Just nu förekommer bluff- SMS och samtal från avsändare som utger sig vara Elon. 
Kontakta vår kundtjänst om du har några frågor eller funderingar. 

Guide till OLED - allt du behöver veta om skärmtekniken

Oslagbar svärta och skarpa konturer. Det är fördelar med OLED-tekniken som oftast nämns.

Men det finns mer att lära. Här gör vi en djupdykning.


Återigen står du hos din lokala handlare och letar efter dröm-tv:n. Du vet hur stor skärm du behöver. Du vet vilket rum apparaten ska användas i. Och du har god koll på familjens tv-vanor.


Men vilken skärmteknik ska man satsa på?


Kanske har du hört talas om att OLED är ett intressant alternativ. I så fall är den här guiden en möjlighet att lära sig mer.

Vad är OLED?

På svenska hänvisar vi till skärmtekniken som “organiska ljus-emitterande dioder”. På engelska blir det Organic Light Emitting Diodes, därav förkortningen OLED. Just “organisk” är ett nyckelord. Ljuset i skärmen skapas nämligen av tunna kolbaserade plastfilmer mellan två elektroder. Och kol är som bekant ett organiskt material.


När strömmen passerar mellan elektroderna bildas ett starkt ljus. Det innebär att OLED-skärmen skapar sitt ljus själv medan exempelvis en QLED-tv måste ha hjälp av bakgrundsljus. Denna egenskap gör OLED-skärmen tunnare, men också mer flexibel och böjbar.


En annan egenskap är att varje pixel i skärmen kan skapa sitt eget exakta ljus i önskad färg. Här finns förklaringen till den krispiga bilden med stark svärta.


Tekniken används för en mängd slags skärmar. Allt från tv-apparater till mobiltelefoner. 


Bakgrunden till OLED

OLED-tekniken utvecklades av forskare på det amerikanska företaget Eastman Kodak. 1987 kunde dessa i en forskningsrapport beskriva grundfunktionen, där ljus skapas när strömmen färdas genom det organiska materialet.


Eastman Kodak, ett klassiskt företag med rik historia, ansökte 2012 om Chapter 11-konkurs i USA för att kunna omorganisera sig. Därför blev det upp till andra spelare att utforska möjligheterna.


På 1990-talet flyttades utvecklingen till elektronikgiganterna i östra Asien. Japanska Sony visade upp den första OLED-tv:n på en mässa, men den var inte redo för kommersiell lansering.


Istället blev det LG som skulle ta tekniken till full kommersialisering. En utmaning var att möjliggöra tillräckligt stora skärmar, så att OLED skulle vara relevant för tv-marknaden. Till slut, efter intensiv produktutveckling, kunde företaget 2013 presentera världens första OLED-tv i full storlek. Här kan du läsa mer om LG:s första tio år som marknadsledare.

Vilka apparater använder tekniken?

Chansen är stor att du redan använder OLED idag, även om du inte äger en tv med tekniken.


Exempelvis hittar du OLED-skärmar i följande enheter:

  • Mobiltelefoner
  • Digitalkameror
  • VR-headsets
  • Surfplattor
  • Bärbara datorer
  • TV-apparater.

En vidareutveckling på området benämns AMOLED, vilket blev en nyckelteknik för att kunna göra skärmar med ännu bättre kapacitet, inte minst för mobiltelefoner. Med AMOLED (Active-Matrix OLED) tillkom en matris inuti skärmen som förbättrade prestandan.

OLED har därmed blivit standard för smartphones i telefoner från Samsung, Apple, Huawei och många andra.


Fördelarna med OLED

OLED-tekniken förbättras hela tiden. De största förespråkarna tror att alla skärmar framöver kommer bygga på detta skärmkoncept.


En av branschens mest välrenommerade källor, kunskapsportalen Oled Info, har följt utvecklingen sedan 2004. Där lyfter man fram följande fördelar med tekniken.

  • Hög kontrast: Varje pixel som är avstängd avger noll ljus. I LCD/LED-skärmar är bakgrundsbelysningen alltid på, vilket skapar ett överspill av ljus i övergången mellan objekt på skärmen. Konturerna blir helt enkelt inte lika skarpa.
  • Höga uppdateringsfrekvenser: Enligt förespråkarna har OLED-panelen en snabbare responstid. Alltså kan pixlarna tändas och släckas snabbare, och skärmen skiftar då snabbare från en bildruta till nästa. Höga uppdateringsfrekvenser gör att rörliga bilder inte hackar, men snabbare responstid gör att den dessutom förblir skarp, vilket är optimalt för datorspel.
  • Bättre strömförbrukning: Eftersom OLED inte kräver en ständig bakgrundsbelysning sparar lösningen energi (jämfört med andra alternativ).
  • Flexibilitet: OLED:s enkla design möjliggör nästa generations flexibla, böjbara, vikbara och till och med rullbara bildskärmar. LG lanserade världens första rullbara TV, 65" 65RX.

Elons expert inom Ljud och Bild, Medi Khaghani, sammanfattar fördelarna med OLED:


– Med OLED får du bättre skärpa och mer kontrast mellan färgerna. Tekniken är även att föredra om du spelar mycket från tv:n, OLED-modellerna är kända för att ha bättre responstid med sitt inbyggda grafikkort. 


Här kan du läsa mer om OLED ställt i jämförelse med skärmtekniken QLED

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris