Isolering – håll huset varmt och kostnaderna nere

Med kalla vintrar och varma sommardagar blir det väldigt viktigt att isolera huset på rätt sätt. Ett dåligt isolerat hem kan leda till en kylig inomhusmiljö och dyra uppvärmningskostnader under vinterhalvåret men också obehaglig värme under sommaren. Vi tipsar dig om hur du kan göra för att spara energi och skapa en skön temperatur hemma – året om.

 

Är mitt hus dåligt isolerat?

Varm luft stiger uppåt och därför blir ett icke-isolerat tak ofta en värmebov. Men det är också viktigt att dina väggar har en jämn och noggrann isolering. Om du märker att det ofta är kallt hemma och elkostnaderna är orimligt höga sett till elpris och kvadratmeter så kan det vara så att ditt hus är dåligt isolerat. Då kan det vara läge att göra om isoleringen från grunden eller tilläggsisolera dina väggar och tak. 

I och med att vi i Sverige och Norden har ett varierande klimat blir det inte bara viktigt att hålla värmen kvar under vintern. En bra isolering fyller också en funktion att hålla kvar sval luft i huset under de heta sommarveckorna. Med andra ord blir isoleringen en nyckel för att skapa en trivsam inomhusmiljö hemma – oavsett tid på året. 

 

Hur mycket isolering behöver mitt hus?

Alla hus behöver någon slags isolering för att behålla värmen. Hur mycket som behövs hänger på flera faktorer. Först och främst handlar det om utomhustemperaturen kring huset. I de delar av Sverige där det ofta är väldigt kallt så blir det viktigare att isoleringen är tät och håller värmen. Däremot är hus byggda i olika typer av material och det kan bli avgörande för hur mycket värme som släpps ut. Därför kan det även i de varmare delarna av landet vara stor skillnad på hur mycket extra isolering som huset behöver.

Även om det skiljer sig mycket mellan olika typer av hus så behövs isolering av både väggar och tak. Experter talar ofta om någonstans mellan 300–500 millimeter isolering för yttertak–innertak i Sverige och 200–400 millimeter isolering för väggar. De siffrorna kan dock komma att variera beroende på vilket material för isolering du väljer, hur kallt det är där du bor och hur bra värmekapacitet (hålla kvar värme) huset har från början. 

 

Hur fungerar isolering?

Ett enkelt sätt att beskriva isolering i huset är genom att göra en jämförelse med lager-på-lager-metoden för oss människor. När vi fryser sätter vi på oss en tröja för att behålla kroppsvärme, om vi går ut väljer vi också att sätta på oss en jacka som skyddar mot extern kyla och kalla vindar. På liknande vis fungerar isolering i hus. I stället för en tröja används fibrer gjort på papper, glas eller sten och det är de fibrerna som skapar en värmehållande effekt. 

 

Hur gör jag för att tilläggsisolera?

Att isolera taket är extra viktigt då värme stiger och det finns risk att den snabbt försvinner om det inte finns ett bra lager skydd mellan insida och utsida. Om du märker att elkostnaderna skenar så kan det vara värt att titta på att tilläggsisolera taket. Det innebär att du sätter isolering mellan bjälkar eller använder dig av isoleringsskivor. Metoden fungerar likt en mössa för hela huset, där värmen stannar kvar och håller huset varmt. 

Fönster och ytterdörrar har en tendens att läcka mer värme på grund av att de är sämre isolerade än tjocka väggar. Men även väggar kan släppa ut mycket av den behagliga inomhustemperaturen. Om det blir kallt hemma så fort det blir kyligt ute så kan det vara en god idé med tilläggsisolering även längs väggarna. Det håller dina golv varma, samtidigt som vind och kyla inte tränger igenom lika enkelt. Tilläggsisolering kan göras både inifrån och utifrån, även om det oftast är lättare att göra det inifrån. Fördelen med att göra det från utsidan är att du kan passa på att ersätta fasad som inte håller måttet. 

 

Ventilation vid isolering

Med en bra isolering kommer också högre krav på ventilation. När huset inte andas på samma naturliga sätt som det faktiskt gör med en sämre isolering så krävs det att ventilationen fungerar effektivt. Annars kan den täta isoleringen bidra till att fukt inte tar sig ut och i stället sätter sig i träväggar och tak. Det kan i sin tur skapa fuktskador och till och med svampangrepp och det vill sig riktigt illa. Därför bör du i samband med ny isolering även se till att ventilationen fungerar som den ska. Är du osäker – kontakta en fackman som kan göra den bedömningen åt dig. 

 

Vad vinner jag på att isolera mer?

Isolering är en lösning som gör att huset slits mindre invändigt samtidigt som du skapar en trivsam inomhusmiljö. En annan stor fördel är att du drar ner på energikostnaderna. Att värma upp hus kan kosta mycket pengar, i synnerhet under vintertid när el är dyrare och husen kräver mer energi. Därför blir isolering ofta en smart investering som i det långa loppet kan spara mycket pengar. Dessutom är det ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv bra att hålla nere energiförbrukningen. 

 

Olika typer av isolering

Det finns en rad olika material som går att använda för isolering och de kommer med olika fördelar och nackdelar. Det material du väljer att isolera med bör vara bäst lämpat för just dina behov och förutsättningar i huset. Här listar vi några av de vanligaste materialen för isolering.

 

Hård mineralull – benämns ofta som vanliga isoleringsskivor och materialet är ett av de vanligaste sätten att täta väggar, tak och golv med. I och med att skivorna är gjorda med hård mineralull är de både vindtäta och stöttåliga. En annan fördel med hård mineralull är att du kan använda det mellan husgrunden och golvet eller gjuta betong direkt på. 

 

Mjuk mineralull – den här varianten består av glas- eller stenull och den går att hitta överallt i svenska hem. Glas- och stenull har mer eller mindre identisk isoleringsförmåga, skillnaden är att glasullen är mer elastisk med sina fina trådar, medan stenullen är mindre flexibel men håller sin form bättre. En väldigt vanlig och lättanvänd typ av isolering.

 

Pappersull – ett miljövänligt alternativ som håller mögel, svamp och skadedjur borta är pappersull. Materialet framställs av vanligt returpapper som görs om till granulat. Dessutom behandlas den här granulaten med kemiska ämnen för att minimera brandrisken. Vanligaste användningsområdet är för tidigare oisolerade vindar. 


Multipor – skivor gjorda i multipor används främst för invändig isolering. I och med att det här materialet inte behåller någon vätska har det en hög förmåga att hålla fukt borta och blir därför effektivt i till exempel badrum och källarväggar.

 

Läs mer om hur du får ett varmare hus!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris