Vanliga felen när du fyller diskmaskinen

Brukar du stapla din disk som om det vore Tetris? Tjafsar ni om hur besticken ska stå? Här går vi igenom de vanligaste tabbarna när du fyller diskmaskinen – och kommer med tips om hur du gör rätt.

Diskmaskinen är en oumbärlig hjälpreda i många hushåll. Men att ladda den på rätt sätt är en konst i sig. Irriterande ofta slutar det med att vi står där med en maskin med halvsmutsig servis och bestick.

Ett grundläggande tips om man har mycket disk är att man delar upp körningarna. Du ska alltså inte försöka proppa in så mycket som möjligt i maskinen – hur lockande det än är att få undan stöket.

– En diskmaskin är ju som en tvättmaskin. Ska jag tvätta bomull, linne eller siden? En diskmaskin har olika program för att det ska vara skonsamt och samtidigt få det bästa resultatet för disken, förklarar Jan Andersson på Elon Barkarby som är självutnämnd diskmaskinsnörd och sålt diskmaskiner i över 20 år.

Om du exempelvis har haft middagsgäster kan du samla alla glas som använts under kvällen på diskbänken och köra dem separat i slutet av kvällen med det speciella glasprogrammet. Kastruller och tallrikar kan du också köra separat med ett program som passar dem men då lite tidigare på kvällen.

Trots att det verkar enkelt nog, finns det flera vanliga misstag som kan göra att disken inte blir helt ren, eller värre, leder till krossad porslin. Här presenterar vi en lista över de mest förekommande felen när du laddar diskmaskinen och hur du undviker dem.

Lägga tallrikarna för trångt

Stället för tallrikar är fullt och då börjar du ställa dem på sidan och kanske lite liggande ovanpå. Vi vill ju få med allt i en enda laddning så att vi kan ta uti med annat. Men att lägga tallrikar för tätt kan hindra vattenstrålen från att nå alla ytor. Se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan tallrikarna för att vattnet ska kunna cirkulera fritt.

Felaktig placering av bestick

Är ni oense där hemma om hur besticken ska stå – uppåt eller nedåt? Jan Anderssons expertråd är tydligt: Gafflar, knivar och skedar ska placeras med skaften nedåt så att vattenstrålen kommer åt de smutsiga delarna. Om ni har bestickshylla i diskmaskinen gäller samma sak som för tallrikarna – ge dem utrymme.

Ignorerar diskzonerna

Ingen ska tala om för dig hur du ska placera din disk. Du har trots allt många års erfarenhet av genomtänkt staplande. Men tänk på att det suttit en mindre raketforskargrupp som tänkt ut den optimala zonen för de olika disktyperna så att de ska exponeras för precis rätt mängd vatten och tryck. Varje diskmaskin är designad med specifika zoner för olika typer av disk. Glas och ömtåliga föremål bör placeras på översta hyllan, medan tyngre föremål som kastruller och stora tallrikar hör hemma på den nedre hyllan.

– Det gäller att se upp så att du inte får några spolskuggor. En diskmaskin är så enormt uttänkt för att vattenstrålen ska träffa alla delar men det är ju inte många som tänker på det. Rätt sak på rätt plats, säger Jan Andersson.

Blockerar spolarmarna

Stora föremål som skärbrädor eller bakplåtar bör inte placeras på ett sätt som blockerar spolarmarnas rörelse. Om armarna inte kan röra sig fritt, blir disken inte ordentligt rengjord. Det är oftast inget problem så länge du inte lägger disk på varandra. Kastruller och bunkar kan ibland sticka mer än du kanske tror.

Överbelastning

Vi har alla varit där. Du staplar disk som om det vore ett Tetris-spel och om du bara provar länge nog så ryms nog all disk i en körning. Men överbelastning leder bara till att vi måste göra om jobbet. Ibland är mindre faktiskt mer.

Plastföremål

Plastföremål bör endast placeras på den översta hyllan eftersom de kan smälta eller deformeras av den värme som kommer från elementet i botten av maskinen.

Försköljning av disken

Även om det kan verka motintuitivt är det oftast inte nödvändigt att förskölja disken. Moderna diskmaskiner är designade för att hantera även de tuffaste matresterna. Däremot bör du skrapa av tallriken så att den är ren från matrester.

Fel temperatur – och program

Det kan vara lockande att välja det program som är snabbast utan att ta hänsyn till temperatur eller sköljsekvenser. Då riskerar du inte bara att disken inte blir ren, utan också att känslig köksredskap som skärbrädor inte tvättas vid adekvat temperatur. Skärbrädan du skurit kyckling på bör alltså inte köras på glasprogrammet som oftast håller en temperatur på cirka 45.

– Ett normalt diskprogram ligger ju någonstans mellan 60-65 grader. Skärbrädor i plast försöker jag likställa med karotter och dylikt och då bör du köra 70-gradersprogrammet, tipsar Jan Andersson.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris