Köpguide till knivar – kökets bästa verktyg

Det finns en uppsjö av knivar där ute som är lämpade för olika typer av matlagning. För att få ett så bra resultat som möjligt i köket bör du använda en kniv som är anpassad för den mat eller råvara du ska skära eller hacka. Vi guidar dig genom djungeln av köksknivar och hjälper dig hitta rätt knivar för ditt kök.

 

Innehåll: 

  • För hemmakocken
  • Andra knivar för matlagningsfantasten
  • Investera i ett knivset

För hemmakocken

KOCKKNIV

Om det bara är en kniv du ska satsa på till köket så är det en kockkniv. Den kommer du långt med och kan användas till det allra mesta. Du kan skära och tärna allt från kött och fågel till rotfrukter och grönsaker. Den är stor och stabil så du inte skär snett och knivbladet är brett och hårt så det kommer igenom ryggbenet på större fiskar och kycklingben. 

Eftersom kockkniven troligtvis kommer användas en hel del så bör den vara av hög kvalitet för extra bra och rolig matlagning.

 

SKALKNIV

En skalkniv är den minsta kniven i kökslådan och kommer till användning när du ska ordna finliret. Den är liten och har ett kort knivblad på ca 6-15 cm som är perfekt när du ska skala och pilla bort märken från frukt och grönt, hacka örter och skära, snitta och trimma andra små matvaror. Med en stor kockkniv blir den här processen mycket svårare. Skalkniven har ett rakt blad, en rak egg och en vass spets som gör den enkel och skön att använda.BRÖDKNIV

En brödkniv utmärker sig med sitt långa, smala knivblad med tänder. Som namnet indikerar används den för att skära olika typer av bröd. Kombinationen av brödets hårda skorpa och mjuka inre gör att det lätt mosas när du använder andra knivar utan tänder när du ska skiva upp det. Tänderna hjälper kniven att greppa skorpan och enkelt ta sig igenom brödet utan att förstöra texturen. 

Det tandade knivbladet är perfekt för fler matvaror än bröd - vattenmeloner exempelvis som också har ett hårt yttre och en mjuk insida. 

 

Andra knivar för matlagningsfantasten

FILÉKNIV

Äter du mycket fisk? Med en filékniv kan du filéa fisk som ett proffs i köket. Den har ett långt och vasst blad som förenklar processen och minskar svinnet. Du får till en lång och svepande rörelse tack vare bladets längd som är nödvändig för den här typen av tillagning.

 

GRÖNSAKSKNIV

En grönsakskniv förenklar hackandet av alla sorters grönsaker. Tack vare ett högt blad med trubbig spets går det snabbt och smidigt. Formen är något mer rektangulär än resterande knivar och det breda bladet gör den stabil att använda. 

 

KÖTTYXA

Detta är en tung och kraftfull kniv som är optimal när du ska dela stora köttstycken. Köttyxan har ett tjockt knivblad med mycket tyngd som är bra för att banka ut kött. Det är den perfekta kniven för köttälskaren.

 

TRANCHERKNIV 

En trancherkniv kommer oftast i set tillsammans med en tillhörande gaffel och till för kött och fågel. Kniven har ett tunt blad som lätt skär igenom skivor med kött. Gaffeln används för att hålla köttet på plats för bättre precision. 

Investera i ett knivset

Ett knivset är ett paket med flera olika sorters knivar som gör sig bra som gåva. En perfekt present till den som tar studenten eller till bröllopsparet.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris