Egen pizza på 4 olika sätt

Vill du ha tips på goda toppings som passar perfekt på hemlagad pizza? Oavsett om det gäller vardagslyx eller helgmys är det enkelt att göra egen pizza som imponerar på både vänner och familj. Här delar vi våra smarrigaste pizzarecept och tipsar om smarta hacks som kommer göra pizzafesten fulländad! 

Göra egen pizza med olika toppings

Innan du väljer vilken topping du vill ha på din pizza behöver du göra basen. Här hittar du vårt recept på pizzadeg

Oavsett om du vill ha en röd eller vit pizza har vi tips på vad du kan på din hembakade pizza. Vi har något för alla smaker – både för dig som äter kött och för dig som vill ha vegetariska alternativ. 

Tomatsås till pizza 

För röda pizzor är det tomatsås som gäller. Här har du recept på en god och enkelt pizzasås.

Ingredienser

  • 400 g krossade tomater
  • 170 g tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk oregano
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/4 tsk vitlökssalt
  • chilipulver

Så här gör du

Kombinera alla ingredienser i en blender eller matberedare och blanda tills slät. Om du föredrar en chunky sås kan du sluta mixa den när du har

uppnått önskad konsistens. 

Klassisk pizza - Margherita

En riktig klassiker! Den här pizzan har en bas av tomatsås och toppas sedan med riven mozzarella och basilika.

Tips är att sila osten en stund innan samt trycka ut lite av vätskan. Efter gräddning kan du med fördel ha på skivad tomat och mer basilika. 

Ingredienser för 4 pizzor

2-3 dl tomatsås

3 mozzarellaostar i saltlag eller 250 gram riven mozzarella

1/2 kruka färsk basilika

4 tsk olivolja

Så här gör du

  1. Skär mozzarellaosten i skivor eller dela den i grova bitar. 
  2. Dela pizzadegen i 4 delar och rulla till bollar som du trycker ut på mjölat bakbord. Låt jäsa övertäckta i cirka 10 minuter.
  3. Bred ut tomatsåsen och fördela sedan övriga toppings på pizzorna.
  4. Om du gräddar dina pizzor på en ugnsplåt eller med en pizzasten ska du ha din ugn på maxvärme och placera plåten/stenen längst ner i ugnen och låta den bli varm. 
  5. För över pizzorna till ugnen med en pizzaspade och grädda dem i cirka 5-6 minuter.

 

Salamipizza

Även salamipizan har tomatsås som bas och toppas sedan med riven ost, röd paprika och salami.

Ingredienser

olivolja

12 skivor fin salami av valfri sort 

0,5 skivad röd paprika

4 dl grovriven pizzaost

oregano och basilika efter smak

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 275°.
  2. Förbered tomatsåsen och skär upp och förbered alla toppings. 
  3. Kavla ut pizzadegen och placera den på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Bred ut tomatsås och ha på ett lager med riven ost.
  5. På med övriga toppings jämnt fördelat över pizzan.
  6. Om du gräddar pizzan i långpanna ska du vänta med mozzarellan när det är cirka 4 kvar av gräddningen. På rund, tunn pizza kan du ha på mozzarella direkt. 
  7. Grädda i cirka 15 minuter i långpanna och cirka 8-10 minuter för runda pizzor (håll koll på när pizzan fått färg och är genombakt undertill, då är den klar).
  8. Efter gräddning kan du smula över oregano och ha på lite basilika. 

 

Tips när du gör egen salamipizza:

  • Lägg salamin på pizzan först när den är färdiggräddad för att slippa att fettet smälter
  • Om du inte har salami kan du byta ut den mot rökt skinka eller falukorv

 

Lyxig tryffelpizza

Om du vill ha en vit pizza ska du testa att göra tryffelpizza bianco - lyxpizza som funkar lika bra till vardags som till fest!

Ingredienser

1 sats pizzadeg

0.5 burk svampcrème med tryffel

1 dl crème fraiche

1 dl riven ost

100 g champinjoner

6 marinerade kronärtskockshjärtan

125 g mozzarella

6 salviablad

1 msk olivolja 

1 krm svartpeppar

1 dl ärtskott

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250°. 
  2. Kavla ut pizzadegen och placera den på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda svampcrème och crème fraiche. 
  4. Bred ut blandningen på pizzabotten och ha över riven ost.
  5. Låt kronärtskockshjärtana rinna av.
  6. Ansa och skiva champinjonerna tunt. 
  7. Lägg svamp och kronärtskockor på pizzan. Riv eller skiva mozzarellan och strö över pizzan.
  8. Ha på salviabladen och ringla över olivoljan.
  9. In med pizzan i ugnen. Grädda i cirka 8 minuter. 
  10. Peppra och toppa med ärtskott. 

 

Vegetarisk pizza - Pizza bianca med potatis 

Den här smarriga vegopizzan är en vit pizza utan tomatsås som istället är toppad med ost. 

Ingredienser

2 dl crème fraiche

400 g kitt ost eller vanlig hårdost

3 palsternackor 

3 potatisar

1 kruka färsk rosmarin

1 krm riven muskonöt 

1.5 dl olivolja

Flingsalt

Svartpeppar

Så här gör du

  1. Skiva potatisen och palsternackorna i tunna skivor. Koka dem i saltat vatten i 2 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 250°.
  3. Kavla ut pizzadegen till stora pizzor på två plåtar eller fyra mindre pizzor.
  4. Bred ut crème fraiche på pizzorna. Ha på potatisen, palsternackorna och osten.
  5. Toppa med rosmarin och muskot.
  6. Ha pizzorna i mitten av ugnen och grädda i cirka 12-15 minuter, tills osten har blivit gyllene.
  7. Efter gräddning kan du ringla över olja och strö över salt och nymald peppar. 

 

Tips! För dig som är vegan eller vill undvika mjölkprodukter finns det veganost som smälter och kan användas på pizza. Om du vill ha “kött” på pizzan kan du testa vegetarisk tacofärs eller kebab

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris