Vatten i kylskåpet och andra problem – så löser du dem

Ojämn temperatur, dålig lukt eller frost i kylen? Lugn, vi har koll på vanliga problem som kan uppstå i kylskåpet och hur du kan lösa dem. Dessutom får du bästa tipsen på hur du håller ditt kylskåp rent – inkluderat den rostfria dörren!

Visst känns det extra fräscht att förvara maten i ett nytt kylskåp? Och det är inte så svårt att behålla en bra miljö för att maxa maten inne i kylskåpet. Men ibland kan det uppstå problem – inte så konstigt med tanke på hur många gånger man öppnar och stänger kylen på en dag! Här reder vi ut de vanligaste problemen som kan uppstå och serverar också lösningarna:

Frost i kylskåpet?

Du kanske har hittat frostskadade matvaror någon gång längst in i kylen som du har behövt hacka loss? I vissa kylskåp kan det ibland samlas frost, särskilt längs sidoväggarna och längst in på bakväggen. Att det uppstår frost är normalt, men ibland kan det bli mer än vanligt. Många kylskåp har i dag automatisk avfrostning, men i sällsynta fall måste man avfrosta manuellt. Frost i kylen kan bero på följande orsaker:

  • Dörren är öppen väldigt mycket. Frosten skapas på grund av att kyldörren har öppnats mycket på kort tid, kanske har du någon i hushållet som gillar att stå och kika in på utbudet och fundera lite längre än nödvändigt? Den varma luften som kommer in leder till en motreaktion i kylaggregatet.
  • Varm mat har ställts in. Frost kan också bildas i kylen när man ställer in mat som är varm. Det bästa är att låta varm mat svalna innan man ställer in den i kylen. Om du ändå måste ställa in varm mat, se till att du har tättslutande lock runt din förpackning, så att inte den varma luften sipprar ut.
  • Frukt och grönt skapar fukt. När man förvarar mycket frukt och grönsaker i kylen så avger de fukt när de svalnar. Denna fukt kan leda till att frost bildas. Det bästa sättet att förvara frukt och grönsaker är att lägga dem i en låda avsedd för just det, där kan luftfuktigheten vara en annan.

Vatten i kylen?

Har du ibland upptäckt små sjöar av vatten på vissa hyllor i kylskåpet? Inte heller så konstigt att det händer och det hänger ihop med frost. Ditt kylskåp brukar genomgå minst en automatisk avfrostning per dag och den förvandlar frosten till vatten, som ska ledas bort och försvinna. Så av samma orsaker som du får frost i kylen, så kan du också få vatten i kylen: dörren har varit öppen för mycket, varm mat har ställts in, eller så har du förvarat för mycket frukt och grönt på hyllorna, istället för i lådorna.

Om vattnet inte försvinner av sig själv kan det vara dräneringshålet som bråkar – kontrollera att det inte är igensatt av något och att kylskåpsdörren stängs ordentligt. Var beredd att göra en operation, kanske med en piprensare eller en bomullspinne – kanske har något fastnat i avrinningshålet?

Vilken temperatur är bäst i kylskåpet?

Kylskåpstemperaturen ska ligga på 4-5 °C för att maten ska må allra bäst. Kallast är det längst ned i kylen och varmast är det i dörren och högst upp, eftersom kylan vandrar nedåt. Det kan alltså skilja 2-3 plusgrader mellan översta hyllan och nedersta hyllan. Det kan vara bra att tänka på när du placerar dina matvaror. Ju kallare temperatur, desto mindre risk för att bakterier ska frodas i kylen. Och om du håller en temperatur på mellan 4-5 grader så kommer maten att hålla sig bättre längre.

Ojämn temperatur i kylen?

Tycker du att det känns som att temperaturen är ojämn inne i ditt kylskåp? Eller att kylen är varmare en dag jämfört med en annan dag? Det är enkelt att mäta temperaturen i kylen om du inte har någon display eller inbyggd termometer i kylen. Ställ ett dricksglas med vatten och en termometer i, på valfri hylla i kylen över natten. Dagen efter får du ditt svar om kylen är för varm eller inte. Om du är orolig för att den skiljer mycket mellan översta hyllan och nedersta, så är inte det ovanligt. Kylen är oftast kallast längst ned, och varmast längst upp. Om det skiljer mer än 2-3 grader mellan till exempel översta och nedersta hyllan kan det vara läge att låta kontrollera kylen.

Dåliga lukter i kylen?

Det är inte ovanligt att det kan lukta illa i kylen, och det beror så klart på att något inte mår så bra där inne. Det enklaste sättet är att göra en rensning i kylen, kanske upptäcker du en möglig gurka längst in, en utgången räkost eller något som du har spillt och som har lycktas växa till en mindre bakteriehärd. En annan vanlig doftbov kan vara burkar eller lådor med spännande innehåll som inte är ordentligt förslutna och stängda. Tänk på att ju oftare du rensar bort gammal mat och gör rent i kylen, desto mindre problem lär du få med dåliga lukter.

Husmorstips för att få bort dålig lukt i kylskåpet

Du kanske redan har gissat att det finns ett husmorsknep som stavas ättika för att få bort dålig lukt i kylskåpet! Jo, men ättika fungerar för de flesta dåliga lukter. Det enda du behöver göra är att hälla upp lite ättika i en skål och ställa in i kylen över natten, och kanske även över dagen och då brukar den ha dragit åt sig de värsta lukterna. Skulle det inte fungera med varken ättika eller en rensning återstår en storstädning av kylen. Mer om det nedan:

Hur gör man rent sitt kylskåp?

För att slippa onödig bakterietillväxt och för att hålla kylskåpet fräscht så att du utan problem kan förvara din mat i det, bör du torka ur kylen regelbundet. Fläckar och smuts bör torkas av direkt när de uppstår så att det inte börjar gro bakterier.

En storstädning av kylen rekommenderas en gång i månaden, och det innefattar att du tar ut alla lösa delar i kylen som lådor för frukt & grönt, hyllor och facken på insidan av kyldörren. Dessa kan du diska rent med vanligt diskmedel och sen bara torka av när du ställer in dem igen. Och när du ändå har tömt kylen är det ett utmärkt tillfälle att rensa bort mat som har passerat sitt bäst-före-datum. Om du har upptäckt sallad som börjat mögla i grönsakslådan eller annat som ser mögligt ut är det extra viktigt att göra rent kylen – bakterierna kan lätt spridas till andra matvaror. Något som i värsta fall kan leda till magsjuka.

Hyllor som inte kan tas loss kan du enkelt göra rent med vatten och diskmedel. Använd inte starka rengöringsmedel, då det kan skada ytorna i kylskåpet.

Ett extra ställe att göra rent är avrinningshålet längst ned i kylen, där kan det stoppas igen och bakterier kan gro. Testa först med en mindre borste, annars kan du göra rent med bomullspinnar eller en piprensare. Och om du är på riktigt städhumör kan du även dra fram kylskåpet och dammsuga på baksidan!

Göra rent kylskåp i rostfritt stål

Har du skaffat ett nytt stilrent kylskåp i rostfritt stål? Du kanske undrar hur du får bort fläckar och fingeravtryck? Det är inte alltid som det räcker att ta fram disktrasan för att få ytan så där snygg som den var dagen du köpte kylen. (Och du håller väl ditt rostfria kylskåp undan från tvättsvampar som kan skapa fula rispor?) Det finns faktiskt ett ganska lätt knep för att göra rent rostfria ytor:

  • Blöt ned en disktrasa i varmt vatten med diskmedel och torka av ytan.
  • Ta sen en torr mikrofiberduk eller torr handduk och torka av ytan.
  • Häll lite vanlig matolja eller babyolja på din torra duk och så kan du polera upp ytan. Låt stå i 15 min.
  • Torka igen med en ny torr handduk eller mikrofiberduk.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris