Niklas Ekstedts bästa tips till pizzaugn ute

Trenden är tydlig, allt fler har fått upp ögonen för pizzaugnar för utomhusbruk. En person som gillar trenden är kocken Niklas Ekstedt, här är hans bästa tips för pizzastunder utomhus.

 

– Jag tycker trender med pizzaugnar är bra, men man kommer också långt om man använder sin hemmaugn i köket effektivt också. En pizzaugn för utomhusbruk är mer för att samlas i trädgården, det sociala, och ha trevligt, säger Niklas Ekstedt.

 

För den som vill göra bättre pizza hemma finns förutom de specifika ugnarna även pizzastenar och så kallade pizzastål som funkar både i en vanlig ugn och på grillen.

 

Vilka typer av pizzor gillar du?

– Jag vill att det ska vara så enkelt som möjligt, bara ost eller tomatsås när den åker in i ugnen. Topping blir bäst om man lägger på efteråt. Pizza handlar mycket om temperaturen i ugnen och degen. Om du har mycket fyllning, speciellt med grönsaker blir det lätt fuktigt och temperaturen förändras för mycket. Med bara några få grejer minimerar du de felen. Efter ugnen kan du lägga på exempelvis skinka, zucchini och ruccola. Tomatsåsen ska gärna vara lite ljummen när den går på pizzan, alltså inte kylskåpskall. Värm på den lite innan om du är osäker, det hjälper till att hålla temperaturen i ugnen uppe.

 

När det kommer till fyllning gillar Ekstedt annars en bra olivolja med lite bitterhet. Vad gäller osten tycker han en hårdare mozzarella som grund är bra, innan man avslutar med parmesan. Och just till pizza ska man gå på italiensk ost.

 

Superkocken Niklas Ekstedt testar en favorit från Elons pizzaugnssortiment – Bertello pizzaugn

Pizzaugn med gasol eller ved

Många känner Niklas Ekstedt som en person som vurmar för matlagning över öppen eld och hans restaurang med Michelin-stjärna använder ingen elektrisk värme alls i sitt kök. Men han har också ett öppet sinne beroende på situationen. Som med pizza.

 

– När man gör pizza så är temperaturen viktigast, du ska få upp den så mycket som möjligt. Men det är mysigt att elda med ved i trädgården, det luktar gott och så. 

 

Om man vill få mer rökt känsla från pizzaugn med gasol finns ett knep som Ekstedt tipsar om. Ta en bit kol från björk och låt ligga med olivolja, röksmaken sprider sig till oljan. Sila av efter en stund och använd den rökiga olivoljan för att toppa den färdiga pizzan.

 

Hur varm ska en pizzaugn vara?

– Minst vill du ha runt 300°, men det är svårt att få det för varmt. Dra på allt du har, bara du tänker på en sak. Misstaget som till och med proffsen gör är att det bränner underifrån, undersidan av pizzan blir helt bränd. Där får man testa sig fram.

Det finns också en detalj som kan skiljer pizzaugnar som folk använder hemma, jämfört med proffsugnarna.

– De är ofta smalare än proffsugnar och det förändrar hur du ska tänka kring formen. Gör pizzan oval så kommer den in i ugnen bättre. Formen behöver inte vara i en cirkel för att det ska bli en god pizza.

 

Många planerar härliga middagar med pizzan i centrum och då tycker Ekstedt att man ska tänka till lite, för att minska stressen och maximera hänget med gästerna. 

 

– Ha en riktigt stor sallad och något lite matigt vid sidan om, låt det stå framme så folk kan äta. Och pizzan kan i det sammanhanget mer vara ett bröd som kommer till.

 

Ekstedts smarriga pizza med burrata och prosciutto

Du behöver

 • Pizzadeg (egen eller färdig)
 • Tomatssås (egen eller färdig)
 • Smakrik ost

Topping

 • Burrata
 • Prosciutto
 • Färsk basilika
 • Olivolja 
 • Salt & svartpeppar

Gör så här

 1. Baka ut degen. Om du använder pizzaugn, gör pizzorna ovala.
 2. Värm tomatsåsen till ljummen innan du lägger på den. Riv över generöst med ost.
 3. Grädda på så hög temperatur som möjligt. Se upp så att botten inte bränns!
 4. När pizzan är klar klär du den med skina, burrata och basilika. Ringa över lite god olivolja, salta och peppra.
 5. Servera och njut!

 

"Gör pizzan oval så kommer den in i ugnen bättre", tipsar Niklas Ekstedt.

Hos oss på Elon hittar du:

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris