Avfuktare i källare – din väg till ett bättre inomhusklimat

Med en avfuktare i källaren håller du luftfuktigheten på en lagom nivå. Elons expert, Johan “Vitvaru-Johan” Westergren, berättar vad du ska tänka på, hur du använder den och vilka modeller som passar bäst.

Innehåll:

  • Hur avfukta källare?
  • Är det bra att ha en avfuktare i källaren?
  • Hur lång tid tar det att avfukta en källare?
  • Vilken avfuktare till källaren?
  • Expertens favoriter

Fukt i källarutrymmen uppstår lätt när den varma luften från ovanvåningen möter den kalla luften i källaren. Med hjälp av en avfuktare håller du luftfuktigheten på en lagom nivå på ett snabbt och effektivt sätt. Att reglera luftfuktigheten är viktigt av många anledningar. Elons expert, Vitvaru-Johan, förklarar:

– Avfuktare i källaren är viktig för att motverka mögel, fukt, och dålig lukt. 

Hur avfukta källare?

Det finns ett par saker att tänka på när det kommer till avfukta källaren. Till att börja med är det viktigt att identifiera orsaken till fuktigheten; rör det sig om ett grundläggande problem som dålig dränering runt byggnaden, sprickor i källarväggarna, eller läckage genom taket? Det är också viktigt att se över ventilationen, luftkonditioneringssystemet och isolering.

När du åtgärdat de mer grundläggande problemen, kan en avfuktare vara ett riktigt effektivt hjälpmedel för att få till en lagom luftfuktighet i källaren.

– En klassisk källare idag, utan direkta värmekällor, ligger på 75-85 procents luftfuktighet, vilket är alldeles för högt.  Detta till följd av att man plockat bort till exempel olje- eller vedpannor som tidigare höll fukten någorlunda i schack. Det en avfuktare gör är ingen raketforskning, förenklat så suger den in fuktig luft, fukten fastnar på kylslingor, och ut kommer torr ”uppvärmd” luft. Fukten rinner sedan ner via kylslingorna ner till en behållare eller slanganslutning. 

Är det bra att ha en avfuktare i källaren?

En avfuktare i källaren är bra av många anledningar, berättar Vitvaru-Johan. 

– Att har en avfuktare i källaren håller lukter från jordbakterier och mögel borta. 

En avfuktare i källaren kan även hjälper dig att spara energi:

– Har du en luftavfuktare kan du sänka temperaturen. Till exempel är 55 procents luftfuktighet i 14 grader, mycket mer behagligt än 75 procents luftfuktighet i 18 grader. Du kan helt enkelt sänka temperaturen i källaren, utan det känns för ruggigt och rått. 

Vitvaru-Johan berättar också att man bör vara uppmärksam på ett par faktorer när använder luftavfuktare.

  • Tänk på att välja en luftavfuktare där du kan ställa in önskad luftfuktighet, det finns ingen anledning att gå under 50 procents luftfuktighet
  • Leverantören Woods har som rekommendation att en källare aldrig ska överstiga 65 grader, då ökar risken för mögelpåväxt. Satsa på mellan 50 till 55 procent. 

En avfuktare hjälper dig att hålla mögel, fukt och dålig lukt borta från det du förvarar i källaren. 

Hur lång tid tar det att avfukta en källare? 

Tiden det tar att avfukta en källare kan variera beroende på flera faktorer, inklusive graden av fuktighet, storleken på källaren och de avfuktningsmetoder som används. Det är svårt att ge en exakt tidsram, eftersom det beror på de specifika omständigheterna.

Om du använder en avfuktare i källaren kan det ta några dagar till flera veckor att uppnå önskad fuktnivå, beroende på hur fuktig källaren är. Under den initiala avfuktningsperioden kan det vara nödvändigt att tömma avfuktarens vattentank regelbundet. 

Vilken avfuktare till källaren?

När du väljer avfuktare till källare, är det viktigt att du väljer en luftavfuktare som är avsedd för just källare.

Vitvaru-Johan förklarar: 

– Det många gör fel är att man väljer en för klen modell, det vill säga modeller som kanske är avsedda för badrum. Med en för liten avfuktare, är det nästan som att ösa vatten ur en bäck, det kommer mer vatten än vad den mäktar med att avfukta. Detta gör att du inte märker någon skillnad, även om du satt in en avfuktare. 

Han sammanfattar:

– När det gäller källare, kan du aldrig välja en alltför kraftfull modell. Välj hellre en med överkapacitet än för klen, om du har möjlighet så välj gärna en modell större än vad som kanske är avsett för ditt utrymme. Då kommer du få en miljö fri från mögel, dåliga dofter och den råa källarkänslan.

Expertens favoriter:

Sammanfattning 

För att få bukt med en för hög luftfuktighet i källaren bör du:

  • Identifiera och ta tag i eventuella grundläggande problem som till exempel dålig dränering, uppvärmning och ventilation.
  • Använd en avfuktare. Med rätt avfuktare kan du förvänta dig bättre klimat i källaren inom ett par dagar.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris