Laddar...

Allt du behöver veta om glas – guide för att fylla vitrinskåpet

Varje typ av glas är utformat för att framhäva smaken från den dryck som glaset ska fyllas med. Därför är det vanligt att vi har en uppsättning av flera olika varianter i våra kök. I den här guiden berättar vi om vilka glas som är bra att ha där hemma, hur du tar hand om glasen på bästa sätt och vilka skillnader det är mellan till exempel ett glas för rött och vitt vin. 

 

Glas för varje tillfälle – tre modeller

Det finns inga universella riktlinjer kring vilka glas man bör ha i köksskåpen hemma, däremot kan det vara bra att ha en standarduppsättning med olika varianter för olika tillfällen. Vi går igenom tre modeller som ofta kommer till användning.

 

Vattenglas – även kallat selterglas är ett funktionellt glas utan fot som ofta rymmer mellan 20–40 cl. Passar bra till vatten, mjölk, saft, läsk – egentligen det mesta som dricks till vardags. Med andra ord kommer du väldigt långt på att en uppsättning vattenglas hemma. Dessutom går det vanligtvis att diska dessa i maskin. 

 

Vinglas – när familj eller vänner kommer över på middag bjuds det ibland på vin till middagen – då är det trevligt att det serveras i passande glas. Vin ska ska serveras i vinglas för att skapa den bästa smakupplevelsen. Det är nämligen konstruerat för att kunna lufta vinet samtidigt som aromerna stannar kvar i kupan. Därför blir vinglaset nästintill ett måste när det vankas finmiddag. 

 

Champagneglas – vid festliga eller speciella tillfällen kan det vara kul att korka upp en flaska bubbel av något slag. Då gäller det förstås att ha ett par glas som matchar drycken och stämningen. Att dricka bubbel ur en kaffekopp eller highball-glas går sällan hem – därför bör du ha champagneglas att kunna ta fram och skåla med. 

 

Det finns förstås en myriad av modeller och varianter du kan komplettera med, till exempel ölglas på fot, whiskeyglas, martiniglas – ja, det finns glas för alla möjliga typer av drycker och tillfällen. Men med vatten-, vin-, och champagneglas har du en bra grunduppsättning av glas som du kan klara dig gott och väl på – både i din vardag och när du ska bjuda på middag.

 

Vilka glas går att diska i diskmaskin?

Normalt sett är det inga problem att diska vattenglas i diskmaskin i och med att de oftast är lite tjockare och därmed tåligare än till exempel vinglas. Men med dagens moderna diskmaskiner är det möjligt att diska i stort sett alla typer av glas i maskin. Det förutsätter att det finns ett program som är avsedd för glas, vilket gör diskningen mer skonsam. Ett diskprogram för glas diskas i lägre temperatur och därför bör du inte blanda smutsiga tallrikar och kastruller i samma diskning. Då finns risken att allt inte blir rent.

 

Även om diskmaskinerna i dag är mer skonsamma mot glas är det inte helt givet att du ska diska alla typer av glas i maskinen. Ofta är vin- och cocktailglas väldigt tunna vilket gör att de är känsliga för att bli tillstöta. Om du väljer att diska dina glas i maskinen bör du därför alltid se till att de står upp stadigt och inte riskerar att slå ihop med annan disk i maskinen. 

Vår rekommendation är att du alltid ska läsa produktbeskrivningen för dina glas för att se om de är diskmaskinsvänliga eller inte.

 

Varför blir det vita fläckar på mina glas och vad kan jag göra åt det?

Har dina glas fått vita fläckar eller en vit, dimmig hinna som inte går bort oavsett hur mycket du diskar? Det kan vara så att dina glas har drabbats av glassjuka, eller glaspest som det också kallas. Det är inte helt ovanligt att glassjuka förekommer hos äldre glas. Det beror på att kemikalier har skadat glasytan och det är dessvärre inget som går att få bort, däremot kan du förhindra att kemikalierna fortsätter missfärga glaset. Om dina glas har blivit vita på grund av kalk är det ett enklare jobb att få dem rena och fräscha igen. 

 

Förhindra glaspest

Om du diskar dina glas i en diskmaskin se till att det alltid görs i en temperatur under 55 grader. När programmet väl är avslutat är det en bra idé att öppna luckan och låta glasen torka en stund innan du ställer in de i skåpen igen. Efter ett diskmaskinsprogram stannar fukten kvar i maskinen och det är viktigt att glasen får bli helt torra, annars kan bestående fukt bli inledningen på glaspest. Av samma anledning ska du ställa dina glas med foten nedåt i dina skåp. Om du väljer att ställa glasen med öppningen nedåt så slipper du damm, men det får eventuell fukt att stanna kvar i glaset och det kan skapa korrosion. 

 

Skydda dina glas mot kalkbeläggningar

Om dina glas har blivit missfärgade på grund av kalk så finns det flera sätt att hantera det. Till att börja med går det att undvika helt och hållet genom att handdiska dina glas med lite diskmedel och ljummet vatten. I diskmaskinen samlas det ibland kalkavlagringar som i sin tur kan sätta sig på glasen, det gäller i synnerhet i geografiska områden där vattnet är hårt, och därmed inte tillräckligt mjukgjort. Om du håller diskmaskinen ren och använder spolglans när du diskar glas kan du undvika kalkbeläggningar. Om det redan har satt sig kalk på dina glas kan du använda dig av tre klassiska husmorsknep för att få bort det:

 

Ättika – ställ in dina glas i diskmaskinen tillsammans med en platt skål med ättika och kör ett normalt program utan något diskmedel. Ättika är surt och det blir ett effektivt medel mot kalk. Om metoden inte ger någon effekt kan du börja med att lägga glasen i en bunke med varmt vatten och ättika en stund innan du kör dem på samma vis i maskinen. Då har ättikan fått mer tid att verka på ytan. 

 

Citronsaft – även citronsaft är surt och har därför en bra effekt på kalk. Genom att skära upp en citron i delar och lägga i diskmaskinens bestickställ tillsammans med glasen kan du få bort alla oönskade kalkbeläggningar. Kört ett normalt program utan diskmedel. Om du ändå inte får bort allt kalk på glasen kan du gnugga en citronskiva mot ytan, på så vis skapar du en koncentrerad och effektiv rengöringsmetod mot kalk. 

 

Tandkräm – en okonventionell metod för att göra rent glas är med hjälp av tandkräm. Applicera helt vanlig vit tandkräm, inte blåaktig gel, på en microduk tillsammans med några droppar vatten. Börja polera hela glasytan med tandkrämen och låt verka i några minuter. Skölj av noggrant och sen är det klart.  

 

Vad är det för skillnad på vitvins- och rödvinsglas?

Smaken från vin påverkas beroende på vilket typ av glas man dricker ur. Varje glas är utformat för att ge bäst förutsättningar för smaken att komma fram. Därför ska du helst dricka rött vin ur ett rödvinsglas och vitt vin ur ett vitvinsglas. Eftersom att rött vin ofta har starkare och mer intensiva smaker som gärna ska luftas så är ett rödvinsglas generellt sett större än ett glas avsett för vitt vin. Fylligare vin behöver “andas” mer och därför passar bredare och djupare kupor bättre till rött vin. 

 

Vitt vin ska helst serveras i glas som är aningen mindre där smakerna kan koncentreras i glaset. Dessutom så är mindre glas bättre på att hålla en lägre temperatur än större glas. Det är viktigt när vinet serveras kallt – som förespråkas vid vitt vin. När du bjuder på vitt vin kan du alltså med ett mindre vinglas skapa en förhöjd smakupplevelse. En äkta vinkonnässör bör ha en uppsättning av glas för både vitt och rött vin. 

 

Bubbel – kupa eller glas?

Det finns framför allt två olika varianter när det talas om champagneglas – den eleganta kupan och det högre, mer moderna glaset. Båda modellerna har en stilfull design och det är minst lika effektfullt att skåla i kupan som i glaset. Skillnaden är att ett högt champagneglas behåller bubblorna längre, tack vare sin smala design, medan de försvinner snabbare i den breda kupan. Å andra sidan kan du bygga en äkta champagnefontän med de klassiska kuporna. Båda varianterna är väldigt populära och det finns inget som säger att den ena är bättre än den andra – det är en smaksak som till stor del handlar om vilken modell som du själv gillar att dricka ur och titta på. 

Läs mer: Så dukar du upp till fest

 

Mer än bara dryck – glas är utmärkt för dessert

Det är inte bara dryck som du kan använda vackra glas till. Breda glas med större öppningar är stilfulla alternativ att servera efterrätt i. Ställ undan porslinsskålarna som du serverar sås och förrätt i och duka i stället upp med dina tjusigaste glas. En portionsstor cheesecake, chokladmousse eller fruktsallad passar perfekt i ett martini-, eller selterglas. 

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här