Så använder du din frys effektivt

Att frysa mat är ett av de bästa sätten att bibehålla matens fräschör. Men använder du din frys så effektivt som möjligt? Eller har du tappat greppet om vad som överhuvudtaget finns däri?

Dagens frysar är alltmer självavfrostande, vilket är mycket bekvämt och tidsbesparande. I och med detta missar vi emellertid det tillfälle för upprensning och sortering som den manuella avfrostningen annars kan bidra till. Då blir det ännu viktigare att känna till knepen som hjälper dig att använda din frys rätt. Här följer några enkla tips som gör att du lär känna din frys och hur du ska använda den.

Ordning i frysen

Ett av de bästa sätten att använda frysen effektivt är att hålla den organiserad. Ställer du bara in saker hur som helst är det lätt att tappa bort dem. Vissa saker kommer till och med att glömmas bort. Håll istället sakerna synliga och tillgängliga genom att använda hyllor eller fryslådor på ett strukturerat sätt.

Du kan med fördel ställa in en egen mindre låda för små förpackningar, frysta kryddor etc. Dessa har ju annars en förmåga att försvinna på grund av sin storlek.

Förvara inte onödiga förpackningar i frysen

Förpackningarna för frysta livsmedel kan ta upp mycket utrymme i frysen. Du kan frigöra en hel del utrymme bara genom att ta ur frysvarorna ur sina lådor. Speciellt sådan mat som du inte behöver instruktioner för att tillaga. Fryspåsar tar betydligt mindre plats.

Optimal temperatur i frysen

När det handlar om att använda frysen för långvarig matlagring gäller att ju kallare desto bättre. Lägre temperatur förlänger matens hållbarhet. Ställ alltså temperaturen på en av de lägre temperaturerna så att maten blir så kall som möjligt. Det är också en bra idé att testa temperaturen med en frystermometer.

Den ideala temperaturen för en frys är -18 °C. Då får du både bra matförvaring och låg energiförbrukning. För att undvika att glassen blir stenhård av denna låga temperatur så kan du lägga den i ett eventuellt dörrfack, eller närmast frysdörren, där temperaturen är högst.

Använd din frys effektivtAnvänd din frys effektivt

Lagom fylld frys

Visste du att en tom frys är mindre effektiv än en mer välfylld sådan?

Detta eftersom en välfylld frys förhindrar att temperaturen stiger snabbt när du öppnar frysdörren. Å andra sidan får frysen inte bli så pass fullpackad att maten inte kan expandera när den fryser, och så att luftventilerna blockeras.

Det är viktigt att inte blockera luftflödet in eller ut ur frysen. Blockeras dessa kan det orsaka temperaturväxlingar, och det är inte bra. Se till att du lämnar några cm fritt runt luftventilerna.

Rätt förpackat

För att motverka att dina frysvaror får ”frysbränna” (en frysskada som yppar sig som en gråbrun läderartad yta på kött) är det viktigt att hålla luften ute. Tryck ur luften ur fryspåsar och folieförpackningar så att dessa hamnar så nära matvarorna som möjligt. Se också till att fylla fryslådorna nästan till toppen, med lite extra utrymme för att maten ska få plats att breda ut sig lite när den fryser.

Slipp ihopfryst mat

När du fryser in livsmedel som bär, äppelskivor, kakor m m slutar det ofta med att de klibbar ihop och du får en enda stor fryst klump istället. Inte superanvändbart om du vill ta ut en liten mängd att använda när det behövs. Genom att istället frysa in dessa livsmedel separat på en bakplåt först, för att sedan lägga de frusna bitarna i en påse, slipper du detta problem. Nu kan du ta ut några enstaka äppelskivor när det är dags att göra efterrätt.

 

Styckfrys bärStyckfrys bär

Märk upp

När maten är ordentligt frusen kan det vara lite klurigt att se vad som finns däri. Det kan naturligtvis leda till väldigt spännande nya maträtter, men för att få bättre koll är det viktigt att märka allt du fryser in med en märkpenna. Sätt även datum på allt. Även fryst mat förlorar sin smak och konsistens med tiden.

Använder du frystejp på dina burkar? Vik den i ena änden så är den enkel att dra bort när det är dags att frysa in något annat i samma burk.

Undvik att frysa in mat som är gammal

Bara för att frysning förlänger matens hållbarhet får man inte lura sig att tro att frysen kan trolla och återställa den färska fräschören i något som inte var färskt när du frös in det. Fryser du in ett bröd som är några dagar gammalt så kommer det inte att smaka lika bra som ett bröd som var alldeles nybakat när du fryste in det. Så var realistisk och tänk igenom vad du kommer att äta de närmaste dagarna och frys in resten.

Tina inte maten i rumstemperatur

Om du tinar fisk, fågel och kött på köksbänken löper du risken att det kan börja växa bakterier på det innan det är helt upptinat. Istället bör du planera och lägga köttet i kylen dagen innan du tänkt använda det. Då tinar det långsamt och säkert. Har du en mikrovågsugn eller ugn med defrost går det också bra.

Håll frysdörren stängd vid strömavbrott

Vid strömavbrott – se till att frysen stängs ordentligt. Frysen är välisolerad och kan behålla kall temperatur i några timmar, men bara om dörren är stängd. Se i specifikationerna hur länge din frys kan hålla maten kall vid ett eventuellt strömavbrott.

När strömmen är tillbaka bör du kolla maten. Allt som fortfarande är fryst bör vara utom fara, men allt som har tinats lite bör ätas omedelbart eller kastas. Ta inga risker!

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris