Frysa in köttfärs, kyckling och vilt – så gör du

Hur länge håller viltkött, köttfärs och kyckling egentligen? Elon Hem & Kök reder ut alla frågetecken tillsammans med Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien. 

 

Vilt håller längst


– Fettet i viltkött motstår härskning väldigt bra. Det beror på att det vilda djuret äter barr från gran, tall och så vidare. I barrväxter finns det E-vitamin, så kallad tokoferol och det är ett jättebra konserveringsmedel som även används som konserveringsmedel i industrin.

Tina upp köttfärs


Om jag hittar en låda längst ner i frysen, säg ett paket nötfärs datumstämplad för sju år sedan, kan jag tina upp den?


– Ja, absolut. Med förutsättning att det var bra kvalité när du la in det och att du inte hade det framme för länge innan du frös ner det. 


– Just köttfärs är intressant, för det använder man ju ofta i grytor, köttfärsåser och andra maträtter med mycket vätska i. Då märks det inte om köttfärsen vart lite torr från början. 


Om jag känner mig osäker när det kommer till smaken? 


– Jag brukar rekommendera att göra ett kokprov och testa om det fortfarande smakar gott. Skär av en liten bit från det frysta köttet, koka upp i lite vatten utan salt på spisen eller i mikron, och smaka sen på det. 


Experten adderar:


– Det är inte farligt att äta något som har härsknat, men den där besk-syrliga smaken är inte alltid helt delikat. 

kött som går att frysa inkött som går att frysa in

Marie-Louise Danielsson-Tham, proffesor i livsmedelshygien, berättar hur man bäst fryser in kött.

Rå kyckling – så fryser du in den rätt


När det kommer till att infrysning av kyckling bör du vara lite extra försiktig, förklarar Marie-Louise Danielsson-Tham. 


– Rå kyckling förknippar man ju med campylobacter och det är helt korrekt. Så här gäller det att ha extra god hygien när man jobbar med rå kyckling.


Så fryser du in rå kyckling: 

  1. Lägg in kycklingen i en fryspåse. Försök få ut så mycket luft som möjligt ur den utan att komma i kontakt med den råa kycklingen.
  2. Tvätta händerna noga när du hanterat kycklingen och om du haft den på en skärbräda diska den väldigt noga. Campylobacter är farliga bakterier som överlever frysningen.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris