Smart luftrenare – styr din luftkvalitet sömlöst

Luftrenare har funnits på marknaden under lång tid och förbättrat inomhusklimatet i många svenska hem. I den här guiden kommer vi att gå igenom det viktigaste du behöver veta om du ska investera i en smart luftrenare som kan integreras med ditt övriga smart home-system. Och vi kommer självklart också att presentera några olika produkter.

Smart home-tekniken

Innan vi går igenom vad en smart luftrenare egentligen är så låt oss först börja med smart home-tekniken. I grunden handlar det om att automatisera och koppla ihop olika enheter, till exempel hushållsapparater, belysning, termostater och larm så de kan kommunicera med varandra och styras via till exempel en app i mobiltelefonen. Det innebär att du kan fjärrstyra ditt hem mer eller mindre och sätta olika scheman för när olika enheter ska köras.

 

Vad gör en smart luftrenare? 

En smart luftrenare tar inte bort funktioner utan adderar. En smart luftrenare, liksom för andra luftrenare med bra kvalitet, har i uppdrag att göra inomhusluften renare och fräschare och används med fördel för dig som har astma eller allergi då luften filtreras på partiklar, damm, pollen och bakterier. En luftrenare tar bort upp till 99,97 procent av all pollen ur luften i det rum som den används i. I vår artikel ”Allergisk mot pollen? Så gör du för att rena luften hemma” kan du läsa mer om luftrenare och allergi.

Du som är ute efter en luftenare kan titta efter loggor på produkten såsom; Apple Homekit, Google Assistant och Alexa tillsammans med WiFi-loggan. Dessa indikerar att att du smidigt och enkelt kan integrera snabbt enheten med hemhubben.

Att integrera en smart luftrenare i ditt smarta hem-system brukar sällan vara krångligt. När du väl har installerat produkten och kopplat upp mot ditt nätverk (WiFi) så är det bara att lägga till enheten i din smart home-app. Därifrån kan du ställa in scheman, övervaka luftkvaliteten i realtid och få meddelande när det är dags att byta filter (oftast ett HEPA-filter) 

Val av smart luftrenare

För dig som konsument finns det många smarta luftrenare att välja mellan hos olika leverantörer. Här nedan listar vi två etablerade produkter inom olika prissegment som kan kopplas ihop med ditt smarta hem-system.

Läs mer: Luftrenare bäst i test 2023
 

VOCOlinc / VAP1 Homekit

Filtrerar upp till 500 kvm och har tre stycken HEPA-filter. Kan röststyras via Alexa, Siri eller Google Assistant. Decibelnivån ligger på mellan 30-55 dB beroende på vilken effekt/läge som används.  

Wilfa Fresh AP-100CW

Stöds av Google Assistant och Alexa. Med appen Welife kan du följa luftkvaliteten i realtid och se luftfilteranvändning, samt möjlighet till dimning och schemaläggning.  

Andra smarta luftrenare med WiFi och app

Om du bara vill ha en luftrenare som går att koppla upp mot WiFi-nätverket och där du kan använda en app så kommer här en modell som prisats.

Denna luftrenare har blivit utsedd till bäst i test av Aftonbladet och rekommenderas av Astma och Allergiförbundet tillsammans med flera andra luftrenare. Den filtrerar 620 m³ luft/timme inom en rekommenderad yta på upp till 129 kvadratmeter. Pris: 5 488 kr

 

Sammanfattning smarta luftrenare som kan kopplas ihop med smart home-systemet

Fördelar

Fjärrstyrning av enheten via app, få information i realtid, till exempel om luftkvalité och när det är dags att byta filter
Integration av luftrenaren med andra uppkopplade produkter i ditt hem och därmed få en bättre koll på helheten i hemmet

Nackdelar

Beroende av WiFi. Om ditt nätverk går ner så kan du inte kommunicera med enheten via mobil eller röstassistent.
Säkerhet, om ditt nätverk inte är krypterat och säkrat så finns det en potentiell risk att någon tar sig in olovligen. Se alltid till att ditt hemnätverk väl skyddat.

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris