Tina upp kött, kyckling och annan mat

Hur tinar jag upp min matlåda med kyckling, köttfärs eller annan mat? Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, berättar vilken metod som är bäst.

Hon ger dig också superknepet för att tina upp hela köttstycken. 

 

Så tinar du upp mat rätt – långsam upptining är nyckeln


Då är jag sugen på den här lådan med köttfärssås och spagetti som har legat i frysen. Hur ska jag tänka när jag tinar upp den? 


– Det viktigaste är att inte låta något stå och tina i rumstemperatur, oavsett vad det är för slags mat. Dock med undantag för bröd.


Varför inte det? Jo, i rumstemperatur kan nämligen mikroorganismer växa till sig och i värsta fall kan matförgiftningsbakterier börja föröka sig, förklarar Marie-Louise Danielsson-Tham. 


– Maten mår bäst av en långsam upptining i kyl. Antingen kan du ju ta matlådan fryst till jobbet och sätta in den i jobbets kyl, eller kan du ta fram den kvällen innan och låta den tina i kylen hemma. Det gäller all färdiglagad mat, även bär, grönsaker och så vidare. 


Och mikrovågsugnens upptiningsfunktioner då? 


– Mikron tar lite väl lång tid tycker jag. Sen måste du också kolla vad det är för material i din matlåda, är det en matlåda som tål mikrovågsugn? 


– Tinar du maten direkt i mikrovågsugnen måste du också tänka på att uppvärmningen sker ojämnt. Du måste därför kolla att värmen blir jämnt fördelad och att alla delar har kommit upp i 60 grader eller mer innan du börjar äta.


– Jag rekommenderar istället att lägga matlådan i ett hett vattenbad istället för att tina i mikrovågsugn.

 

Tina kött och kyckling – iskallt vattenbad är lösningen


Tina upp rått kött då? Marie-Louise Danielsson-Tham förklarar att hon och andra och experter tidigare rekommenderade långsam upptining i kylskåpet, men nu råder nya rön.


– För några år sedan började man tänka om när det gäller rått, helt kött. Allt kött och även i viss mån fisk rekommenderar jag att tina upp i ett iskallt vattenbad. Då blir köttet saftigare, eftersom vattnet i livsmedlet behålls bättre. 

Så här gör du för att tina upp kött och kyckling: 

  1. Se till att förpackningen är hel. Är den inte det, lägg den i en hel plastpåse.
  2. Lägg köttet eller kycklingen i en stor bunke med iskallt vatten och låt tina upp. Tycker du att vattnet börjar bli rumstempererat? Byt då till kallt vatten igen.
  3. Lägg in köttet i kylen eller börja tillagningen snarast möjligt. 


Om jag ska tillaga min kyckling på kvällen, är det även då rätt att lägga den i ett vattenbad på morgonen och åka till jobbet?


– Nej, då är det kylskåpet som gäller. Du ämnar ju inte laga till kycklingen under dagen. Och ingen är ju hemma och kan kontrollera när kycklingen är tinad och det är dags att flytta över den till kylen.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris