Laddar...

Vilken pizzasten ska man köpa?

Älskar du hemlagad pizza? Då är det dags att införskaffa en pizzasten! Med det här fantastiska tillbehöret kan du snabbt och enkelt grädda pizzor med gudomlig stenugnssmak. En ugnssten kan användas med pizzaugn, vanlig ugn eller grill - välj modell utifrån dina specifika behov och önskemål. 

Men hur vänder man en ugnssten? Och vilken är bäst? I den här guiden besvarar vi dessa frågor och många fler så att du kan välja rätt sten till ditt hem. 

Pizzasten - så väljer du rätt modell

Några saker som är bra att tänka på innan ditt köp: 

 • Budget - hur mycket kan du tänka dig att lägga på en ugnssten? På Elon.se hittar du ugnsstenar mellan cirka 500 kronor och 1 000 kronor. 
 • Storlek - välj rätt storlek på stenen så att den passar i din ugn. 
 • Användning - har du tänkt göra dina pizzor i ugnen eller på grillen - eller har du kanske en pizzaugn? 

Hur använder man en pizzasten?

När du ska använda pizzasten första gången kanske du ställer dig frågan: “Hur bakar man pizza på pizzasten egentligen?”. För att grädda den perfekta pizzan med pizzasten i ugn kan du följa dessa enkla steg: 

 • Placera pizzastenen i en kall ugn.
 • Sätt ugnen på 220 grader och förvärm ugnen i 15 minuter. 
 • Placera pizzadegen på stenen. Använd med fördel en pizzaspade.
 • Kolla till pizzan ofta.
 • Efter cirka 10 minuter bör pizzan vara färdig och kan tas ut.
 • Låt pizzastenen stå kvar i ugnen och låt den kallna innan du tar ut den. 

Vilken pizzasten är bäst? 

Den bästa pizzastenen är den som passar dina behov. Fundera kring hur och var du har tänkt använda din pizzaugn. Ska den användas ihop med grillen bör du välja en ugnssten som är kompatibel med grill. Det finns även stenar som säljs tillsammans med pizzaugn. 

Vilket är bäst: pizzasten eller pizzastål?

Om du vill baka utsökt hemlagad pizza kan du välja antingen pizzastål eller pizzasten - båda kommer garanterat ge dig goda resultat. Skillnaden mellan de två är att stålet är något kraftfullare.

Pizzasten till ugn eller grill 

Hur gör man med pizzasten i ugn?

När du använder den i din vanliga ugn ska du se till att ugnen är kall innan du placerar stenen på ugnsgallret. Ställ ugnen på 220 grader och förvärm den i cirka 15 minuter. Därefter kan du lägga över pizzan på stenen och tillaga den. Om din ugn har grill- eller pizzafunktion kan du med fördel använda den.

Hur använder man pizzasten på grillen?

Om du ska använda pizzasten på grill ska du låta gallret bli varm innan du placerar pizzastenen på grillen. Hur lyckas man med pizza på grillen? Tricket är att använda mycket kol eller briketter för att kunna komma upp i så hög temperatur som möjligt, gärna 300 grader eller varmare. Först då ska du placera pizzan på pizzastenen. 

Tillaga pizzan med lock i 10-15 minuter. När pizzan är färdig kan du lyfta den med hjälp av en pizzaspade. Låt stenen svalna innan du flyttar den från grillen.

Pizzasten gasolgrill 

Vill du använda stenen på gasolgrill är det viktigt att du stänger av brännaren som är precis under pizzastenen. Pizzan bakas med indirekt värme. 

Rengöra pizzasten - hur går man tillväga?

 • När det är dags att göra rent pizzasten är det viktigt att den har kallnat och inte är varm längre.
 • Skölj av den med varmt vatten. 
 • För att ta bort pizzarester som har bränt fast på stenen kan du använda en plastskrapa.
 • Använd inga rengöringsmedel och diska ej i diskmaskin, annars kan stenen skadas.

Använda pizzasten - vanliga frågor

Är pizzasten bra?

Ugnssten är ett utmärkt alternativ för dig som vill kunna grädda hemlagade pizzor med stenugnskänsla.

Vad är pizzasten gjord av?

Pizzastenar är, precis som det låter tillverkade av sten. Det finns ugnsstenar i olika material.  De kan vara gjorda av exempelvis terrakotta eller konstgjord sten.

Måste man härda pizzasten?

Ja, innan du använder ugnsstenen för första gången måste du härda den genom att ställa den i ugnen på högsta temperatur i cirka en timme. 

Hur värmer man upp en pizzasten?

Ställ ugnen på 220 grader. Du förvärmer pizzastenen genom att placera den på ett galler i mitten av ugnen under cirka 15 minuter. Därefter är pizzadegen redo att placeras på stenen.

Hur får man upp pizzan på pizzastenen?

Ett smidigt hjälpmedel är pizzaspaden, med den kan du enkelt lyfta pizzan och föra över den till och från ugnsstenen. 

Kan man lägga bakplåtspapper på pizzasten?

När man gräddar pizza i ugn med ugnssten kan pizzadegen läggas direkt på stenen - men det går också bra att använda bakplåtspapper.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här