Hitta bästa brödrosten för dig

Vilket är det enklaste sättet att få frukostmackan att smaka bättre? Med en brödrost såklart! Allt som krävs för att göra en torr macka spröd och god är någon minut i brödrosten. I dag finns det en mängd olika modeller med olika funktioner, färger och former. I den här guiden går vi igenom vad du ska tänka på när du letar efter en ny brödrost.

 

Detta flitigt använda köksredskap har funnits sedan slutet på 1800-talet. Och även om dagens brödrostar är försedda med fler smarta funktioner som den första modellen saknade så är principen med att rosta bröd densamma. Pop up-funktionen, tidsinställning och smulbrickor är standard på de allra flesta modeller i dag, vilket knappast var fallet när denna elektroniska uppfinning slog igenom. 

Enkelheten i att rosta ett bröd kombinerat med smakföröjningen har gjort att brödrosten blivit oersättlig för många. Vem gillar inte ett nyrostat och varmt bröd bättre än en torr skiva som smular i munnen? Kulinariska studier visar till och med på att rostat bröd kan höja matupplevelsen genom nya smaker och dofter som kommer fram via rostningen.

 

Innehåll:

 • Funktioner hos olika brödrostar
 • Så använder du brödrosten
 • Design – stil i köket
 • Rengöring
 • Tips på två prisade modeller
 • Vanliga frågor

 

Vad finns det för funktioner hos olika brödrostar?

 

 • Smulbricka – ett verktyg som gör det enkelt att rengöra brödrosten från smulor som blir kvar efter rostning. Ta ut brickan och häll ut smulorna för att hålla brödrosten ren och fräsch. 
 • Extra breda fack – i de flesta brödrostar är det inga problem att få i normalt stora brödskivor. Om du däremot gillar tjocka brödskivor bör du titta på en med extra breda fack.
 • Antal brödfack – standardstorleken på en brödrost har plats med två skivor bröd. Numera är även brödrostar med fyra brödfack populära. 
 • Digital display – inte den mest nödvändiga funktionen, men ack så cool. Håll koll på hur lång tid det är kvar tills brödet poppar eller avsluta rostningen i förtid med ett tryck på touch-displayen. 
 • Uppvärmningsfunktion – en väldigt användbar funktion för dig som snabbt vill tina bröd utan att rosta det. Du kan också värma ett redan rostat bröd utan att riskera att bränna det. 
 • Varmhållningsfunktion –  håll brödet varmt tills du har plockat upp dina skivor med varmhållningsfunktionen. 
 • Inställningar som ger rätt nyans på brödet – välj mellan ljus-, medium-, eller mörkrostat bröd. I dag är de flesta brödrostar utrustade med den här typen av funktion.
 • Minnesfunktion – spara dina vanligaste rostlägen – oavsett om det är en större bagel eller en luftig skiva vitt bröd och få rätt till rätt färg varje gång.

Hur använder du brödrosten?

Stor familj?

Ofta växer behovet av köksprodukter när familjen växer. Om du har en större familj som gillar att äta frukost eller kvällsmat samtidigt så är det skönt att ha en brödrost som kan rosta många mackor på en gång. Då bör en brödrost med fyra fack bli aktuellt. Genom att dubbla mängden rostade mackor i minuten sparar ni tid och energi. En större brödrost är dessutom ofta stadigare och om det finns mindre barn i familjen kan de vara säkrare än lätta modeller som kan slås över lätt.

Om du förvarar brödrosten i köksskåpet och plockar fram den till helgfrukosten föredrar många istället en mindre modell som är smidig att flytta på och lätt att ställa undan.

 

Kan man rosta annat än bröd?

Ett smart och roligt tillbehör till brödrosten är en bullvärmare. Det är ett ställ i metall som placeras ovanpå rosten. Lägg på bullar eller annat gott och värm upp dem till en härlig varm temperatur. Servera gärna den varma bullen tillsammans med ett kallt glas mjölk. 

Toastgaller är ett annat smart tillbehör som funkar till de flesta brödrostarna. Tillred en toast med ost och örter och placera vertikalt i toastgallret. Sätt i brödrosten och låt osten smälta samtidigt som du får en gyllenbrun spröd yta på utsidan. 

 

Behovet av brödrost

Om det äts stora mängder med rostade mackor i ditt hushåll bör du välja en brödrost som både är snygg – i och med att den förmodligen står framme en del – och har en stor kapacitet att rosta bröd. En effektiv brödrost med hög kapacitet ger dina brödskivor en jämn färg på kort tid varje gång. 

Om ditt behov av en brödrost inte är speciellt stort och du inte vill spendera flera hundralappar på ett köksredskap som sällan används, finns det självklart enklare varianter att välja bland. När behovet är mindre behöver beslutet att hitta rätt brödrost inte bli särskilt svårt. Välj en modell som gör jobbet. 

Design – stil i köket

Funktion är förstås väldigt viktigt att ta hänsyn till när du ska köpa en ny brödrost. Men designen är också viktig för att du ska bli nöjd. Tänk på att det är ett köksredskap som ska passa bra in i köket och som du kan trivas med. En modell i rostfritt stål eller i en stilren svart färg gör sig bra i de allra flesta kök. Även vita varianter smälter ofta bra in tillsammans med kyl, diskmaskin och kakel. 

En brödrost kan också vara en utmärkt inredningsdetalj som ger mer karaktär åt köket och kan skapa en enhetlighet tillsammans med andra produkter. Till exempel kan en blå brödrost passa bra tillsammans med en blå lampa och ge köket ett extra lyft.  

Rengöring av brödrosten

Om du märker att brödskivorna blir ojämnt rostade, det börjar lukta bränt snabbt eller om det kommer rök från brödrosten så är det hög tid att göra rent den. Det är en enkel process som går snabbt – framför allt om det görs regelbundet. 

Steg 1 – dra ut kontakten.

Steg 2 – rengör värmeslingorna med något mjukt eller oskarpt föremål. Till exempel en ren tandborste eller smörkniv i trä. Använd inte metall eller annat hårt och vasst material som riskerar att skada insidan av brödrosten.

Steg 3 – avlägsna smulbrickan på brödrostens undersida. Även om smulorna är väldigt små kan brickan fyllas på snabbt när den används flitigt. På en del modeller är luckan lätt att ta bort med ett mindre handtag, på andra modeller kan du behöva skruva upp luckan med en mejsel. 

Steg 4 – tvätta utsidan försiktigt med en våt mikroduk så glänser brödrosten snart igen. 

Tips – två prisade brödrostar på Elon.se

SMEG TSF01 

Serien med köksprodukter från Smeg har länge varit populär och får ofta beröm från inredare och hemmakockar. Brödrosten TSF01 är inget undantag. Modellen prisas i Konsumentmagasinet, och den välrenommerade brittiska dagstidningen The Telegraph rekommenderar denna stiliga brödrost. Få modeller kan mäta sig i design mot denna – som finns i flera olika färger på Elon.se. 

Läs mer om Smeg TSF01 här!

 

OBH NORDICA METROPOLITAN 4 SLICE

Bygg- och inredningsföretaget Bygghemma genomförde ett test av brödrostar och kom fram till en klar testvinnare – OBH Nordica Metropolitan 4 Slice. Med motiveringen snygg och tidlös design som klarar rostar fyra mackor samtidigt. Om du vill ha en pålitlig brödrost med jämnt resultat är det här en vinnare. 

Läs mer om OBH Nordica Metropolitan 4 Slice här!

Vanliga frågor om brödrostar

 

Vilka brödrostar är bäst i test? 

OBH Nordica Metropolitan 4 Slice är en testvinnare som klarar av att rosta fyra bröd samtidigt!

Vilken brödrost ska jag köpa? 

Vilken brödrost som passar dig bäst beror bland annat på vilka funktionaliteter och stilar som är viktig för dig. I Elons sortiment finns brödrostar för olika behov och smaker.

Hur bra är Smeg brödrost? 

SMEG TSF01 är en populär modell som rekommenderas av både Konsumentmagasinet och The Telegraph. 

När uppfanns den första brödrosten? 

Den första elektriska brödrosten uppfanns av Alan MacMasters i Skottland år 1893. 

Hur lång tid tar en brödrost? 

För färskt bröd tar det cirka 2-3 minuter och för fryst bröd kan det ta upp till fyra minuter.

Vad kostar en brödrost?

Hos Elon finns brödrostar i olika prisklasser. Här hittar du allt från budgetmodeller för cirka 300 kronor - till lyxigare varianter för 2195 kronor. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris