Frysa in kantareller och annan svamp

Att frysa in svamp, som champinjon och kantarell, är ett utmärkt sätt att förlänga hållbarheten. Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, berättar hur. 

 

Frysa in svamp 

Svamp är vegetabiliska livsmedel som är relativt lätta att frysa in.

– Champinjoner behöver du inte blanchera innan du fryser in, berättar Marie-Louise Danielsson-Tham.


Så här fryser du in champinjoner: 

  1. Skiva champinjonerna.
  2. Förpacka lufttät och lägg i frysen.

Tänk på: Använd dem helst i fryst tillstånd i matlagningen. Om de får tina innan, blir de lite svampiga.

 

svamp att frysa in svamp att frysa in

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, tipsar som att förpacka svampen lufttätt vid infrysning. 

Frysa in kantarell – börja med att förvälla 

Fryser man kantareller råa får du en förändrad smakbild. De blir beska. Förväller du svamparna först, det vill säga kokar dem, behåller du däremot den goda smaken, vilket också gör att svampen håller bättre samt tar mindre plats i frysen. Genom att förkoka kantarellerna inaktiverar du de kvalitetsförsämrande enzymerna.


Så fryser du in kantareller:

  1. Förkoka, det vill säga förväll, svamparna. Ta din tid, det ska gå längre än vid blanchering.
  2. Förpacka lufttät och lägg i frysen.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris