Gör din egen pizzadeg

Går det att få till en riktigt bra pizzadeg hemma? Ja, med några smarta knep kan du få ett Instagram-vänligt slutresultat som också smakar som om du befann dig på en mysig sidogata i Neapel.

 

Napolitansk pizza har verkligen blivit trendigt och populärt på några år, kanske har det också drivits på av att många matintresserade ville ha något som kändes nytt efter hajpen med hamburgare. Och den italienska klassikern är välkänd, men den går att göra i så många olika varianter, bara man har en bra deg.

 

Självklart kan du köpa färdigt pizzakit om du har bråttom. Med en hemgjord tomatsås (som du kanske gjort i förväg och har i frysen), schysst ost och lite härlig topping att lägga på efter gräddningen kan du få en bra pizza med relativt liten insats.

 

Vill du uppgradera din pizza riktigt ordentligt hemma? Då krävs det lite mer planering, men ändå inte speciellt mycket jobb. Långjäst deg som får utveckla smak och glutentrådarna i lugn och ro ger dig en helt fantastisk pizza oavsett om du har en pizzaugn eller en vanlig köksugn med pizzasten eller pizzastål.

Vårt recept behöver minst 24 timmar, men allra bäst blir resultatet efter 72 timmar. Vet du vad bästa nyheten är? Du behöver inte knåda degen. Med hjälp av autolys skapas glutentrådarna med tiden som verktyg. Den långa jästiden gör också att du inte behöver speciellt mycket jäst heller.

 

Göra egen pizzadeg - recept

Ingredienser:

450 g (4,5 dl) vatten

2 g färsk jäst

625 g proteinrikt vetemjöl (Tipo 00 är populärt, men det blir bra med Vetemjöl Special också)

45 g (0,5 dl) olivolja

12 g (2 tsk) salt

 

Så gör du: 

Dag 1, kväll: Häll vatten i en skål och lös upp jästen. Blanda ner resten av ingredienserna. Du ska inte knåda, när det är klumpfritt är du färdig. Täck över skålen med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.

 

Dag 2, morgon: Använd en slickepott eller blöta händer och dra ner degen som jäst från kanten, vik in mot mitten. Låt degen stå i kylen.

 

Dag 2, 3 eller 4, kväll: Ungefär 2 timmar innan pizzan ska njutas av bollar du degen. Mjöla ett bord och häll ut degen. Dela degen i 4 delar som du rundriver till bollar, degen är fortfarande rätt blöt, men ändå hanterbar.

Starta pizzaugnen eller värm upp din köksugn med pizzasten eller pizzastål i tid. En konventionell ugn får gärna gå en timme på högsta värme.

Forma pizzor av bollarna, använd mjöl så det inte fastnar. Häll på tomatsås och ost, för mycket fyllning gör degen för blöt och gör att gräddningstiden ökar mycket. Lägg istället på mycket topping efter gräddningen. Skjut in i ugnen och ta ut när du är nöjd med hur den är gräddad.

Ett sista tips på vägen mot en riktigt god pizza, det tar tid att bli riktigt bra på pizza. Öva och ha kul tillsammans med de du gillar att umgås med, så blir du duktig snabbare.

 

RELATERAD LÄSNING

Hitta rätt pizzasten

Proffstips för att laga pizza i pizzaugn

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris