Luftrenare – bäst i test

Letar du efter en luftrenare som tacklar dålig inomhusluft, pollen och damm på ett effektivt sätt? Vår panel har testat fem modeller från Electrolux, Philips och Canvac. Se nedan vilka luftrenare som är bäst i test.

Luftrenare bäst i test

Elon har skapat en egen panel med testare baserat på medlemmarna i Elon Club. Panelen består av personer över hela landet i olika åldrar. Gemensamt för alla är att de anmält sig för att testa hushållsprodukter.

 

Produkterna har skickats till hushållen och därefter genomgått en intensiv men realistisk användning i hemmiljö. Testpersonerna har betygsatt olika egenskaper i skalan 1–5 samt skrivit fria omdömen.

 

Egenskaper som testats för kategorin luftrenare är:

 

  • Upplevd effekt på luftkvalité
  • Ljudnivå
  • Installation 
  • Användarvänlighet 
  • Design
  • Tillbehör

Luftrenare - bäst i test: Philips AC0819/10 

HÖGSTA BETYG I ALLA KATEGORIER

 

Luftflöde (m³/tim): 190

Antal lägen: 3

Rekommenderad yta (): 49

Ljudnivå (min-max): 34-61 

Wifi: Nej

Bredd (mm): 250

Djup (mm):  250

Höjd (mm): 367

Vikt: 2.36 kg

Philips AC0819/10 är en effektiv luftrenare med 3D-luftcirkulation som rengör luften snabbt. Produkten är utrustad med andra smarta funktioner såsom 4-stegsfärgindikering och tystare lägen för sovdags. 

 

Omdöme från testperson

Lufftrenaren Philips AC0819/10 är ett bra val för den som vill ha ett behagligare inomhusklimat. Testpersonen berättar exempelvis om hur hens envisa nästäppthet blivit betydligt bättre. 

 

Luftrenaren från Philips får många komplimanger för sin design av testpersonen; den är nätt i storlek, har en stilren utformning och väl synliga knappar för enkel manövrering. Den är dessutom lätt att ta isär vid rengöring.


Philips AC0819/10 har tre lättamanövrerade inställningar; autoläge, turboläge och viloläge. Det sistnämnda läget är mycket tyst och passar utmärkt för natten, uppger testpersonen.

 

Plus: Märkbar effekt, snygg design

Minus: Inget – det här är en utmärkt luftrenare på alla plan!

Betyg: 5

 

Luftrenare bäst i test - astma- och allergiförbundets rekommendation: Electrolux PA91-604GY

BÄSTA PREMIUMVALET

Luftflöde (m³/tim): 620

Antal lägen: 9

Rekommenderad yta (): 129

Ljudnivå (min-max): 17-49 

Wifi: Ja

Bredd (mm): 315

Djup (mm):  315

Höjd (mm): 725

Vikt: 8,9 kg

Luftrenaren PA91-604GY från Electrolux utmärker sig för sitt PureSense-system. Den mäter kontinuerligt luftkvaliteten inomhus, justerar luftflödet automatiskt och styrs enkelt av en app. Luftrenaren är rekommenderad av Astmah Allergy Nordic – nordiska Astma- och allergiförbundet. 

 

Omdöme från testperson

Luftrenare Elextrolux PA91-604GY ger en tydligt förbättrad luftkvalitet. Testpersonen beskriver produkten som “en frizon från allergi”, särskilt effektiv är den när den fått gå en stund.

 

Elextrolux PA91-604GY är lätt att installera och tar inte många minuter från uppackning till användning. När det sedan kommer till just användning finns det många valmöjligheter med sina nio lägen. Wifi-anslutning gör dessutom att du enkelt kan justera inställningarna med din smarttelefon. 

 

Luftrenaren från Electrolux är också lättplacerad tack vare snygg och stilren design. Testpersonen uppger dessutom att den är lätt att isär när det är rengöringsdags. 

 

Plus: Stilfull design, märkbar förbättring i luftkvalité

Minus: Det finns inga minus – bara en massa plus! 

 

Betyg: 5

Tiill Elextrolux PA91-604GY 
luftrenare från Elonluftrenare från Elon

Bästa smarta luftrenaren: Electrolux WA71-304GY 

Uppkopplad luftberikare 

 

 

Luftflöde (m³/tim) : 290 

Antal lägen: 5 st

Rekommenderad yta (): 60

Ljudnivå (min-max): 24-49 db 

Wifi: Ja 

Bredd (mm): 418 

Djup (mm): 213 

Höjd (mm): 579

Vikt: 6,2 kg

Luftrenare Electrolux WA71-304GY lämpar sig till större utrymmen med ett luftflöde som täcker 290 m³/tim. Produkten passar utmärkt i hemmiljö tack vare sin stilrena design och låga ljudnivå på 24 db(A). Till luftrenaren från Electrolux finns en tillhörande app.  

 

Omdöme från testperson

Luftrenare Elextrolux WA71-304GY ger en tydligt förbättrad luftkvalitet. Enligt testperson blir luften både lättare, friskare och något svalare. 

 

Elextrolux WA71-304GY är lätt att installera och förstå sig på. Det är dessutom enkelt att byta filter. Vidare uppger testpersonen att Wellbeing-appen – som är kopplad till luftrenaren – är tydlig och nyttig. Särskilt användbart är uppdateringarna kring filterstatus och värdet på artiklar i luften. Ett minus är att Electrolux WA71-304GY låter en hel del när den når fläkthastigheten 4 och 5. 

 

En snygg design gör att luftrenare Elextrolux WA71-304GY smälter in bra i hemmamiljö – den har ett framstycke i textil och kan placeras både på golv och vägg (väggfäste ingår). Användaren beskriver även att den är smidig att flytta runt vid behov samt att luftrenarens delar är lätta att ta isär i samband med rengöring. 

 

Plus: Lätt att förstå sig på, lättmanövrerad app

Minus: För visst oljud när fläkthastighet når nivå 4 och 5

Betyg: 4,7

 

Till Electrolux WA71-304GY  

Luftrenare Electrolux WA71-304GY, redo för att packas upp och användas av en av Elons testpersoner. 

luftrenare canvac bäst i testluftrenare canvac bäst i test

Bästa luftrenaren - enkel att använda: Canvac CLR6540V

LÄTTINSTALLERAD MOTSTÅNDARE TILL POLLEN OCH ODÖR

 

 

Luftflöde (m³/tim) : 340

Antal lägen: 4

Rekommenderad yta (): 70 

Ljudnivå (min-max): 30-60

Wifi: Nej

Bredd (mm): 350

Djup (mm):  350

Höjd (mm): 546

Vikt: 5, 18 kg

Canvac CLR6540V har ett sofistikerat filtersystem med inbyggda sensorer för en optimal inomhusluft. Luftrenaren har ett flertal smarta funktioner, såsom automatiskt läge och en kontrollpanel med barnlås.

 

Omdöme från testperson

Testpersonen, som är känslig mot både pollen och andra luftburna bakterier, är mycket nöjd med luftrenare Canvac CLR6540V:s inverkan. Tack vare effektiv filtreringen tacklar den till och med jobbig matos. Luftrenaren har dessutom en UV-lampa som dödar bakterier och virus. 

 

Luftrenaren Canvac CLR6540V är väldigt lätt att installera, det enda som krävs är sladden i väggen. Ett enkelt färgsystem gör det tydligt att se huruvida renaren är igång eller inte. Testpersonen ger också högsta betyg vad gäller design och smidighet. 

 

Canvac CLR6540V arbetar relativt tyst. Nivå två som testaren använde mest, beskrivs som mycket behaglig och låter inte mer än en fläkt. Bakgrundsljudet beskrivs till och med fungera som ett “white noise”-ljud för att natta barnen. Vid högre effekt låter luftrenaren något i överkant. 

 

Plus: Enkel att installera, förbättrar luftkvalitéten 

Minus: Hög ljudvolym vid de högre fläkthastigheterna 

 

Betyg: 4,2

Bästa kompakta luftrenaren: Electrolux FA31-201 GY

TYST LUFTKVALITÉTSHÖJARE I SMIDIGT FORMAT

 

 

Luftflöde (m³/tim) : 195

Antal lägen: 3

Rekommenderad yta (): 40 

Ljudnivå (min-max): 26-49

Wifi: Nej

Bredd (mm): 240

Djup (mm):  240

Höjd (mm): 380

Vikt: 2,5 kg

 

Electrolux FA31-201 GY tacklar ohälsosam luft i hemmets mindre rum. Luftrenarens Flow A3-system reagerar snabbt på mikrodamm, lukt och skadliga luftburna ämnen. Electrolux FA31-201 GY är dessutom liten och smidig. 

 

Omdöme från testperson

När det kommer till att förbättra luftkvalitét får Electrolux FA31-201 GY högsta betyg. Testpersonen berättar exempelvis hur luftrenaren hjälpte till att tackla en envis odör i många rum, inte minst i källaren. 

 

Testpersonen beskriver hur man enkelt kan följa utvecklingen i luftkvalitét tack vare luftrenarens display och smarta mätningssystem: blått ljus betyder dålig luft och grönt betyder bra luft. Användaren kunde snabbt se hur luftrenare gick från att blinka blått till grönt. Luftrenaren får högsta betyg vad gäller design, ljudnivå och smidighet.

Det enda negativa med luftrenaren från Electrolux är igångsättningen av apparaten; i bruksanvisningen står det att man ska trycka på power-symbolen för att få igång luftrenaren, testpersonen tipsar dock om att lätt dra fingret över knappen istället. 

 

Plus: Kompakt och smidig, smart display

Minus: Svår att få igång så länge man inte drar fingret över power-knappen

 

Betyg: 4,8

Elon testar luftrenareElon testar luftrenare

Luftrenare Electrolux FA31-201 GY:s användarvänlighet sätts under lupp,

allt för att besvara frågan: vilken luftrenare är bäst i test?

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris