Pollenallergi? Så väljer du rätt luftrenare mot pollen

 

Känner du någon som är pollenallergiker? Eller är du själv drabbad av pollensäsongen? I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen problem med allergier. Men hur skapar man en hemmiljö som är så fri från pollen och allergener som möjligt? Lösningen kan vara att köpa en luftrenare.

Många pollenallergiker slåss för att hålla pollen borta från sina hem. Uppgiften är svår med tanke på att pollen är mikroskopiska till storleken och lätt sprids med vinden och in i våra hem. Pollenallergi visar sig oftast i form av nästäppa, nysningar, och kliande ögon. När du inte behöver andas in pollen minskar symptomen avsevärt.

 

Innehåll:

  • Mindre pollen i hemmet
  • Skaffa en luftrenare mot pollen
  • Rekommenderas av Astma- och allergiförbundet
  • Så fungerar en luftrenare
  • Övriga tips mot pollen


Mindre pollen hemma

Att skapa en trygg och bekväm hemmiljö för pollenallergiker behöver inte vara svårt. Du kommer långt genom att se över dina städvanor för ett rent och fräscht hem samt vidta vissa åtgärder när pollensäsongen är som värst. För att minska pollen i ditt hem bör du ha dörrar och fönster stängda under dagen. Du kan vädra på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

Skaffa en luftrenare mot pollen

Om du har stora problem med allergi kan en luftrenare mot pollen vara en bra lösning. En luftrenare tar nämligen bort upp till 99,97 procent av all pollen i det rum som den används i.

Tänk på att luftrenaren bara fungerar i det rum där den är placerad. Därför rekommenderar vi att den står i det rum där du vistas mest, exempelvis sovrummet. Det går utmärkt att flytta luftrenaren under dagen från sovrummet till vardagsrummet, beroende på var du befinner dig.

Rekommenderas av Astma- och allergiförbundet

Luftrenare mot pollen är en lösning som får stöd av Astma- och allergiförbundet som också listar flera modeller som möter deras krav. En av de luftrenare som förbundet rekommenderar är Electrolux PA91-604GY som också förekommer vårt stora test av luftrenare. En annan luftrenare mot allergi i vårt sortiment som förbundet tipsar om Electrolux PA91-404GY.

Astma- och allergiförbundet rekommenderar endast luftrenare för allergi som omsätter luften i rummet och där avskiljning av partiklar sker via någon form av filter. Jonisering tillåts bara före ett partikelfilter och inte fritt i rummet.

Så fungerar en luftrenare

En luftrenare med filter fungerar genom att en fläkt driver luften genom filter som fångar upp de små partiklarna. Oftast är det HEPA-filter som används och de klarar av att ta bort 99,97 procent av alla partiklar i luften. Joniseringsteknik fungerar genom att negativa joner sänds ut i luften, som de positivt laddade partiklarna fastnar på och sedan också laddas negativt. Partiklarna blir då så pass tunga att de faller till golvet, så att du kan dammsuga upp dem. 

Övriga tips mot pollen

Pollenallergiker och djurallergiker behöver dammsuga hemmet noga. Till din hjälp finns det dammsugare med filter som avskiljer pollen från andra små partiklar; se Astma- och allergiförbundets rekommenderade produkter och välj en allergivänlig dammsugare med svalanmärkning.


För pollenallergiker är det även viktigt att tänka på luftfuktigheten inomhus. Därför kan det vara värt att köpa en luftfuktare som jämnar ut luftfuktigheten i ditt hem.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris