Elons köksexpert svarar: Så skapar du drömköket

Funderar du på att förnya ditt kök men vet inte var du ska börja någonstans? Undrar du vad som passar just ditt kök och hur du ska få plats med nya smarta lösningar? Elons köksexpert, Amela, leder dig rätt. 

 

Låt drömköket börja med en expert

– Elon guidar dig rätt

 

Vilka är de vanligaste frågorna ni får från kunder som vill byta kök?

– ”Vad är trendigt just nu?” är en standardfråga. Annars dyker det även upp frågor relaterade till kostnad, köksförvaring och färger. Kunder vill veta vad deras kök kommer kosta, och de ställer även frågor om förvaring och färger. I slutändan utgår alla kunder utifrån sina egna unika behov när de vill byta kök, så även om kunder kommer med liknande frågeställningar är de flesta frågor i slutändan väldigt individbaserade, förklarar Amela. 

 Vilka är de vanligaste misstagen man kan göra?

– En viktig sak att tänka på är att det finns platsyta, det vill säga utrymme för dörrar och lådor, så att skåp kan öppnas ordentligt och inte slår emot något. Ser man till att använda passbitar i köket undviker man detta problem.

Amela berättar vidare:

– För att undvika mätfel, som är ett underlag för ritningarna, är vår rekommendation att antingen vi eller hantverkare mäter köket. Samma sak med val av hantverkare: om kunden är osäker på vem de ska välja rekommenderar vi dem att använda buti- kens hantverkare när de köper sitt kök.

Expertens tredje tips är att tänka på flödet, den så kallade arbetstriangeln, i köket.

Arbetstriangeln är ett sätt att planera köket så att de centrala delarna är enkla att nå. Det kan däremot vara svårt att själv se vilka möjligheter som finns i sitt eget kök – men det är här köksexperterna kommer in i bilden! De kan hjälpa dig och komma med tips på hur du kan utnyttja ditt köks fulla potential.

Vad kostar det att anlita Elons köksexperter?

– Det utgår ingen kostnad för att möta våra köksexperter i butik för rådgivning – det ingår i ditt köp av kök.

Vilka är de största kökstrenderna just nu?

– Något som är roligt att se är att vi går mot mer färg i köken, folk vågar lite mer än tidigare. Vitt och grått har varit vanligt väldigt länge, men nu börjar mer jordnära färger som till exem- pel sand och grönt bli populära. Det är också vanligt att vilja ha integrerade vitvaror, det vill säga att du gömmer vitvarorna bakom köksluckorna. Annars är den största kökstrenden att man individanpassar sitt kök utifrån sina egna specifika önskemål.

Måste man välja mellan design och funktion?

– Det behöver man absolut inte göra! Vi är alla olika, en del vill fokusera mer på design och andra på funktion, men man behöver aldrig känna att man måste välja antingen det ena eller det andra. Amela förklarar:

– Om du vill ha mer designfokus har du fortfarande utrymme för alla basfunktioner. Vill du hellre ha alla de senaste funk-

Amela är en av många skickliga köksexperter som finns på plats i utvalda Elon-butiker.  

Elons köksmärke NordanroElons köksmärke Nordanro

Nordanro är Elons egna köksvarumärke. 

tionerna är det inget som hindrar dig från att också få till ett snyggt kök. Frågan du behöver ställa dig själv är: Vad är viktigast för mig? Du kommer självklart behöva göra en del kompromisser längs vägen – men i slutändan kommer du ändå få till just ditt drömkök.

Hur kan ny teknik hjälpa till att underlätta livet i köket?

– Ny teknik gör matlagningen enklare och mindre tids- krävande. Vad sägs till exempel om en smart ugn som stängs av på egen hand när maten är klar eller en fläkt som sätts i gång när det uppstår matos? Eller variabla induktionszoner på extra stora hällar som gör att man får mer plats för att laga mat? Amela tillägger:

– Easytouch-köksluckor är också en praktisk favorit, det håller fingeravtryck och smuts borta och det blir otroligt lätt att hålla rent. En viktig sak i sammanhanget är också att dagens teknik är fokuserad på att vara så energisnål som möjligt, vilket man ser hos bland annat induktionshällar och diskmaskiner.

Vad måste jag tänka på om jag vill att mitt kök ska vara så hållbart och miljövänligt som möjligt?

– Se till att inte skaffa många köksskåp bara för att det är snyggt. Risken med många skåp är att man fyller dem med massor av onödiga prylar, vilket inte är särskilt miljövänligt. Ett luftigt kök med färre skåp kan fortfarande fylla samma funktion, det gäller bara att välja rätt typ av köksskåp. Amela lyfter också fram designaspekten:

– Vill du att köket ska hålla länge kan du välja neutrala färger som du vet håller över tid. Se även till att välja tåliga material som exempelvis kompositskivor och melaminluckor. Har du
ett kök som inte faller dig i smaken, men som har fungerande planlösning och praktiska skåp, är ett tips att endast byta ut luckorna. Ett hållbart val som ger ditt kök en ny känsla!

Vägen till ditt nya kök i 6 steg

 

  1. Rådgivning – du får tips och inspiration inför köks- planeringen helt utan kostnad.
  2. Köksplanering – ett möte bokas där vi skapar oss en bild av vad du som kund vill ha. Vi hittar optimala förvaringslösningar och bäst anpassningar till köket.
  3. Materialval – du får hjälp med färger, luckdesign, bänkskivor och utformning på beslag för att hitta det som passar dig bäst.
  4. Vitvaror – du får hjälp med att hitta rätt vitvaror.
  5. Beställning – vi går igenom alla delarna i köksplanering- en och säkerställer att allt kommit med. Därefter beställer vi ditt nya kök.
  6. Installation – om du inte vill utföra monteringen och installationen på egen hand tar våra montörer hand om det.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris