Brusreducerande hörlurar – din rofyllda guide

Ibland behöver man extra fokus. Ett par brusreducerande hörlurar hjälper dig med just det, oavsett om du befinner dig i löparspåret, på resande fot eller på jobbet. Men hur fungerar de egentligen? Och vilken modell är bäst? I denna guide får du svar på de vanligaste frågorna om de fiffiga lurarna. 


De första brusreducerande hörlurarna, även kallat noice cancelling-hörlurar, utvecklades redan på slutet av 80-talet – då för piloter. Det var inte förrän under 2000-talet de nådde den breda marknaden. Idag finns det flera olika modeller att välja på, både i form av on-ear-headset och in-ear-modeller, trådlösa och med sladd. Många tillverkare har även sina egna varianter och benämningar på tekniken. 


I denna guide lär du mer om:

  • Hur fungerar brusreducerande hörlurar?
  • Så väljer du rätt brusreducerande hörlurar
  • Brusreducerande hörlurar med in-ear eller over-ear
  • Vanliga frågor om brusreducerande hörlurar

Hur fungerar brusreducerande hörlurar? 

För att förstå hur ett par brusreducerande hörlurar fungerar kan det vara bra att hålla isär två begrepp; brusreducering och ljudblockering. De två sakerna hör dock ihop och måste fungera tillsammans. För att förklara skillnaden delar vi upp det i två olika kategorier: 


Passiv brusreducering. Passiv brusreducering handlar mer om en blockering av ljudet. Det vill säga själva jobbet som öronsnäckan eller headsetet gör. Det är med andra ord inte en teknisk lösning i sig, utan snarare en fysisk barriär.


Aktiv brusreducering. Detta begrepp ringar in det andra elementet för att stänga ute oönskade ljud. Aktiv brusreducering innebär en elektronisk lösning och är den teknik man syftar på när man pratar om brusreducerande hörlurar. Aktiv brusreducering kan även gå under benämningen Active Noise Cancellation (ANC). 


Alltså: både passiv och aktiv brusreducering jobbar tillsammans i ett par brusreducerande hörlurar.


Om man ska sammanfatta den brusreducerande tekniken på ett enkelt sätt, kan man säga att det handlar om små miniatyrmikrofoner som snappar upp det störiga utifrånljudet, för att sedan skicka ut exakt motsatta signaler tillsammans med det du vill höra. Man skulle kunna säga att brusreducering fungerar som en slags neutraliserande effekt.

Så väljer du rätt brusreducerande hörlurar

Vilka brusreducerande hörlurar är egentligen bäst då? Jo, det beror på i vilket sammanhang du vill använda lurarna. Generellt sett kan man säga att brusreducerande hörlurar passar för situationer när du verkligen vill kunna “zona in” på det du lyssnar på och stänga ute omgivningen. Må det vara en spännande ljudbok under en stökig tågresa, tutorialen i ett högljutt kontorslandskap eller favoritmusiken i löpspåret. 


En viktig sak att tänka på med brusreducerande hörlurarna är just deras förmåga att stänga ute ljud, vilket kan vara problematiskt när du befinner dig på platser du behöver vara mer alert, till exempel i stadstrafik. Det kan därför vara bra att satsa på ett par lurar där brusreduceringen kan justeras. Du hittar denna funktion på en rad olika modeller. Här är ett par exempel: Airpod Pro, Airpod Max och Jbl Tune Flex.

Brusreducerande hörlurar med in-ear eller over-ear

Funderar du på om du ska välja en brusreducerande modell som är in-ear eller over-ear, med eller utan sladd? Det är något av en smaksak. Vill du läsa mer om fördelarna och nackdelarna finns dessa guider för att hjälpa dig framåt i ditt val:

Hörlurar för träning

Hörlurar med sladd – här är fördelarna 

Här är de bästa in-ear-hörlurarna under 1000 kronor

Brusreducerande hörlurar är passar perfekt när du behöver extra fokus, som på jobbet till exempel. 

Vanliga frågor om brusreducerande hörlurar

Vilka hörlurar med brusreducering är bäst?

Vilka hörlurar med brusreducering som är bäst för dig beror på vad du har för behov och hur din budget ser ut. Ett par modeller som har fått höga betyg på de största jämförelsesajterna kommer från bland annat Sony och Apple. 

Vad är brusreducerande hörlurar?

Enkelt förklarat fungerar brusreducerande hörlurar på det sätt att små miniatyrmikrofoner snappar upp det störiga utifrånljudet, för att sedan skicka ut exakt motsatta signaler tillsammans med det du vill höra. De neutraliserar ljudet.

Är brusreducering bra?

Ja, brusreducering kan vara bra i många situationer där du vill – och kan – “stänga ute” omvärlden och få till ett extra fokus. Det kan vara praktiskt på jobbet, under resan eller träningen. 

Finns det hörlurar som stänger ute allt ljud?

Ja, brusreducerande hörlurar kan hjälpa dig att stänga ute ljud från omgivningen. Till exempel lovar Samsungs hörlurar en brusreducering på upp till 98 procent

Är AirPods brusreducerande?

“Vanliga” AirPods saknar brusreducering. Däremot har modellerna AirPod Pro och Airpod Max brusreducering. AirPods Pro och AirPods Max har tre lägen för bruskontroll; “Aktiv brusreducering”, “Transparens” och “Av”. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris