Frågor och svar om kök 

 

Vad kostar en köksinredning?

Väldigt svårt att säga, då priset kommer an på olika faktorer som hur stort är köket och vilka material man önskar. I vår katalog visar vi ett jämförelsekök och att priset blir olika beroende på vilken lucka man kikar på. Det gäller ju även bänkskivor, där det till exempel skiljer sig i pris om man kikar på laminat- eller på stenskivor.

Fördelen är att vi har ett väldigt brett utbud och kan tillgodose alla kunder, utifrån kundens behov och budget.


Får man placera vask bredvid spisen?

Det är ingen bra placering. Man bör beakta att den bästa bänksytan i köket är mellanrummet mellan vasken och hällen, det är där man oftast står och arbetar.


Kan man bygga in ett fristående kylskåp?

Man kan till exempel bygga in ett kylskåp med täckskivor eller köksskåp på vardera sidor och även ha ett överskåp ovanför. Tänk bara på ventilationen, som kan vara genom ett galler i takanslutningen eller genom en öppen springa ovan kylskåpet.

Vill man däremot integrera kylskåpet, alltså sätta en snickerilucka utanpå kylskåpsdörren, så måste man köpa ett kylskåp för integrering.


Vad ska man ha för köksredskap?

Det man behöver som grund i köket är ett set med rejäla kastruller, gärna två stekpannor, några slevar, stekspadar och större skedar. Anpassa köksredskapen efter stekpannorna, har du en beläggning i pannorna behöver man ha mjuka material såsom trä eller plast som inte repar beläggningen i stekpannan.

Sen till det viktigaste nästan; knivarna! Det vanligaste man börjar med är en större kockkniv ca 20 cm, en skalkniv ca 9 cm och en brödkniv. Men jag skulle rekommendera också en lite mer rundad ”grönsakshacka” eller allkniv ca 14 cm, det är nog min mest använda kniv här i köket. Då har man ett väldigt bra kit att börja med och en bra bas att bygga vidare på. Därefter märker man snabbt vart man vill gå i matlagningen; gillar du t.ex. mycket fisk så är en flexibel kniv helt suverän!

Se också till att ha bra skärbrädor (som du byter när dom blir slitna!) och en knivslip tillgänglig så att knivarna alltid är i sitt bästa skick. En vass kniv är en bra kniv helt enkelt!


Vad är bäst – fritös eller airfryer?

Beror på vad du är ute för effekt på maten, men helt klart en airfryer om du frågar mig! En airfryer är extremt mångsidig och kan göra långt mycket mer saker än att bara “fritera” pommes eller klyftpotatis i den. Många använder airfryern som en liten varmluftsugn och till exempel bakar eller tillagar mer hela måltider i den. En airfryer är extremt energieffektiv jämfört mot en vanlig ugn, speciellt när man ska tillaga mindre mängd mat. En stor fördel, förutom hälsoaspekten att slippa all olja, är att du kan tillaga flera saker samtidigt separat i behållaren, grymt smidigt!

Jämför man med en vanlig fritös så får du en tjockare friterad yta i en vanlig tack vare oljan men fördelarna med en airfryer väger upp och går långt förbi mot en vanlig. Bara att slippa kladdet med all olja är värt det! Med en airfryer är du snabbt igång och lagar fantastiskt god mat, väldigt enkelt! En vanlig fritös gör en sak bra men är onyttig och otymplig att använda. En airfryer är smidig, nyttigare och så extremt mångsidig att du kan göra nästan all mat i den. Perfekt i det lilla köket eller husvagnen!


Vad är det för skillnad på en blender och en mixer?

En blender är en lite större apparat, oftast med en stor kanna och som är perfekt för smoothies, frysta drycker och krossa is. En blender är kanon till frukosten för en nyttig start på dagen och när du bjuder på drinkar till vännerna. Blenderkannor finns ofta också som tillbehör till bakmaskiner eller matberedare så man kan få ut mer funktion ur sin befintliga apparat.

En mixer är en mindre apparat, oftast i stående format. En stavmixer helt enkelt! Den kan du använda för att till exempel vispa ihop en majonnäs, bearnaise eller mixa ihop en soppa så att den blir slät och klumpfri. Köp gärna en med metallstav istället för i plast så kan du mixa soppan när den är varm och direkt i kastrullen, väldigt enkelt och smidigt. Det finns också väldigt smarta tillbehör till stavmixers idag, till exempel en vakuumtillsats för att förlänga hållbarheten på maten! En stavmixer behöver alla ha i köket, den förenklar många delar enormt.


Om du har en fråga som du vill se besvarad på någon av våra expertsidor kan du mejla info@elongroup.se.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av våra experter, mejla camilla.waldmark@elongroup.se.

Möt våra experter inom kök

 

Namn: Elvira Wikström

Ålder: 45 år.

Butik: Elaffären ELON i Lidköping

Ansvarsområde: Köksdesigner. 

Yrkesbakgrund: Dekoratör och köksdesigner. 

Familj: Sambo, tre döttrar och två barnbarn.

Utbildning: Medieprogrammet med inriktning på reklam och dekoration. Flertalet vidareutbildningar via jobbet. 

Meriter/utmärkelser: Med många utmärkelser genom åren säger Elvira att nöjda kunder trots allt är den bästa. 

Elvira Wikström

För 15 år sedan förälskade sig Elvira Wikström i komplexiteten i att rita kök. Än idag motiveras hon av att hjälpa kunderna att nå sina köksdrömmar.

Färg, form, stil, material, mått, monteringsangivelser. Det är mycket som ryms i Elvira Wikströms kunskapsbank och köksritningar. På Elaffären Elon i Lidköping sätter hon hemmets hjärta i fokus, och som en del av Elons nya expertpanel kommer ännu fler att få ta del av den mångsidiga köksinredaren.

 

Vad har du för erfarenhet av området?

Jag har varit yrkesverksam inom köksområdet i femton år, både som inredare mot privatpersoner och som Key Account Manager för byggprojekt riktade mot företag. Jag har alltid varit väldigt nyfiken på mitt jobb, oavsett om det gäller monteringsanvisningar eller stilregler. Jag förälskade mig helt enkelt i komplexiteten i att rita kök.

 

 Hur blev du intresserad av att planera kök?

– Jag har alltid varit intresserad och färg och form. Sen är jag också väldigt intresserad av konstruktion, jag gillar allt vad måttkedjor, byggritningar och montering heter. De är alla viktiga inslag för att kunna underlätta för både kunder och montörer. Det handlar helt enkelt om att kunna se vad som går att genomföra i praktiken. Jag skulle beskriva mig själv som lite av en lösningsorienterad idéspruta. 

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som ska inreda köket? I vilken ände börjar man egentligen?

– Det varierar en hel del, det är så olika hur mycket kunskap, intresse och engagemang kunden besitter från början. Ibland startar jag med ett hembesök för att se över möjligheter och känna in vad som skulle passa för just deras hus och stil och vissa fall handlar det mer om smådetaljer, som att till exempel ge råd om rambredd på ramluckan utifrån kökets storlek och luckornas mått. 

 

Vad ser du för trender inom ditt område närmaste åren?

Jag tror att köket fortsättningsvis kommer att vara den stora medelpunkten i huset, både som arbetsplats och som den centrala umgängesytan. Alla stilar och färger har sin plats och passar in i sin rätta miljö. Men den naturnära stilen, både vad gäller material och kulör, tror jag kommer att hålla i sig ett bra tag. Likaså miljömedvetenheten och smarta kök som är integrerade med husets övriga teknik. 

 

Bonusfrågan: 

Vad är ditt bästa knep för att skapa en snygg helhetskänsla i köket?

– Mitt bästa knep är att tratta ner. Med det menar jag att börja brett, sätt själva känslan, för att sedan ta de små detaljerna till sist. Det är lätt att det känns övermäktigt sådär i början. Då är vårt 3D-verktyg väldigt hjälpsamt också, det hjälper dig att få en överblick och att visualisera olika möjligheter.  


Namn: Anders Vestlund.

Ålder: 32 år.

Butik: Din Elon i Valbo.

Ansvarsområde: Butiksansvarig och Din Elon-Kock.

Yrkesbakgrund: 15 år inom försäljning. 

Familj: Fästmö.

Utbildning: Fostrad i butik. 

Anders Vestlund

Din Elon-kock, butikschef och köksexpert – Anders Vestlund har många strängar på sin lyra. I vår adderar han ytterligare en som medlem i Elons nya expertpanel. 

Ett stort matlagningsintresse gjorde Anders Vestlund till köksexpert med inriktning på vitvaror. För honom blir växelverkan mellan de två intresseområdena allt tydligare med åren; ett bra planerat kök med rätt utrustning skapar matglädje, medan passionen för mat gör honom bättre på att guida kunden till rätt kök med rätt vitvaror.

 

Vad har du för erfarenhet av området? 

– Jag har jobbat inom handelsbranschen i snart 15 år. Nästan hela familjen är säljare så jag har det här i blodet, kan man säga. Just köksområdet och vitvarudelen har jag varit med och utvecklat på Din Elon sedan 2017. 

 

Har matlagningsintresset gått hand i hand med köksintresset eller födde det ena det andra?

– Matlagningsintresset har alltid funnits där, men intresset når nya nivåer hela tiden ju mer jag lär mig om kök och vitvaror. Jag får upp ögonen för nya funktioner och prylar på löpande band. Jag är detaljfokuserad, kreativ och gillar att nörda ner mig i saker.

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som ska välja vitvaror till köket?  

– Det är så mycket val, så gå inte in på djupet direkt. Börja i de viktigaste funktionerna för dig, är du intresserad av matlagning kanske du vill ha en riktigt bra häll, medan bagaren kanske borde lägga krutet på en ugn med ångfunktion eller extra mycket plats för prylarna. En bra idé kan vara att ställa sig frågan: “Vad funkar i vardagen”? Vad stör jag mig på i mitt nuvarande kök?”.  

 

Vad ser du för trender inom ditt område de närmaste åren? 

– Jag tror att vi kommer att se en ännu mer sparsam inställning till mängden prylar, och snarare se en vidareutveckling och förfining av de existerande prylarna. Till exempel så har ugnar med inbyggda funktioner som sousvide och steksensorer blivit väldigt populära under de senaste åren. Det är lite tvärtemot 80-talets prylmani; vi vill fortfarande ha funktion, men helt enkelt mer avskalat. Det sätter också sina spår i köken där mer och mer blir inbyggt.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är alla kunders unika utmaningar. Till det finns också så mycket olika prylar, vilket gör att man aldrig blir uttråkad. Jag gillar att hitta den där perfekta kombinationen som ringar in kundens budget, behov och stil. 

 

Bonusfrågan: 

Vilket redskap borde varje hemmakock investera i? 

– Ett par ordentliga och slitstarka stekpannor och kastruller, det är många som glömmer bort att uppdatera dem. Det är ingen ovanlig syn att se många som fortfarande kämpar vidare med sina flytta-hemifrån-kit… 


Namn: Jan Andersson

Ålder: 58 år

Butik: Elon i Barkarby

Ansvarsområde: Matlagare, butikschef och delägare. Expert inom ugn, hällar och köksapparater.

Yrkesbakgrund: 20 år som professionell kock, 17 år med vitvaror. 

Familj: Hustru och två döttrar. 

Meriter: Finalist tävlingen i Guldlammet i kategorin “Årets bästa butik”.

Jan Andersson

För 17 år sedan sadlade Jan Andersson om från proffskock till proffssäljare. Glädjande nog hittar vi honom fortfarande bakom spisen ibland.


Efter 20 år som professionell kock beslöt Jan Andersson sig för att byta bana. Hans gedigna matlagningskunskaper fick som tur var följa med in i nästa karriärskapitel. Under de senaste 17 åren har Elon-kunderna fått möta honom som säljare med fokus på ugnar, hällar och köksapparater i den butik där han numera är butikschef och delägare. Jan har kvar matlagningslusten ut i fingerspetsarna och det är ingen ovanlig syn att stiga in i Barkabybutiken och se honom i testköket, lagandes krispiga kycklingvingar eller en fräsch smoothie med hjälp av de senaste produkterna.


Berätta, hur blev du intresserad av köksapparater?  

–  Att laga mat är det roligaste som finns, och det intresset får jag fortfarande ägna mig åt när jag säljer och visar upp köksapparater. Sen har jag burit med mig intresset för försäljning och att bygga kundrelationer ända sedan jag jobbade på - och drev - restaurang.


Vad ger du för råd till den som är sugen på att införskaffa en ny köksapparat? 

– Det mesta handlar om att kartlägga ett intresse, men också att förstå hur mångsidiga våra produkter är. Oftast finns det inte bara 1 sätt att använda dem på, snarare 10 000! Här tror jag att min matlagningsglädje smittar av sig, får man recept och idéer förstår man också vilken potential en köksprodukt besitter.


Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är alla fantastiska produkter och kunder. Utvecklingen tar aldrig slut och ingen dag är den andra lik. Jag lever alltid efter devisen att det inte finns några dumma frågor, hur klyschigt det än kan låta. 


Vad ser du för trender inom ditt område under de närmsta åren?

– Energi- och hållbarhetsfrågor kommer att fortsätta vara heta tror jag. Sen ser vi mer avancerade finesser som hjälper hemmakocken, som induktionshällar med olika kok- och steksensorer. Även vitvaror blir mer klimatsmarta, till exempel kylskåp med så kallade noll-zoner som gör att maten håller längre.


Vad är dina bästa presenttips inom köksapparatskategorin? 

– Våra köksmaskiner funkar utmärkt som exempelvis bröllopspresent. Kaffebryggare och brödrost tycker jag också är bra presenter till bröllopsparet eller studenten, just tack vare att designen är så välgjord idag. Allt tåls helt enkelt att stå kvar på köksbänken och det finns en stil för alla. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris