Så tvättar du duntäcken

Osäker på hur du ska tvätta ditt sköna duntäcke i tvättmaskin? Läs vår guide innan du sätter igång! Vi går igenom allt från vilken tvättmetod som är bäst, till hur du håller ditt täcke fräsch och fluffigt - allt för att du ska kunna använda ditt duntäcke länge. 

– Om du oroar dig för att din maskin ska bli överfull kan du trösta dig med att även ett stort täcke ska rymmas i en tvättmaskin på 7 kg. Det räcker att du får in en knytnäve i trumman för att det ska gå bra att tvätta utan problem, säger Markus Nyström, som jobbar på Elon i Barkarby. 

Tvättråd för duntäcke

Här är några råd för att tvätta ett duntäcke på ett säkert och effektivt sätt:

  • Läs tvättråden på duntäcket: Följ alltid tvättinstruktionerna på täcket för att säkerställa att det tvättas på rätt sätt. Vissa duntäcken ska endast rengöras professionellt. 
  • Använd ett skonsamt tvättmedel: Välj ett milt tvättmedel som inte innehåller blekningsmedel och undvik att använda sköljmedel.
  • Välj ett skonsamt tvättprogram med låg värme: Tvätta täcket på låg temperatur eller i kallt vatten för att undvika att dunet krymper eller skadas.
  • Tvätta täcket separat: Tvätta inte täcket tillsammans med andra plagg för att undvika skador på täcket eller andra plagg.
  • Tvätta med tennisbollar: För att dunet inte ska klumpas ihop rekommenderar vi att du tvättar ditt täcke med några tennisbollar i maskinen.
  • Torka täcket rätt: Torka täcket i torktumlare på låg värme eller häng täcket utomhus att torka i skugga. Om du lufttorkar täcket bör du röra det ofta för att fördela fyllningen jämnt.
  • Låt täcket vila: Låt täcket vila i några timmar innan det används igen för att ge dunet tid att återfå sin form.
  • Förvara täcket korrekt: Förvara ditt duntäcke på en torr och ventilerad plats när det inte används.

Notera att det finns också duntäcken som inte är lämpliga för tvätt, så det är alltid bäst att kolla tvättinstruktionerna och följa dem noga.

Torka duntäcke i torktumlare 

För att torka ett duntäcke i en torktumlare bör du använda låg värme och lägga till ett par tennisbollar för att hjälpa till att jämna ut fyllningen. Det är också viktigt att kolla täcket regelbundet under torkningen för att se till att det inte blir för varmt eller för torrt. Det kan vara en bra idé att lägga till ett par lakan eller handdukar för att hjälpa till att absorbera fukt. Du kan även stoppa maskinen ett par gånger under torkningen för att fluffa till täcket. 

Hur ofta ska man tvätta ett duntäcke?

En allmän rekommendation är att duntäcken ska tvättas varje säsong eller en gång om året. Men det kan behövas tvättas oftare om du exempelvis har allergier, om täcket används ofta eller om det har utsatts för smuts eller spill. Det är också viktigt att vara uppmärksam på dålig lukt, om täcket börjar lukta illa eller dammigt kan det vara dags att tvätta det. Om duntäcken inte tvättas regelbundet kan det dessutom förlora sina isoleringsegenskaper. 

Vilket tvättmedel ska man använda till duntäcke?

Det är bäst att använda ett milt tvättmedel. Undvik att använda tvättmedel med blekmedel eller sköljmedel eftersom det kan skada fyllningen och minska dess isoleringsegenskaper. Det finns tvättmedel för duntäcken som framtagna för att ta hand om dessa typer av material och förhindra att fyllningen skadas eller mister formen. Du kan också använda ett mild, pH-neutralt tvättmedel för känsliga material. 

Hur tvättar man dunkuddar?

Du kan följa instruktionerna för tvätt av duntäcken även när du ska tvätta dunkuddar. Tvätta några stycken kuddar åt gången, men var noga med att inte tvätta en överfylld maskin. Även här kan du använda tennisbollar för att motverka dunklumpar. Avsluta med att torktumla kuddarna likt anvisningarna för torkning av duntäcke. Undvik hängtorkning eftersom att allt dun annars klumpas ihop i botten av kudden.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris