Laddar...

Frågor om skötsel och underhåll av luftvärmepumpar

För att luftvärmepumpen ska fungera optimalt, och hålla länge, är det viktigt att ta hand om den. Våra experter tipsar om hur du kan rengöra pumpen för att säkra ett bra luftflöde.

Hur ska jag rengöra luftvärmepumpen?

Jag har haft min luftvärmepump i två år. Bör jag rengöra den? Ska jag ta av skalet?

Ska du inte gå igenom hela maskinen för en grundligare typ av rengöring, behöver du inte ta av skalet. Det räcker oftast med att rengöra din luftvärmepump med ett rengöringsmedel, till exempel Canvac Q Effect. Du sprejar både invändigt och utvändigt, och sköljer sedan noga.

Gör så här:

  1. Koppla ur pumpen ur elen, öppna och plocka bort filter.
  2. Spreja med Q Effect där du kommer åt, kom ihåg att skydda elektronikkomponenter från att bli blöta.
  3. Låt verka ca 15 minuter.
  4. Skölj ur sprejflaskan och fyll den med vatten. Spreja med vatten för att skölja bort rengöringsmedlet. Upprepa två gånger.
  5. Sätt tillbaka filter, stäng och koppla till el igen.

Du hittar även en beskrivning av hur du ska använda Q Effect på flaskan.

Vi rekommenderar att du rengör din luftvärmepump på detta sätt en gång varannat år, men en gång per år är ännu bättre. Använder du rengöringssprejen kontinuerligt får du upp till 30 procent bättre luftflöde.

En annan positiv sak med luftvärmepump som många inte tänker på är att det är en väldigt bra luftrenare också. Det tar bort mycket damm som ligger i luften och man slipper därför städa lika mycket.

 

Är en luftvärmepump känslig för strömavbrott?

Nej, den är inte känsligare för att strömmen går än någon annan elektrisk produkt. Ett propp som går, eller ett strömavbrott klarar den. Däremot kan ett blixtnedslag i värsta fall bränna något kort.

 

Vad gör jag om pumpen går sönder mitt i vintern?

Vi rekommenderar att du inte har din luftvärmepump som enda värmekälla, utan att du har en annan värmekälla också, till exempel ett värmeelement som stöttar. En luftvärmepump räknas som komplementsvärme.

Då luftvärmepumpen kan gå sönder eller det kan bli problem med avfrostningen, så rekommenderar vi alltid att man har element på runt 5 grader som kan slå på om pumpen går sönder, de går ju bara på i nödfall. Det är viktigt att komma ihåg att luftvärmepump inte är ett komplett värmesystem.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här