Så ska du hantera ägg i kyl och frys

Frysa in ägg, hur fungerar det? Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, reder ut alla frågetecken.

Frysa in råa ägg – ja eller nej?


Ska man frysa in råa ägg med skal? Nej, såvida du inte vill ha frysen full av äggrester, förklarar Marie-Louise Danielsson-Tham. 

– Allt mjukt expanderar vid frysning. Äggets innehåll expanderar i frysen, men det hårda skalet behåller sin storlek och spricker när ägginnehållet expanderar.  Så du kommer få din frys full av äggslamsor om du lägger in ett rått ägg.

 

Frysa in kokta ägg – tänk på det här

 

– Ett kokt ägg fungerar att frysa, men det blir ingen bra kvalitet på det. Äggvitan blir nämligen alldeles grynig. Däremot går det utmärkt att frysa in överbliven, rå äggvita. Den går till och med att vispa efter upptining. 


Livsmedelsexperten tillägger:


– Dessutom är det ganska onödigt att frysa in råa ägg, för ägg har en lång hållbarhet, även om de är stämplade med en månads hållbarhet. Gäller det svenska ägg så kan de hålla upp till ett halvår. Detta för att vi i motsats till sydligare EU-länder inte har inhemsk salmonella.


Ett ägg kan till och med vara bra efter ett år, om än med en mer intensiv smak.  


– De små porerna i äggskalet är genomsläppliga för vattenånga. När vattenångan avdunstar får du en mer koncentrerad smak. 

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien. Hon vet allt om hur man får ägg att hålla så länge som möjligt.

Så förvarar du ägg i kylen


När det kommer till att förvara äggen i kylen så är det tvärtom-tänk som gäller.


– Vänd ägget rätt när du förvarar det i kylen. Det är den trubbiga änden på ägget som ska vara uppåt och den spetsiga nedåt. 


Vad händer om man gör tvärtom? 

– Om du vänder ägget upp och ner så kommer luftkammaren, som finns i äggets trubbiga ände, att vara kvar nertill. När ägget åldras flyter äggulan uppåt på grund av att äggsnoddarna som håller fast gulan löses upp. Gulan är nämligen lättare än vatten. I ett felvänt ägg hamnar gulan nära skalet och de äggförstörande bakterierna kan lätt slinka in genom skalets porer. Du får ett ruttet ägg som luktar skunk. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris