Gravad lax med rosépeppar och gurksallad
Ingen påsk utan gravad lax! Här kryddar Niklas Ekstedt med rosépeppar och serverar med en fräsch gurksallad, som passar riktigt bra till gravad lax. Du kan även lägga till färskpotatis eller vanlig potatis.
Gravad lax och gurksallad ála Ekstedt
4 portioner
Ingredienser:
Lax
500 g laxfilé
1 dl socker
1 dl salt
2 msk hel rosépeppar
Dill, grovt hackad (till garnering)
Gurksallad
1 hackad gurka
2 msk olivolja
Juicen från 1 lime
1 tsk salt
1 tsk socker
½ dl hackad dill
Gör så här:
1. Lägg laxen i en form.
2. Strö på socker, salt och krossa sedan rosépeppar mellan fingrarna som du sedan strör över sist av allt.
3. Täck formen och låt laxen marinera i kylskåp i 24-48 timmar. Vänd laxen vid två tillfällen.
4. Skrapa sedan av marinaden och skär laxen i tunna skivor, lägg upp skivorna på en tallrik.
5. Gurksalladen: Skiva gurkan i tunna skivor. Mixa gurkan med övriga ingredienser till en härlig sallad.
6. Servera tillsammans med den gravade laxen. Garnera med dill.
Tips! För lite extra hetta, tillsätt chili i gurksalladen.
Exempel på annat tillbehör: Koka färskpotatis och servera tillsammans med den gravade laxen och gurksalladen.
NIKLAS PROFFSPRODUKTER:
Häng med när Ekstedt lagar det smaskiga receptet:
Äntligen är den här. Påsken. En skymt av vår, lite välförtjänt ledighet och inte minst: riktigt god mat. Vi bad kocken och företagaren, Niklas Ekstedt, att ta fram en smarrig påskmeny för hela familjen att samlas kring.
Fler påskrecept hittar du här!