Köksfläkt - inspiration och bra saker att tänka på inför köpet

Köksfläktens uppgift är att se till att matos, lukt och fett sugs ut ur köket så snabbt som möjligt. För att köksfläkten ska fungera optimalt är det viktigt att den både är monterad korrekt samt är lämpad för just ditt kök. Det finns flera olika typer av fläktar, vi hjälper dig att välja rätt köksfläkt!

Eftersom köket gått från att vara ett arbetsrum till ett rum där vi samlas och umgås, är det viktigare än någonsin att köket blir en behaglig plats att vistas i. Tänk på att se över ljudnivån på fläkten så att den inte stör medan ni umgås i köket.

 

Innehåll:

  • Vad ska du tänka på när du väljer köksfläkt?
  • Vilken design ska din köksfläkt ha?
  • Olika typer av fläktar
  • Hur hög kapacitet bör din fläkt ha?
  • Var ska fläkten monteras?

 

Vad ska du tänka på när du väljer köksfläkt?

Vilken köksfläkt du ska välja beror på om du bor i villa eller flerfamiljshus, vilken typ av ventilation som finns i huset, men också på hur din köksinredning ser ut – ska fläkten hänga fritt, under ett skåp eller på väggen? Du ska även tänka på bredden, det är bra om fläkten är ungefär 10 cm bredare än din spishäll.

Här hittar du hela vårt utbud av köksfläktar & spiskåpor.

 

Vilken design ska din köksfläkt ha?

En köksfläkt kan vara ett iögonfallande designinslag eller en dold funktion i köket. Helt beroende på hur du vill att ditt kök ska upplevas.

En vägghängd fläkt sitter inte ihop med något skåp, utan monteras på väggen vid utsugskanalen. Fläktkåpor i glas eller rostfritt stål är ett stilrent och populärt alternativ och passar dig som vill att fläkten ska vara en del av inredningen.

Om spishällen är placerad mitt i rummet, är det en frihängande fläkt som gäller. Dessa passar exempelvis över en köksö där fläkten har utsuget upp i taket. Vissa frihängande köksfläktar kan rentav se ut som konstverk och ger möjlighet att skapa en unik och personlig touch i köket.

Ett tredje alternativ är den näst intill osynliga fläkten. En underhängd fläkt monteras under ett köksskåp och är en bra lösning för dig som har ont om utrymme eftersom fläkten ger plats för förvaring ovanför. Underhängda fläktar finns också som utdragbara modeller, vilket är extra praktiskt i små kök.

Underhängd fläkt och vägghängd fläktkåpaUnderhängd fläkt och vägghängd fläktkåpa
En underhängd fläkt monteras under ett köksskåp och kan vara utdragbar. En vägghängd fläktkåpa passar när du vill att fläkten ska vara en inredningsdetalj.

Olika typer av fläktar

KOLFILTERFLÄKT

En kolfilterfläkt har modern teknologi som filtrerar och cirkulerar luften i köket. Fläkten har en inbyggd motor, vilket gör att den inte behöver anslutas till en frånluftskanal och därför kan placeras var som helst i köket. En kolfilterfläkt renar luften från fett och matos innan luften förs tillbaka in i köket, vilket gör att det inte är nödvändigt med frånluft. Om du väljer en kolfilterfläkt är det viktigt att den övriga ventilationen i hemmet är bra eftersom luften cirkulerar.

Fördelen med en kolfilterfläkt är att den är mer flexibel eftersom du inte behöver bygga ett hål i väggen för att ansluta fläkten. Dessutom gör recirkulationen att den uppvärmda luften stannar inomhus vilket i längden är mer energieffektivt än en utsugsfläkt som suger ut den varma luften ur huset. Ett kolfilter bör bytas ungefär 2 gånger per år vid normalt användande. 

FRÅNLUFTSFLÄKT OCH UTSUGSFLÄKT

En frånlufts- eller utsugsfläkt kopplas till en frånluftskanal, vilken suger ut luften direkt ur huset. Denna typ av fläkt passar framför allt villor. När fläkten är påslagen ska inte fönster eller ytterdörrar vara öppna i köket eftersom luften då blåser omkring runt spisen och fläktsuget blir mindre effektivt. Fördelen med en frånluftsfläkt är att den är den mest effektiva för att ta bort matos, fukt och dålig lukt.

CENTRALVENTILATION

Centralventilation kan användas både i villa och flerbostadshus. Systemet bygger på att fläktmotorn är placerad på exempelvis vinden eller taket i fastigheten och att luftflödet regleras genom att öppna eller stänga spjället från köksfläkten.

Om du bor i villa är systemet ofta sammankopplat med ventilationen i våtutrymmen. Eftersom motorn sitter placerad på vinden eller taket sänks ljudnivån på fläkten i köket. Detta innebär också att fläkten i köket inte får ha en egen motor då det saboterar luftflödet i fastigheten.

Hur hög kapacitet bör din fläkt ha?

Det är viktigt att du väljer en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för just ditt kök, eftersom luftkvaliteten annars riskerar att försämras vid matlagning. Kapaciteten uppges i kubikmeter luft per timme (m³/h).

En köksfläkt bör kunna byta ur luften i ditt kök minst 10 gånger i timmen – för att räkna ut hur hög kapacitet du behöver ska du ta ditt köks volym (bredd x längd x höjd) och multiplicera det med 10.

Var ska fläkten monteras?

Avståndet mellan spishällen och fläkten är viktigt. Enligt Boverket ska avståndet vara minst 50 cm för en elektrisk häll. Har du däremot en gasspis rekommenderas ett avstånd på 65 cm mellan spisen och fläkten.

 

I vårt sortiment hittar du bland annat köksfläktar från Franke, Electrolux och Siemens.

VertikalfläktVertikalfläkt
En vertikalfläkt är perfekt när du har låg takhöjd, eller om du själv är lång.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris