Bättre TV-upplevelser väntar!

Tre steg – det är allt som krävs för att du ska hitta TV:n som tar dig närmare matchens puls, skräckfilmens spänning eller spelets magiska värld. Nu trycker vi på "play"! 

Innehåll:

1. Få koll på vanligaste begreppen

2. Kartlägg ditt intresse

3. Anpassa ditt val efter rummet 


1. Få koll på vanligaste begreppen

8K, QLED, Dolby Vision? Med en övergripande koll på de vanligaste begreppen kan du enklare navigera dig runt i den spännande TV-djungeln. Det kommer att ta dig ett steg närmare slutdestinationen: den bästa TV:n för just dig. 

Skärmteknik

Full HD

Ju fler pixlar/bildpunkter, desto högre upplösning och därmed bättre bild. En skärm med Full HD har 1920 x 1080 pixlar. Eftersom den har fler pixlar än vanlig HD kan den leverera en högre uppdateringsfrekvens och större detalj­rikedom. Full HD benämns också som 1080p. Idag finns det knappt Full HD-skärmar att köpa förutom små skärmar på 24-32 tum.   

 

ULTRA HD/4K

Skärmar med upplösningen 3840 x 2160 pixlar har olika benämningar beroende på tillverkare. Antingen kallas det Ultra HD (UHD) eller 4K. I båda fallen har skärmen ca 8,3 miljoner pixlar, alltså hela fyra gånger så många som en skärm med Full HD. I praktiken innebär det att detaljrikedom, skärpa och djup förbättras ytterligare och du får en än mer verklighetstrogen bild. Dessa tv-apparater benämns också som 2160p. 

8K

8K TV är den mest högupplösta TV:n som nyligen har släppts bland UHD TV (ultra high definition). En 8K-TV är en TV som har en skärm med 7 680 horisontella och 4 320 vertikala pixlar för sammanlagt omkring 33 miljoner pixlar. 8K ger en mer detaljerad bild än 4K, de dubbelt så många pixlarna är så pass små att de inte kan urskiljas ens om man går riktigt nära.

Tänk på: Det viktigaste att känna till om upplösning är att fördelen med en högre upplösning minskar ju längre du sitter från TV:n i relation till hur stor skärmen är. Vanligast idag är att valet står mellan Full HD-upplösning eller 4K-upplösning. Mer om det i steg 3.

HDR 
HDR för bildskärmar syftar till att ge en bättre bild och är en förkortning av High Dynamic Range. Det är en teknik som förbättrar bildkvaliteten genom att utöka det dynamiska omfånget, vilket innebär att den kan visa både detaljer i de ljusaste och mörkaste delarna av en bild samtidigt. Tekniken resulterar alltså i en mer verklighetstrogen bild, med större färgrikedom och högre kontrast. 

Fördelar: Hög ljusstyrka, högt kontrastförhållande, verklighetstrogen bild.

Nackdel: Inte lika höga krav på överföringshastighet som vissa andra modeller.

DOLBY VISION
Dolby Vision är även den en teknik för att få till en högre färgrikedom, ljusstyrka och kontrast. Dolby Vision är en teknik som är byggd på HDR-tekniken, men skillnaden är ganska stor: HDR stödjer 10 bitars data och Dolby Vision stödjer 12 bitars data. En 10- bitars-teknik har tillgång till 1 miljard olika färger, medan 12-bitars-tekniken har tillgång till så mycket som 68 miljarder färger.

Fördelar: Bättre färgdjup och ljusstyrka än exempelvis HDR.

Nackdelar: Stöds inte av alla tv-apparater eller spelkonsoller. 

Ljusteknik

LED

LED är en förkortning som står för "Light Emitting Diode". LED-teknologi används för att producera ljus i bildskärmar genom att lysdioder aktiveras. Det ger en energieffektiv och jämn bakgrundsbelysning. LED gick tidigare under benämningen LCD vilket står för Liquid Crystal Display, det vill säga en skärm av flytande kristaller. Namnet är bytt men tekniken är i stort sett densamma. I båda fallen består skärmen av miljontals flytande kristaller och skillnaden ligger helt enkelt i hur kristallerna genomlyses. 

Fördelar: Bra bild, smarta funktioner, mycket tv för pengarna. 

Nackdelar: Inte fullt i klass med OLED och QLED.

QLED 

QLED står för "Quantum-Dot Light Emitting Diode". Det är en vidareutveckling av LED-teknologin som använder nanokristaller för att förbättra färgåtergivningen och ljusstyrkan. Det ger levande färger och högre kontrast. QLED-skärmar har alltså en hög ljusstyrka och dessutom väldigt bra färgåtergivning.

Fördelar: Fantastisk färgreproduktion, hög ljusstyrka, låg strömförbrukning.

Nackdelar: Kostar lite mer än en vanlig LED-TV. 

Läs mer: QLED eller OLED - vad ska man välja?

OLED

OLED står för Organic Light Emitting Diode och till skillnad från tidigare varianter blir inte pixlarna belysta, de skickar själva ut ljuset. Det betyder att varje liten pixel kan tändas och släckas var för sig. När pixlarna släcks helt återger skärmen kolsvart svärta, en av många eftertraktad egenskap. Å andra sidan är OLED inte bäst i klassen på ljusstyrka, men tekniken är fortfarande relativt ny och förbättringar kommer hela tiden. LG var länge den enda tillverkaren av TV-apparater med OLED-skärmar, men hittas nu även hos LG, Philips, Samsung och Panasonic.

Fördelar: Djup svärta, otrolig kontrast, utmärkt färgreproduktion. 

Nackdelar: Något dyrare än en vanlig LED-TV.  

MINI-LED

Här är LED-lamporna som bakgrundsbelyser skärmen betydligt mindre än i konventionella LCD-skärmar. Det betyder att antalet ljuskällor är många fler och resultatet blir detaljrikedom, ljusstyrka och svärta på en ny nivå.

Fördelar: Bra färgåtergivning, djup svärta. Ger en slående ljusstyrka.

Nackdelar: Designmässigt tjockare skärm än exempelvis den på en OLED-TV. 

AMBILIGHT

Ambilight är en teknik från Philips. Intelligenta LED-lampor runt TV:ns kant reagerar på händelserna på skärmen och avger ett uppslukande sken. 

Fördelar: Större bildomfång, behagligt sken.   

LJUD & Övrigt

Soundbar

När det kommer till valet av TV är ljudet minst lika viktigt som bilden. En soundbar är en tunn och bred högtalare som är särskilt utvecklad för att passa dagens platta TV-apparater. De ger en bredare ljudbild än din TV:s inbyggda högtalare och kan placeras både under eller ovanför din TV. 

Ljudet är halva upplevelsen – glöm inte soundbar! 

SMART TV

En smart tv är en tv som har inbyggd internetuppkoppling. Det gör att du kan streama innehåll från tjänster som Netflix, HBO, YouTube, Amazon Prime Video med flera. Den har också andra smarta funktioner, som till exempel stöd för trådlös anslutning till högtalare, smartphones och surfplattor, en webbläsare för att surfa på nätet och tillgång till sociala medie- och spelappar. 

Läs mer: Vad är det som är smart med en smart-tv?

Vad betyder Hz-värdet på en tv?

Hz-värdet står för antalet gånger bilden uppdateras per sekund. Alla TV-apparater har numera en multi-standard som innebär att 50 Hz även kan köra 60 Hz, och att 100 Hz även kan köra 120 Hz. Högre Hz-värden ger en jämnare och mer responsiv bild, särskilt vid snabb rörelse. Om du därför spelar mycket tv-spel eller tittar mycket på sport så är ett högre Hz-värde att föredra, då man vill ha så få eftersläpningar som möjligt.

WiFi Direct

Wifi Direct är en trådlös kommunikationslösning som låter din utrustning kommunicera direkt med din TV utan behov för någon trådlös router.

Dolby Sound VS. DOLBY ATMOS

Dolby Sound, även kallat Dolby Audio, är en av Dolbys digitala teknologier utvecklad för att skapa ett fylligare, mer detaljrikt ljud. Tekniken, som är en slags 2D audio-variant, utlovar bland annat; kristallklart ljud, volymkontroll och surroundljud. Du hittar teknologin i soundbars och hemmabiosystem. 

Dolby Sound är inte detsamma som Dolby Atmos. Den sistnämnda tekniken ska ge en cinematisk ljudbild och räknas till en av de mest populära surroundljudteknikerna på marknaden. Dolby försöker få en större spridning på just Atmos-tekniken. Det innebär att den idag stöds av många enheter, så som hemmabiosystem, soundbars, hörlurar och TV-apparater. Även streamingtjänster som Netflix, Disney+, Apple TV+ och Amazon Prime Video, stödjer den nya tekniken. 


 2. Ringa in dina största intressen

Okej, nu är du förhoppningvis några TV-termer rikare – snyggt jobbat! Nu är det dags att ställa dig frågan: "Vad är viktigast för mig och min TV-upplevelse?"

Sportälskaren

Välj en TV med omsorg och känn pulsen på läktaren, hör hejaropen och se alla vändningar i detalj. Här är ett par faktorer som tar dig dit. 

  • Storlek. En standardstorlek på 65 tum tar dig långt. Vill du ha den där riktiga arenakänslan kan dock en 75-tummare vara för dig. 
  • Hz-värde. Snabba vändningar kräver en snabb TV. Uppdateringsfrekvensen (Hertz) blir då avgörande. En TV med 120 hertz tacklar jobbiga eftersläpningar. 
  • Perspektiv. Är ni flera som brukar samlas och följa sportevenemangen? Då är en bred betraktningsvinkel en fördel, så att alla kan njuta och se ordentligt, utan att skärpa, färg eller bildkontrast blir lidande.

Gamern

En bra TV för gemene TV-tittare är i stora drag en bra gaming-TV, men det finns faktorer som är extra viktiga för att få till den där ultimata gaming-upplevelsen. 

  • Hz-värdet. Ett högt HZ-värde säkerställer att det inte blir några störande bildeftersläpningar under spelomgången. För de flesta är 60 Hz eller 60 bilder per sekund en tillräcklig uppdateringsfrekvens, men om du vill ha samma förutsättningar som en tävlingsspelare, eller spelar first-person-shooter-spel, bör du titta på möjligheterna för det dubbla – det vill säga TV-apparater med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. 
  • Storlek och avstånd. Det är viktigt att tänka på hur långt ifrån skärmen du sitter. Om du till exempel köper en modell på 32 tum kan du sitta cirka 1 meter från skärmen och om du köper en på 65 tum bör du sitta cirka 2 meter från skärmen (mer info hittar du i tabellen nedan).
  • Freesync. Flera nya gaming-TV-apparater har stöd för AMD FreeSync. FreeSync innebär att uppdateringsfrekvensen synkroniseras med bildrutorna från GPU:n, så kallad Variable Refresh Rate. Funktionen kommer att förebygga bildstörningar som tearing och stuttering. Exempel på tv-apparater med FreeSync: Samsung LG 55" - OLED55C25, LG 48" - OLED48C26LB.

FILMFANTASTEN 

En romantisk komedi, en fartfylld actionrulle eller en hårresande skräckis – oavsett dina preferenser gör en riktigt bra TV kvällens filmrulle ännu bättre.

  • Ljud. För den ultimata filmupplevelsen kan ljudet behöva en extra skjuts, som ett maffigt hemmabiosystem eller en högkvalitativ soundbar. 
  • Bildkvalité. För filmälskaren är bildkvaliteten givetvis också viktig. Satsa på den senaste tekniken, som en OLED-TV för perfekt konstrast, skärpa och verklighetstrogen bild.
  • Storlek. För att få till den där riktiga bioupplevelsen krävs en stor TV. Ju större desto bättre. De vanligaste TV-storlekarna just nu är 55” och 65”, men om man har plats kan man med fördel gå upp till 75” eller 80 tum.  

SeriesLUKaren

Med dessa faktorer i åtanke finns det ingenting som hindrar dig från att plöja avsnitt efter avsnitt av din favoritserie. Eller, åtminstonte inte tekniken. 

  • Streamingmöjlighet. Streaming har blivit en naturlig del av dagens serietittande. De nyaste TV-apparaterna har ofta en integrerad Smart TV-plattform, Chromecast eller Airplay som gör det enklare att streama din serie från andra enheter. För bästa kvalitet: anslut routern direkt till TV:n med en nätverkssladd.
  • Kraftfull bildprocessor. Välj en TV med en kraftfull bildprocessor som optimerar bilden vid streaming med låg kvalitet. 
  • Ljud. Precis som för filmälskaren, kan du som seriespecialist med fördel investera i en soundbar för en extra kraftfull ljudmiljö. 

3. Anpassa ditt TV-val efter rummet

Sådär, nu har du bara en sak till att ta i beaktning, och det är rummet som din nya TV ska vara i. 

Vanliga avstånd

Den ultimata storleken (antalet tum) på just din TV är beroende av rummets storlek. Här är tabell för de vanligaste storlekarna och deras mest passande avstånd. 

Storlek i tum

Rekommenderat avstånd (4K)

50''

1,3-1,9 meter

55''

1,4-2,1 meter

60''

1,5-2,3 meter

65''

1,6-2,5 meter

70''

1,8-2,7 meter

75''

1,9-2,9 meter

85''

2,2-3,2 meter

LJUSINSLÄPP OCH BELYSNING

De flesta TV-apparater idag anpassar sig väl efter ljusinsläpp och jobbiga reflexer, men har du ett väldigt ljust vardagsrum kan det vara värt att ha det i åtanke när du väljer TV. Då behöver du vara extra uppmärksam på modellens ljusstyrka, konstrastomfång och reflexfilter. Modeller med LED- eller QLED-teknik brukar passa bra för att rum med stort ljusinsläpp utifrån eller direkt sol. 


Fler användbara TV-tips

Alright, då var alla tre steg avklarade! Vi hoppas att du nu känner dig något klokare och är redo att påbörja ett nytt, spännande TV-kapitel. Har du fler frågor kan du alltid kontakta vår kundtjänst eller besöka din närmsta Elon-butik. Nedan hittar du fler nyttiga tips för att få ut det mesta av din TV-upplevelse. 

Smart förvaring och integrerade möbler

Se till att din TV går ihop med resten av rummet. Hos Nordanro hittar du TV-möbler, bokhyllor och förvaring i ett. Nordanro har ett brett möbelsortiment som ger dig möjlighet att skapa en röd tråd genom hela hemmet. Funktion och smarta lösningar går hand i hand tillsammans med stilren design och slitstarka material.

Läs mer: Så inreder du med TV

Montering 

Det som står mellan dig och den nya TV-upplevelse är en vägg. Vi har sammanställt en enkel guide som visar hur du enklast fäster upp TV:n.

Läs mer: Så fäster du din TV på väggen 



Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris