Frysa in mjölk, smör och annat från mejeriet – smarta experttips

Frysa in mjölk, smör och mejerier – hur funkar det egentligen? Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, har svaret.

Att köpa och bunkra upp med smör, margarin, grädde och créme fraiche när det är  extrapris är ett bra sätt att spara pengar. De går nämligen utmärkt att frysa in och spara till senare. Grädde och créme fraiche blir lite gryniga, men det försvinner vid upphettning, det vill säga går utmärkt att använda i matlagning.


– Så länge du återsluter mejeriproduktens förpackning ordentligt så sker ingen kvalitetsförsämring, förklarar Marie-Louise Danielsson-Tham.


Experten fortsätter: 


– Mejerier kan hålla i ett år i kylen, men var lite observant. Smör innehåller 80 procent fett och så småningom härsknar det. Men det lär du ju märka när du smakar på det.


Så fryser du in smör, mjölk och grädde:

 

  1. Behåll livsmedlet i sin förpackning och lägg in i frysen. Metallfoliet eller plastförpackningen runt gör den ogenomtränglig för syre. Om du skurit av en bit av förpackningen, se då till att lägga en plastpåse runt.
  2. När du ska använda produkten: ta ut ur frysen och ta fram en brödsåg. Såga av så pass mycket grädde som du behöver (använd ditt ögonmått).
  3. Återslut det som blir över med en extra plastpåse och lägg tillbaka i frysen.

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris