Laddar...

Maffig köksguide: Från designfrågor till teknikval

Att planera kök kan kännas knepigt. Men med rätt tips i ryggen så blir allt mycket enklare. Med hjälp av köksexpert Amela besvara Hem & Kök de flesta frågor som hör kökplaneringen till; designval, tekniska lösningar och budgetfunderingar.

Design

Upptäck olika köksstilar

Grymma gråskalor

En klassisk neutral färg som passar de flesta stilar. En av fördelarna med gråa kök är att det finns många nyanser att välja mellan. Du kan kombinera flera olika nyanser om du vill skapa lite dynamik. Grå är en tidlös färg och inget du kommer att tröttna på i första taget!

Läge för lantligt?

Lantkök är en populär stil och kan uppnås med skåpsluckor med speglar och vitrinskåp med spröjs, pärlspont på väggarna och bänkskivor i massivt trä eller natursten. Färgerna domineras av vitt, beige, olika nyanser av grått och ljusgrönt, som också kallas lindblomsgrönt eller salviagrönt.

Öppet och modernt

Ett modernt kök planerar och möblerar man gärna med plats för en köksö. Det skapar en öppen

känsla i köket och har du sittplatser vid köksön, gör det matlagningen mer social.

Sjung minimalistens melodi

Letar du efter en mer avskalad känsla är det minimalistiska köket i skandinavisk stil något för dig. Du kan lyfta den minimalistiska stilen till lite mer trendiga höjder med hjälp av vita högblanka luckor, svarta glimrande köksbänkar i komposit eller metallbeslag.

Industriell känsla

Industristilen har hämtat mycket inspiration från loft i New York med klassisk tegelvägg och rostfria köksbänkar. Om den industriella stilen gifts ihop med vitt kakel som går upp längs hela väggen, kökslampor i svart metall och vintagestolar i böjt trä får man också en fransk bistrostil.

4 TYPER AV BÄNKSKIVOR

"I dag väljer många att lägga lite mer av sin budget på just bänkskivorna. Hårda, tåliga och underhållsfria material är populära, framför allt kompositskivor. Det är också vanligt att man använder samma material för stänkpanelen för att få till ett enhetligt intryck i köket". 

- Amela, Elons köksexpert.

Marmor

Snygg och lyxig detalj i köket.

- Känsligt för fläckar från till exempel syrliga vätskor som citrusfrukter, rött vin och kolsyrat vatten.

- Viktigt att använda särskilda rengörings- medel för just sten, så att man inte orsakar frätskador av för starka rengöringsprodukter.

- Måste förseglas regelbundet och behandlas för att den ska behålla sin lyster.

Laminat

- Hård, tålig och underhållsfri.

- Ett prisvärt alternativ som inte ger avkall på snygg design.

- Passar i alla kök eftersom det går att få i så många naturtrogna utseenden och andra mönster.

Komposit

- Tålig och lätt att hålla ren. - Lång livslängd.

- Kommer i många olika färger och med olika mönster.

- En populär trend är kvartskomposit med synligt glitter – det får verkligen köksbänken att sticka ut i ditt kök!

Trä

- Ger ditt kök en varmare känsla.

- Åldras vackert och håller länge.

- Passar bäst på en yta som inte blir så blöt.

- Kan vara känsligt för hetta från varma kastruller eller plåtar.

- Har du en fristående köksö där du enbart hackar grönsaker eller arbetar med torra saker är trä perfekt – liksom på en bänk där du har din kaffestation!

köksö elonköksö elon

KÖKSÖ

Om du har en öppen planlösning blir köksön en självklar mötespunkt i ditt hem. Köksöar har dessutom många användningsområden. Det finns utrymme för förvaring, du kan välja om du vill ha sittplatser eller inte och du kan även välja att ha hällen i köksön om du önskar. 

- Amela, Elons köksexpert.

7 saker att tänka på innan du skaffar köksö:

 • Helt fristående köksö, en halvö eller en mobil köksö med hjul?

 • Ska din köksö främst skapa mer arbetsyta för din matlagning?

 • Indragen el till köksön så att du kan använda flera mindre köksapparater?

 • Ska köksön innehålla speciella underskåp eller lådor för extra förvaring?

 • Finns det tillräckligt med rörelseutrymme? En tumregel är minst 140 cm runtomkring köksön.

 • Vill du kunna sitta och äta vid köksön, ska bänkskivan alltså vara överskjutande?

 • Vilket flöde vill du ha? Är det viktigt att diskhon är nära spisen, eller att spisen är nära kylskåpet?

Sätt färg på luckorna 

Grå köksluckor – en stabil klassiker

Vill man ha ett neutralt kök, som känns tidlöst och elegant utan att det blir för formellt, är grått en bra färg att utgå ifrån. Det går alltid att pigga upp det gråa med en fondvägg, ett stänkskydd eller mer färgstarka möbler i sitt kök.

Beige adderar värme

Om man tycker att grått är för kallt och vitt är för ljust så är mjukt beige en bra kompromiss. En ljusbeige nyans går också fantastiskt fint till alla tränyanser och till olika metaller.

Grönt är skönt

Färgnyanserna är oändliga: det finns allt från ljusa salvia - eller lindblomsgröna köksluckor till klarare och starkare gulgröna toner som påminner om tropiska växter, och mer dämpade riktigt mörka skogsgröna luckor. Prova gärna att blanda färger, hela köket behöver inte ha samma nyans!

Vita köksluckor i lantköket

Många som planerar ett lantligt kök vill ha vita köksluckor, och här finns det många olika model- ler att välja mellan. Vita skåpsluckor i köket är tid- löst, oavsett vilken stil du väljer. Mer moderna vita luckor som är matta och plana passar utmärkt i ett minimalistiskt kök.

Snygg svärta

Svarta kök var för många otänkbart för bara några år sen, men nu är det väldigt poppis, precis som svart kakel och svarta golv. Svarta köksluckor passar också i alla olika stilar – från matt och industriellt till retrokök och mer moderna stilar.

Kökshandtag – detaljer som ger extra karaktär

Det behövs inte alltid en helrenovering av köket för att det ska få sig ett lyft. Att uppdatera köks- handtag och knoppar är en enklare förnyelse som ger dig möjlighet att skapa en ny stil. Vackra beslag fungerar som smycken och kan framhäva dina luckor och skåp – eller bilda en enhetlig känsla tillsammans med andra delar av din köksinredning.

Handtag och knoppar är små detaljer som kan göra stor skillnad och det finns en rad olika valmöjligheter när du ska sätta en stil i ditt kök. Ett första steg mot att hitta rätt beslag för luckor och skåp är att bestämma om du ska ha knoppar eller handtag. Skillnaden är att knoppar ofta tar lite mindre plats och kanske framhäver mer av luckorna.

Det går alltid att blanda mellan kökshandtag och knoppar. I dag blir det vanligare att välja handtag till lådorna och knoppar till skåpsluckorna. Om du hittar rätt form och färg kan det bli en oslagbar kombination som gör köket ännu lite mer roligt att titta på – och vistas i.

Hos Nordanro finns ett brett utbud av både kökshandtag och knoppar. Du kan välja mellan moderna, klassiska, lantliga, skandinaviska och mer diskreta modeller. Det finns också en rad olika färger och material som du kan välja bland. Exem- pelvis mässing, antik, rostfritt stål och guld. Allt för att ditt kök ska uppnå sin högsta potential.

kökshandtagkökshandtag

Funktion

Få ut det mesta av kökslådorna

Tänk på att kökslådor inte behöver vara av standard- mått på cirka 12x36 cm. Numera finns det lådor i alla storlekar, och med många tillvalsmöjligheter som glasinsatser, och de kan sluka mycket.

Här är några tips för dig som planerar inredning för dina kökslådor:

Förvara tallrikar och glas i lådor. När det är dags att duka kan det vara smidigt att förvaringen av tall- rikar är i ett köksskåp närmare matbordet och inte mitt i smeten. Ett alternativ kan vara utdragbara lådor i ett underskåp med gott om utrymme och lätt för alla i familjen att nå. Tallrikarna hålls på plats genom olika insatser, till exempel avdelare i trä. Även dricksglas, uppläggningsfat, skålar och övrigt porslin kan förvaras i höga och djupa lådor.

Flytta skafferiet till lådorna. Pastan, konserverna och bakvarorna behöver inte stå i ett överskåp eller väggskåp med hyllor. Att inreda köksön med djupa lådor skapar ett bra flow: bara att ta fram de torra ingredienserna och börja arbeta på köksbänken! Djupa lådor går att få med praktiska avdelare så att du snabbt hittar det du behöver och dessutom lätt kan hålla rent.

Skapa bättre översikt i lådorna. Har du i dag svårt att hitta rätt kastrull i ditt kastrullskåp utan att det låter som att du river hela huset? Om du förvarar dina kastruller i större utdrag- bara lådor får du genast en bättre överblick och kan hitta rätt gryta till rätt tillfälle. Samma sak fungerar för kaoset med matlådor och deras respektive lock.

inreda kökslådorinreda kökslådor

TILL DET LILLA KÖKET

I ett litet kök kan man få plats med fler funktioner än vad man kan tro – det gäller bara att optimera och effektivisera ytan man har! Ett tips är exempelvis att välja kombinerade maskiner där man får in flera funktioner i en.

- Amela, Elons köksexpert.

 

Praktiska behov – vad gör du oftast i köket och vad använder du mest? Vad tar mest plats?

Möbleringen i köket – vad får du plats med, hur kan du optimera utrymmet på ett mer effektivt sätt?

Bra flow – hur rör du dig i köket och hur kan du göra det ännu smidigare genom smart planering?

Belysning – här kan du arbeta med grundbelys- ning, arbetsbelysning och dekorbelysning.


Teknik

Låt belysningen LEDA VÄGEN

För att få till bästa ljuseffekt ska du ha mellan 5 och 10 ljuspunkter beroende på kökets storlek, vilket är betydligt fler än de flesta tror. Dessa ljus- punkter bör du fördela mellan tre olika typer av ljus: allmänljus, arbetsljus och stämningsljus.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är den belysning som ger det generella ljuset i rummet. Den ser till att alla hörn i köket blir upplysta och är ett praktiskt ljus som vanligtvis sätts upp i taket. Här är spotlights top- pen då köket ibland kräver att kunna bli ordentligt upplyst.

Komplettera gärna allmänbelysningen med taklampor över matbordet och eventuell köksö. Lamporna bör hänga cirka 50–60 centimeter över bordet, men du kan behöva prova dig fram. Du vill inte ha en lampa som skymmer synfältet när du sitter ner, men du vill inte heller bli bländad.

Arbetsbelysning

Arbetsbelysningen är kanske den viktigaste belysningen. Du vill kunna se bra när du arbetar och därför bör ljuset vara skarpt och ha rätt ton. Samtidigt vill du inte att det blir några skuggor när du böjer dig framåt, så placeringen är A och O. Att sätta exempelvis LED-spotlights eller ljusskenor under dina överskåp är ett smart sätt att få till bra arbetsljus.

Stämningsbelysning

Här har du chansen att sätta den personliga touchen på ditt kök. Släpp lös din kreativitet när du väljer stämningsbelysning. En golvlampa, några levande ljus och fönsterlampor är exempel på trevliga ljuskällor i ett kök.

Om du har ett litet kök är ett tips att använda dimmer för att kunna förvandla arbetsljuset till ett behagligt stämningsljus vid behov.

Hitta den perfekta fläkten

Vägghängd köksfläkt – en snygg inrednings- detalj.

En vägghängd fläkt är ett klassiskt val som monteras på väggen ovanför spisen och passar dig som vill att fläkten är ett smycke i köket som får ta plats.

Frihängd variant – passar över köksön.

Liksom den vägghängda köksfläkten tar även den frihängda plats i köket. Skillnaden mot den vägghängda är, som namnet antyder, att denna är placerad i taket. Det gör att den passar utmärkt om du har spisen på en ö eller halvö.

Takintegrerad fläkt – stilrent och minimalistiskt. En takintegrerad köksfläkt är ett diskret val och

passar dig som vill ha en stilren och minimalistisk stil i köket. Fläkten monteras infälld i taket.

Inbyggd modell – praktiskt i små kök.

En inbyggd fläkt monteras under ett köksskåp och smälter på ett smakfullt sätt in i köket. Inbyggda fläktar finns också som utdragbara modeller, vilket är extra praktiskt i små kök.

Häll med inbyggd fläkt – lysande till köksön.

Det finns även spishällar med inbyggd fläkt. Den sätts på många spisar i gång automatiskt när det uppstår matos från matlagningen. Denna fläkt passar exempelvis utmärkt om du har spisen på en köksö och vill ha en öppen yta ovanför.

Experten om installation av el, vatten och ventilation

Här är det viktigt att fackutbildad personal utför installationerna.

Elen – när det kommer till belysning kan det vara bra att fundera på var du ska tän- da och släcka och var du ska ha uttagen
i köksön. Det är viktigt att titta på de här funktionerna tidigt i processen.

Vatten – om du ska ha köksö med utslags- vask behöver du tänka på om du kan dra vatten från diskbänken till köksön. Bygger du nytt kök och sätter hällen i köksön behöver du nämligen ha en vask i köksön, så det är en viktig punkt att ha i åtanke.

Ventilation – kan du använda den befintli- ga ventilationen? Då det finns olika ventila- tionssystem är det viktigt att du har koll på vilket system du har så att det går rätt till.

Köksblandare

Ska du sätta in en ny blandare i ditt kök eller din tvättstuga eller grovtvättstuga? Nordanro har köksblandare i flera olika former, däribland med U-pipa, L-pipa och utdragbara munstyck- en, och olika material eller utseenden som till exempel mässing, borstat guld, rostfritt stål, krom, förnicklad mässing och tenn.

Sätt en personlig prägel på ditt kök med en kran som verkligen sticker ut och lyfter både diskho och bänkskiva. Nordanro har ett brett sortiment av blandare med design, hög kvalitet och innovativa tekniska lösningar i fokus.

Om du har frågor om Nordanros blandare kan vi verkligen rekommendera ett samtal med de köksinredare som finns i Elonbutiker med Nordanro-sortiment.


Budget

3 kökserbjudanden från Nordanro 

 

Vad kostar det att byta luckor?

Nordanro måttanpassar luckorna till ditt existerande kök, och de passar till dina köksstommar oavsett vilket fabrikat eller mått de har. Byte av luckor ska vara enkelt. Vill du förnya ett annat rum än köket? Nordanros måttanpassade luckor passar även till garderoben i hallen, skåpen i tvättstugan och mycket mer.

NORDANRO PREMIUM är till för dig som vill ha ett komplett och personligt premuimkök. Med ergo- nomiskt anpassade stommar och marknadens bredaste sortiment av luckor och luckdesign, får du ett förstklassigt kök anpassat efter din stil och dina önskningar. Stommar- na är färganpassade och kommer alltid färdigmonterade med lucka och lådor.

 • Ergonomiska och färganpassade stommar
 • Snabb monteringstid
 • Hållbara material med hög och långlivad kvalitet
 • Stort utbud av inredning och förvaringslösningar
 • Brett urval av luckor i vackra färger
 • Stort sortiment av matchande möbelkategorier
 • Miljöcertifierat enligt PEFC och Blå Ängeln

NORDANRO FLEX KÖKSSYSTEM är ett flexibelt och smidigt sätt att byta kök. Stommarna monteras enkelt med bara ett klick. Det breda urvalet av luckor finns i en stor variation av färg och finish, som gör det möjligt för dig att sätta en egen färgprägel. Du får ett kök med näst- intill oändliga valmöjligheter, för dig som vill välja och vraka bland vackra färger och sköna former.

 

 • Flera vackra standardfärger på luckor
 • Ett urval av luckorna går att få i helt valfri NCS-färg
 • Stommar med smart klick- funktion
 • Platta paket sparar volym och ger miljösmarta leveranser
 • Välj om du vill montera själv eller få hjälp

NORDANRO NYA LUCKOR gör det möjligt att skaffa nya luckor till redan befintliga stommar. Luckorna passar till dina köksstommar oav- sett fabrikat eller mått. Har du ett kök som redan är optimalt planerat, kan det vara onödigt att riva ut och bygga nytt. Byt ut dina gamla luckor mot nya, måttanpassade luckor i den färg och form du vill ha. Du får i princip ett helt nytt kök med mindre medel och lägre klimatpåverkan.

grönt kök grönt kök

Renovera kök –det viktigaste atttänka på

Börja med att se över er budget. Hur mycket kan och vill ni lägga på re- noveringen? Vad kan ni göra själva och vad behöver ni ta in hjälp för? Tumregeln är att all vatten- och el- dragning behöver utföras fackmanna- mässigt och kräver därför oftast hjälp utifrån. Utöver det kan ni göra så mycket eller lite som förmågan tillåter.

 

 

 

 

 

 

 

Vad kostar det att byta luckor?

Nordanro måttanpassar luckorna till ditt existerande kök, och de passar till dina köksstommar oavsett vilket fabrikat eller mått de har. Byte av luckor ska vara enkelt. Vill du förnya ett annat rum än köket? Nordanros måttanpassade luckor passar även till garderoben i hallen, skåpen i tvättstugan och mycket mer.

I luckbytet ingår:

- 9 st luckor

- 4 st grytfronter

- 3 st lådfronter

- 5 st täcksidor och passbitar

- 2 st socklar

- 2 st spotbrädor (baldakiner)

Frakt och montering är ej inkluderat i priset

vad kostar byta luckorvad kostar byta luckor

Finansiering

PRISGRUPP

PRIS INKLUSIVE MOMS

3

31 900

34 ELON HEM&KÖK

– delbetala med Nordanro Kökslån

Köksrenovering är en stor investering och därför kan Elons eget varumärke Nordanro erbjuda ett delbetalningsalternativ – Nordanro kökslån. Erbjudandet är ett samarbete med Nordea Finans. Om det låter intressant kan du läsa mer på nordanro.se. 

 

 

 

delbetalning kök delbetalning kök

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här