastrull med vatten.
  3. Häll av vattnet och mixa sedan alla ingredienser.
  4. Tillsätt olja i en stekpanna och klicka ut ett matskedsmått smet per plätt i pannan. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida. Klart! 
pannkakor på tallrik gjord på receptpannkakor på tallrik gjord på recept

Att addera majs och ärtor i pannkakorna är ett bra sätt för barnen att få sig extra nyttigheter.

Glutenfria pannkakor – enkelt recept

Glutenfria pannkakor är ett bra alternativ för allergiska familjemedlemmar eller för den som helt enkelt vill variera sina pannkakor. I detta recept byter vi ut mjölet mot havregryn, vilket  gör att du får i dig mer vitaminer, mineraler, protein och fibrer. 

Du behöver:

2 portioner

1 dl mjölk

1 dl glutenfritt havregryn

2 ägg

En nypa salt

En nypa kardemumma

Gör så här:

  1. Vispa ihop mjölk och havregryn till en smet. Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
  2.  Stek på medelsvag värme tills pannkakan stelnat och fått fin färg. Vänd och stek på andra sidan. 

Tre uppskattade toppings

Sylt och grädde i all ära, men ibland är man helt enkelt sugen på att bredda sin toppinghorisont. Här är tre tillbehör som hjälper dig att göra just det. 

Smörstekt kokos för sötsuget

Med smörstekt kokos får du en söt och något nötig smak som passar perfekt på pannkakorna. Det är dessutom superenkelt att göra.

  1. Stek kokosen i smör och socker på medelvärme tills den är gyllene.
  2. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt svalna. Klart!

Stuva ihop favoriterna

En stuvning förvandlar pannkakorna från mellis till middag på ett kick. Blanda ihop barnens favoritgrönsaker med en mild ost och vips så har du en enkel variant på crepes. 

Keso eller grekisk yoghurt för ökad mättnadskänsla

Keso eller yoghurt är ett enkelt sätt att göra pannkaksmiddagen lite nyttigare och proteinrik. Om minstingarna har svårt för mejeriprodukternas syrlighet så kan du enkelt balansera upp den med en klick honung. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris