Laddar...

Så håller du knivarna vassa med en knivslip

Vi vet hur trist det är när kniven börjar bli slö efter ett tag. En vass kniv är A och O när det kommer till matlagning och det blir både enklare, roligare och säkrare med ett vasst knivblad. Så här använder du en knivslip och får dina knivar att bli som nya igen!

De flesta vet att knivar kan slipas upp men har inte gjort det själva eller har koll på hur det faktiskt går till. Precis som en blyertspenna nöts ner när den används gör även kniven det och på samma sätt behöver den vässas för att få tillbaka sin fulla kapacitet. Du slänger inte en penna bara för att den inte är vass längre och du behöver inte heller kassera en slö kniv. 

 

Innehåll:

 • Varför ska man slipa sina knivar?
 • Slipa knivar med en knivslip
 • Slipa knivar med en slipsten
 • Bryna kniven med brynstål
 • Europeiska eller japanska knivar?
 • Hur håller man knivarna skarpa längre?
 • Vanliga frågor 

Vi vet hur trist det är när kniven börjar bli slö efter ett tag. En vass kniv är A och O när det kommer till matlagning och det blir både enklare, roligare och säkrare med ett vasst knivblad. Så här använder du en knivslip och får dina knivar att bli som nya igen!

De flesta vet att knivar kan slipas upp men har inte gjort det själva eller har koll på hur det faktiskt går till. Precis som en blyertspenna nöts ner när den används gör även kniven det och på samma sätt behöver den vässas för att få tillbaka sin fulla kapacitet. Du slänger inte en penna bara för att den inte är vass längre och du behöver inte heller kassera en slö kniv. 

 

Varför ska man slipa sina knivar?

Många lagar mat med oslipade knivar alldeles för länge för att de inte hinner, orkar eller vet hur man vässar dem. Det är inte bara enklare att jobba med en vass kniv, det är också en säkerhetsfråga. Det finns risker med att laga mat med slöa knivar eftersom det krävs onödigt mycket styrka och intensitet för att skära igenom råvaran man jobbar med. Om man slinter med kniven kan man skada sig.

Det finns några olika sätt att slipa sina köksknivar. För hemmakocken är en klassisk knivslip den vanligaste metoden men du kan även slipa dina knivar med en slipsten eller med brynstål.

 

Slipa knivar med en knivslip

Knivslipar kan skilja sig när det kommer till utseende, material och prisklass men är vanligtvis mycket enkla att använda. En rullslip är det alternativ som vardagskocken oftast använder eftersom det inte krävs någon speciell teknik och är väldigt smidigt. Verktyget är ofta avlångt med en skåra där knivens egg sänks ner och dras fram och tillbaka några gånger. Sen är det klart! En rullslip är ofta liten och ryms i kökslådan med resten av dina köksprylar.

 

Slipa knivar med en slipsten

För den som är villig att lägga lite mer tid på slipningen av sina knivar är en slipsten ett bra alternativ till en knivslip. En slipsten, även kallad våtsten finns olika finhetsgrader, liksom ett sandpapper. Tekniken går ut på att dra kniven fram och tillbaka på stenen som blötläggs innan användning. Metoden kräver något mer engagemang men är riktigt bra för att få ett sylvasst resultat.

 

Bryna kniven med brynstål

Bryning är en annan metod som går ut på att kniven dras mot en brynstav. Skillnaden från en knivslip eller en slipsten är att den här metoden inte slipar kniven, den bryner den vilket betyder att den putsar bort partiklar från den yttersta eggen. Bryning avlägsnar ingen metall utan återställer den skärpa som redan finns. 

 

Europeiska eller japanska knivar?

Både slipning och bryning ska anpassas efter vad du har för kniv. Det finns skillnader i hårdhet och eggets vinkel beroende på om du har en japansk eller europeisk kniv. 

Europeiska knivar är mjukare med något tjockare blad än de japanska som är gjorda av hårdare material. På grund av de japanska knivarnas hårdhet klarar de av att slipas i en skarpare vinkel än de europeiska. De japanska knivarna klarar en vinkel på 10-15 grader medan en europeisk kniv klarar en vinkel på 20-25 grader. Detta bör du tänka på vid användning av en slipsten eller en brynstav. 

 

En rullslip har en inbyggd vinkel vilket gör den så enkel att slipa med men som också gör det viktigare att välja rätt vinkel för din kniv. Om du har en japansk kniv förutsätter det med andra ord att du har en rullslip som är anpassad för den vinkeln annars riskerar du att bli utan resultat hur mycket du än slipar. 

 

Hur håller man knivarna skarpa längre?

Det finns några tips som gör att den nyslipade kniven håller sig vass längre. 

 • Rengör rätt – Det är viktigt att rengöra knivar på rätt sätt. Diska dem för hand och undvik användning av hårda borstar eller svampar som kan orsaka rispor i stålet som ger plats för bakterier och försämrad kvalitet. Låt inte heller knivarna ligga i vatten eller med vatten på bladet. Vattnet göra att knivbladet rostar och kan i sin tur leda till smakförändringar i maten. 
 • Bra förvaring – Om du förvarar dina knivar i en kökslåda ska du hålla koll så de inte slås mot magnetlister eller ligger och skaver mot andra hårda material. I ett knivställ ska kniven vila på ryggen, inte på eggen. 
 • Använd rätt kniv till rätt råvara – Det finns olika typer av knivar. Vissa är anpassade till grönsaker, en del till bröd och andra till stora köttbitar. Följ rekommendationerna så sliter du mindre på kniven. Läs mer här.
 • Lagom mjuk skärbräda – Med rätt kniv behövs inte lika mycket ansträngning. Undvik att använda för mycket kraft och att vicka på kniven i underlaget. Använd dessutom alltid en skärbräda i lagom mjukt material som plast eller trä. Spara marmor-och glasskärbrädorna till uppdukningen istället.

Vanliga frågor

Vilken slipsten ska man välja? 

Välj knivslip utifrån dina behov. Läs Elons guide för att hitta rätt metod för att slipa just dina knivar, vi guidar dig till olika metoder och ger dig våra bästa tips på hur rengör dina knivar och håller de skarpa.

Vilka knivar går att slipa? 

Hur ska man slipa knivar? 

Det mest vanliga sättet att slipa knivar är med hjälp av en knivslip, men det går även att använda sig av en slipsten eller ett brynstål.

Kan man slipa knivar själv? 

Med hjälp av en knivslip kan du enkelt slipa dina slöa knivar så att du kan använda de mer effektivt. Med vassa knivar blir matlagningen enklare och smidigare.

Kan man slipa en keramisk kniv?

Om du använder dina keramiska knivar korrekt behöver de slipas väldigt sällan, men även den här typen av knivar behöver vid något tillfälle en slipning. På grund av sitt hårda material kräven dem ett slipverktyg tillverkat av diamant.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här