Rengöra fläktfilter – så gör du

Har du märkt att din fläkt inte fungerar lika bra som den brukade? Ingen panik, det kan bero på att det är dags att rengöra fläktfiltret. Det är enkelt och tar bara några minuter – och är dessutom viktigt ur säkerhetssynpunkt.

Läs också: Vad ska man tänka på när man köper köksfläkt

Fläktfiltret hindrar damm, smuts och andra partiklar från att komma in i fläkten och luftcirkulationssystemet. Om filtret inte rengörs regelbundet kan det bli igensatt och påverka luftflödet och fläktens prestanda negativt. Dessutom minskar du brandrisken genom att rengöra fläktfiltret regelbundet, särskilt om du lagar mat med mycket fett eller steker mat ofta.

Det här behöver du

Du behöver en mjuk borste, tvål och vatten. Det kan också vara bra att ha en trasa eller handduk till hands för att torka av eventuellt överflödigt vatten. Vi behov kan du behöva blötlägga filtret tillsamman med diskmedel.

Rengör filtret – steg för steg

  1. Ta bort fläktfiltret: De flesta fläktar har ett filter som är lätt att ta bort. Om du är osäker kan du kontrollera instruktionsboken.
  2. Tvätta filtret efter behov: Använd den mjuka borsten för att borsta bort smuts och damm från ditt filter. Var försiktig så att du inte skadar filtret.
    Om filtret är särskilt smutsigt kan du rengöra det med en fettlösare istället för tvål och vatten. Fettfiltret av metall bör inte rengöras i diskmaskinen tillsammans med köksredskap, och det bör placeras löst och fritt i diskmaskinen. Placera inte fettfiltret av metall på ett sätt som kan klämma fast det. För att rengöra hårt sittande smuts på filtret, bör du mjuka upp metallfettfiltren i varmt vatten med diskmedel. Använd sedan en borste för att rengöra filtret och vänta på att vätskan i fettfiltren av metall rinner av helt. Skölj noga efter rengöring.
  3. Sätt tillbaka: När filtret är rent och torrt är det dags att sätta tillbaka det i fläkten. Se till att det är ordentligt på plats och att det inte finns några luckor runt omkring som kan släppa in smuts eller damm.
Hur du tar ut filtretHur du tar ut filtret
Illustration ur manualen för en Elivitafläkt. Instruktionerna för just din fläkt kan se annorlunda ut.

Rengör helst en gång i månaden

Hur ofta du bör rengöra ditt fläktfilter beror på hur mycket du använder din fläkt och hur mycket smuts och damm som samlas upp i ditt hem. Generellt sett är det bra att rengöra filtret några gånger om året, men om du lagar mat med mycket fett kan det behövas rengöras oftare.

Så märker du att det är dags att rengöra filtret

Det finns flera sätt att avgöra om det är dags att rengöra ditt fläktfilter. En indikation kan vara om fläkten låter högre eller att luften inte cirkulerar lika effektivt som tidigare. Ibland syns det med blotta ögat: Om du ser smuts och damm samlas på filtret är det definitivt dags att rengöra det. Så se till att rengöra ditt fläktfilter regelbundet för att hålla fläkten i toppskick och minska risken för brand.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris