Laddar...

Tre supersåser till grillat

Har du också svårt att hitta alternativ till bearnaisen? Superkocken Niklas Ekstedt har tagit fram tre oslagbara såser till Hem & Kök. Perfekt till grillsäsongen!

GREMOLATA

"Det finns mängder med olika gröna örtsåser. Vad som är viktigt när man gör denna typ av såser är att man har en riktigt bra olivolja".

Ingredienser

2 dl olivolja
2 matskedar hackad persilja 2 msk hackad ruccola
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt

Så gör du

Värm upp olivoljan tillsammans med de hackade örterna, men oljan ska endast bli ljummen när du värmer upp den. Ruccolan och den pressade vitlöken ger en bra touch. Ruccola är faktiskt en perfekt grön krydda som inte är speciellt dyr och svår att få tag på som andra gröna kryddor kan vara. Avsluta med en nypa salt.

APELSIN- OCH CHILISÅS

"Den här såsen brukar jag ofta göra hemma till mina barn. Såsen är en av deras favoriter och den påminner lite grann om sweet chilisås".

Ingredienser

Juice från 4 apelsiner (alt 2,5 dl färdig apelsinjuice)
2 msk maizena
1⁄2 msk socker

1 tsk salt
1/2 msk chiliflakes

Så gör du

Börja med att pressa apelsinerna, alternativt använd färdigpressad juice och häll i en kastrull. Vispa i maizena och koka upp tills allt tjocknar till. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Häll i socker och salt efter smak, kan bero lite
på hur söta apelsinerna var från början. Tillsätt chiliflakes och låt dra.

KOLGRÄDDE

"Den här såsen har jag gjort i många olika varianter, men denna är den enklaste och snabbaste att göra vid grillen".

Ingredienser

3 dl grädde
1 kolbit glödande björk 1 msk ättika 12 procent 1 tsk salt
Svartpeppar

Så gör du

Värm upp grädden i en vanlig kastrull så att den inte bränns. Lägg sedan i en bit glödande björkkol. Plocka bort kolbiten och låt det svalna en aning, innan du slår på ättika och salt och rör om. Smaka av med två drag på pepparkvarne

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här