Påskig lammstek med morötter – allt i en gryta!

En långkokt lammstek med alla klassiska smaker i en och samma gryta signerad Niklas Ekstedt. Smidigt, gott och påskigt!

lamm på tallrik till påsklamm på tallrik till påsk

Lammstek till påskbordet – recept från Niklas Ekstedt 

4 portioner

 

Ingredienser:

1 kg lammlägg

2 kålrabbi

2 morötter

1 hel gul lök

2 vitlöksklyftor

1 kvist rosmarin

1 kvist timjan

ca 2 dl vitt matlagningsvin

Salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Lägg lammlägget i en gryta eller lergryta. Bryn hela lammlägget på medelhög värme för att få fin färg på alla ytor. Det ger extra mycket smak.

2. Lägg i löken skivad i fyra delar, hela vitlöksklyftor, och morötterna skalade och skurna i stora bitar, samt rosmarin- och timjankvistar. Höj värmen lite. 

3. Häll på matlagningsvin så att det täcker lammlägget och grönsakerna.

4. Låt sjuda på låg värme i ca 1 timme tills köttet är mört och faller isär.

5. Plocka upp köttet och skiva i 1-2 cm stora skivor. Servera genom att hälla upp de kokta grönsakerna i ett större fat tillsammans med buljongen. Lägg upp de skivade lammbitarna, toppa med rosmarin och timjan.

 

Tips! För att beräkna tillagningstiden kan man tänka att man ska koka steken under lika lång tid som köttet väger, 1 kg kött = 1 timme på spisen, 2 kg = 2 timmar på spisen, och så vidare. Lamm ska vara 60 grader så dubbelkolla med en köttermometer att den verkligen är klar.


NIKLAS PROFFSPRODUKTER:


Se stjärnkocken laga receptet: 


Äntligen är den här. Påsken. En skymt av vår, lite välförtjänt ledighet och inte minst: riktigt god mat. Vi bad kocken och företagaren, Niklas Ekstedt, ta fram en smarrig påskmeny för hela familjen att samlas kring. 

Fler påskrecept hittar du här!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris