Laddar...

Våra bästa tips för fläckborttagning och rengöring

Visst är det jobbigt när barnen råkar måla med tuschpenna på golvet eller vattenkokaren kalkat igen? Lugn. Det finns hjälp att få. Här har vi samlat våra bästa tips för fläckborttagning och rengöring.

 

Rostfläckar

Behöver du få bort rost är ett husmorstips att blöta lite bikarbonat med vatten. Lägg det sedan på det föremål som du vill ta bort rost från och gnugga med till exempel en svamp eller tandborste. Bikarbonat har en speciell molekylstruktur som är lite slipande och polerande och kan därför få bort rosten och ta fram metallen under. Du kan även testa äppelcidervinäger. Det kan också vara effektivt för att ta bort rost på mindre föremål av järn. Du häller upp äppelcidervinäger i en skål och ser till att det täcker hela föremålet du vill rengöra. Låt det stå över natten. Nästa dag gnuggar du med en borste. Om det inte funkar så upprepar du proceduren.

 

Mögel

Om du vill få bort mögel från bänkskivor, kakel och glas kan du använda ättika och vatten. Häll upp vatten och ättika i en sprejflaska. Spreja på den yta som är möglig och vänta några timmar. Skrubba bort möglet med en borste eller gammal tandborste. Skölj sedan bort med vatten och låt torka. Du bör inte göra detta på porösa material. Det finns också speciella mögelborttagningsmedel som du kan köpa och som snabbt löser upp och avlägsnar mögelfläckar. Det finns olika produkter för olika typer av ytor, till exempel duschkabiner, kakel, fogar och betong.

 

Kalkavlagringar

Du kan köpa speciellt avkalkningsmedel som avkalkar, rengör och motverkar missfärgningar. Passar för kaffebryggare, vattenkokare och strykjärn. Här hittar du avkalkningsmedel.

 

Djurhår på möbler och textilier

Om soffan luktar illa kan du strö bikarbonat på soffkuddarna och dammsuga bort det efter ungefär en kvart. Det finns också sprejer som man kan köpa just för djurlukt på möbler. Klädroller är också bra att använda om djuret hårat ner textilier i hemmet. Det finns också speciella dammsugare som är extra bra för djurhår. Se alla våra dammsugare här.

 

Tuschpenna på bord och golv

Har dina barn målat med tuschpennor på ett olämpligt ställe, till exempel ett bord eller golvet? Testa tandkräm. Ta lite tandkräm på fläcken och gnugga läng. Om det inte går bort kan du upprepa processen ett par gånger.

 

Vinfläckar på soffan

Spiller du rödvin i din tygsoffa kan faktiskt det klassiska knepet med salt eller bikarbonat fungera men då måste du hälla på saltet eller bikarbonatet på en gång. Låt det sitta ett tag så att vinet sugs upp och dammsug. Om det finns fläckar kvar kan du prova diskmedel och ljummet vatten. Det finns också speciella medel som går att köpa för fläckar på soffa.

 

Putsa fönster med diskmedel

Behöver du rengöra fönster? Diskmedel funkar faktiskt toppen. Häll i fem deciliter vatten i en sprejflaska. Ta mellan tre och fem droppar diskmedel. Använd inte för mycket.
Tillsätt en halv kapsyl ättika. Skaka sprayflaskan ordentligt och spreja på fönster. Använd gärna en mikrofibertrasa anpassad för glas när du torkar av. Annars finns det risk för flammiga fönster.


Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här