Laddar...

Din väg till rätt våffeljärn – och perfekt resultat

Finns det något godare än ett par nygräddade våfflor? I denna guide besvarar vi både produktfrågor kring våffeljärn, förberedelser och skillnaden mellan vanliga och belgiska våfflor. 

Våffeljärn – förberedelser och användning

 

Hur bränner man in ett våffeljärn?

Genom att bränna in våffeljärnet undviker du att smeten bränns fast. Så här bränner du in ett våffeljärn:

  1. Tvätta av järnet innan användning
  2. Smörj in järnets plattor med rikligt med matfett och värm upp ett par gånger
  3. Använd rikligt med fett vid första stekning.

 

Hur kan man göra våfflor?

Gör våfflor kan du göra på ett flertal sätt. Hem & Kök har listat massa tips på hur du kan göra våfflor. Ett generellt tips är att alltid låta våfflan vila ett par sekunder innan du lägger över den på tallriken, då låter du våfflan “ånga av sig” och den håller sig så frasig som möjligt. Märker du att dina våfflor blir degiga? Testa då att sänka tempen och öka tiden. 

 

Hur lång tid tar det för ett våffeljärn att bli varmt?

Uppvärmningshastighet för ett våffeljärn kan variera från modell till modell, men de flesta behöver åtminstone ett par minuter på sig. Vissa järn har dessutom justerbara termostater som där kan du välja om du vill ha ljus, gyllene eller mörk våffla. 

 

Våffeljärn och watt 

 

Hur många watt ska ett våffeljärn ha?

De flesta våffeljärn har ett wattantal mellan 500-1000 W, vilket anses vara en normal energiförbrukning. 

 

Hur många watt drar ett våffeljärn?

VId uppvärmning drar ett våffeljärn runt 30-50 Wh och 130–180 Wh vid gräddning.  

 

Våffeljärn och belgiska våfflor 

 

Var kan man köpa belgiskt våffeljärn?

Belgiska våffeljärn hittar du hos Elon. 

 

Vad är skillnad mellan belgiska våfflor och vanliga våfflor?

Det som skiljer belgiska och vanliga våfflor åt är både smet, konsistens och tillagningssätt. En Belgisk våffla görs på; mjöl, jäst, vatten, smör, salt, (pärlsocker/sockerkristaller) och vispad äggvita. En vanlig våffelsmet består i sin tur av; smör eller margarin, mjölk,vetemjöl, bakpulver och kallt vatten. Vanliga våfflor är tunna medan den belgiska våfflan kännetecknas av mindre, mer kompakt form med fyrkanter. 

 

Kan man göra belgiska våfflor i ett vanligt våffeljärn?

Saknar du ett belgiskt våffeljärn? Då går det lika bra att göra de belgiska våfflorna i ett vanligt våffeljärn. 

Belgiska våfflor kännetecknas av jäsning och en fyrkantig form. 

Traditionsenliga, "vanliga" våfflor består av en smet utan jäst. Den vanliga våfflan är heller inte fullt lika söt som den belgiska. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här